ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Βαγγέλης Καραδήμας: Στο animation χωρούν από τους ήρωες της κλασικής λογοτεχνίας μέχρι ήρωες ΑμεΑ

Ένα από τα σχέδια του Βαγγέλη Καραδήμα
Ένα από τα σχέδια του Βαγγέλη Καραδήμα

Ο ίδιος ένας «σούπερ-ήρωας» της διπλανής πόρτας δουλεύει με μεράκι και η αναπηρία που του προέκυψε στην ζωή του όχι μόνο δεν τον λύγισε αλλά την χρησιμοποίησε για να φτιάξει την δική του χαρακτηριστική φιγούρα στο χώρο των 2D.

Ο Βαγγέλης Καραδήμας είναι ένας άνθρωπος ιδιαίτερα ευαίσθητος, δοτικός και δημιουργικός. Χρησιμοποιεί το πενάκι του για να φτιάξει ήρωες. Animator ο ίδιος, εδώ και χρόνια απελευθερώνει την φαντασία του και δημιουργεί κόσμους, πέρα από τα σύνορα της φαντασίας. Ο ίδιος ένας «σούπερ-ήρωας» της διπλανής πόρτας, δουλεύει με μεράκι και η αναπηρία που προέκυψε στην ζωή του, όχι μόνο δεν τον λύγισε, αλλά την χρησιμοποίησε για να φτιάξει την δική του χαρακτηριστική φιγούρα στο χώρο των 2D.

Μιλά στο Newsbomb.gr για το ελληνικό animation και για το πώς αυτό έχει κερδίσει έδαφος τα τελευταία χρόνια. Για τους χαρακτήρες που συναντά κανείς από την λογοτεχνία έως τα cartoon, ενώ αποκαλύπτει και το project που δουλεύει που έχει να κάνει με την ζωή του Σαίξπηρ. Μάλιστα, το έργο αυτό το δουλεύει με έναν Βρετανό συνάδελφο του.

Επίσης θίγει και το θέμα του ηλεκτρονικού εθισμού των παιδιών μια τάση της εποχής που παίρνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.

Βαγγέλη Καραδήμα, είσαι ένας από τους εκπροσώπους του ελληνικού animation…

«Δρω σε επαγγελματικό επίπεδο στο animation από το 2010 περίπου. Ασχολούμαι με το 2D animation σε όλες τις εκφάνσεις του (παραδοσιακό, paperless, digital puppetry, digital cut out) και για εκπαιδευτικούς σκοπούς αξιοποιώ και το stop motion».

animation4.jpg
Το Project του «Saving Shakespeare»

Το ελληνικό animation έχει κερδίσει έδαφος τα τελευταία χρόνια;

«Ναι, γίνονται κινήσεις κυρίως από την asifa, τον σύλλογό μας (μέλος της διεθνούς asifa). Βγαίνουν παραγωγές και κάποιες συμπαραγωγές. Το ελληνικό animation αρχίζει να βγαίνει στο εξωτερικό. Στην Ελλάδα ακόμα δεν υπάρχει πολλή εμπιστοσύνη από όσους θα έπρεπε να ενδιαφέρονται εμπορικά (τηλεοπτικοί σταθμοί, αίθουσες κτλ). Ίσως το εξωτερικό να είναι ακόμα η πιο σταθερή οδός προόδου για το ελληνικό animation. Εργαζόμαστε, για να σπάσει κάποια στιγμή αυτό».

Οι δικοί σου ήρωες ποιοι είναι;

«Οι αγαπημένοι μου χαρακτήρες ανήκουν στην Warner Bros της κλασσικής εποχής και στα έργα του μεγάλου Tex Avery και των στενών συνεργατών του. Τα gags τους είναι αθάνατα».

Πότε ξεκίνησες να ασχολείσαι με το animation και τι σε ώθησε σε αυτό;

«Το animation με κέρδισε από νήπιο και μάλιστα, καθώς στην δεκαετία του 1970 όλα τα καρτούν υποτιτλίζονταν, άρχισα να μαθαίνω να διαβάζω από τα 3,5 μου χρόνια, για να μπορώ να διαβάζω τους υπότιτλους!

Έκανα κάποιες ερασιτεχνικές απόπειρες, πειράματα περισσότερο στα πανεπιστημιακά μου χρόνια αλλά άρχισα να ασχολούμαι πιο συστηματικά από το 2003, όταν προέκυψε η αναπηρία μου. Αρχικά σαν μία διέξοδο από τον αναγκαστικό τότε εγκλεισμό μου, αργότερα όμως άρχισα να το βλέπω σαν επαγγελματική διέξοδο, παρά τις σπουδές μου».

animation2.jpg
Ο animatοr Βαγγέλης Καραδήμας την ώρα που δημιουργεί

Τα παιδιά αλλά και οι μεγάλοι έχουν αγαπημένα animation. Ποιοι είναι οι πιο χαρακτηριστικοί ήρωες;

«Δεν υπάρχει χαρακτηριστικός ήρωας για κάποιον. Υπάρχουν τόσοι πολλοί χαρακτήρες που ανταποκρίνονται στις ανάγκες πλέον κάθε ανθρώπου. Άλλωστε, στο animation χωράνε από τους σούπερ ήρωες και τους ήρωες που διαβάζουμε στην κλασική λογοτεχνία μέχρι καρτουνίστικους χαρακτήρες και ήρωες με προβλήματα αναπηρίας κτλ. Υποθέτω, ότι σε κάθε ηλικία και σε κάθε φάση της ζωής κάθε ανθρώπου, θα υπάρχει κάποιος χαρακτήρας που να του ταιριάζει».

Θα μας πεις για το project που δουλεύεις αυτή την περίοδο;

«Συνεργάζομαι με τον Άγγλο σεναριογράφο Martin Keady επάνω σε ένα animated biopic για τον Σαίξπηρ. Ο τίτλος του είναι «Saving Shakespeare» και αφορά σε επεισόδια κωμικά, περιπετειώδη αλλά και τραγικά της ζωής του βάρδου. Περισσότερο θα έλεγα πως αναφέρεται στην δράση των ανθρώπων που τον περιέβαλαν παρά στον ίδιο. Πώς δηλαδή αυτοί οι άνθρωποι που τον στήριξαν, ήταν αυτοί που τελικά τον έσωσαν και τότε αλλά και μέχρι τις ημέρες μας. Είμαστε σε φάση αρχικής ανάπτυξης και αναζήτησης συμπαραγωγών.

Παράλληλα ετοιμάζω μία πρόταση στο Κέντρο Κινηματογράφου για την μικρού μήκους παιδική ταινία «Ερνέστο και Ταρούν»».

animation3.jpg
Έκανε τον εαυτό του cartoon

Πού μπορούμε να δούμε δική σου δουλειά;

«Υπάρχει το κανάλι της vktoons στο YouTube. Επίσης, υπάρχει η ιστοσελίδα μας vktoons.com».

Στην Ελλάδα του σήμερα ποιοι θα φιγούραραν ως ήρωες και ποιοι ως αντι-ήρωες σε animation;

«Για να είμαι ειλικρινής, έχω την αίσθηση ότι οι αντιήρωες θα ήταν πιο ταιριαστοί για την Ελλάδα σήμερα. Άνθρωποι δηλαδή που χωρίς να το θέλουν, απρόθυμα θα έπρεπε να λύσουν ζητήματα, όχι μόνο στους προσωπικής στους επιβίωσης, αλλά ίσως και στους κοινωνίας. Αν θα έπρεπε στους να βρω ήρωες, θα τους έβρισκα σε ανθρώπους που ήδη αντιμετωπίζουν προβλήματα και αναγνωρίζουν ότι η λύση στους δεν περνά από μοναχικούς δρόμους και θα έβγαιναν στους δρόμους για αυτά. Είναι και κάποιες ιδέες μου για έργα που βασίζονται σε αυτή την υπόθεση».

Τέλος, παρατηρείται πως τα παιδιά είναι κολλημένα σε οθόνες σαγηνευμένα από μοχθηρά τέρατα. Ποιο είναι το δικό σου μήνυμα και πώς από το δικό σου πόστο υψώνεις τείχη προστασίας για τα παιδιά;

«Προσπαθώ όσο μπορώ να προβάλω θετικούς χαρακτήρες μέσα από τα έργα μου. Ακόμα και εκεί που προβάλλω χαρακτήρες «κακούς», προσπαθώ να δείξω, ότι κάποιοι από αυτούς έστω μπορούν να αλλάξουν προς το καλύτερο. Θέλω με αυτό να βοηθήσω τα παιδιά να καταλάβουν, ότι δεν είναι μόνο το να είναι κάποιος «καλό παιδί», αλλά και να μην αποκλείσει το «κακό παιδί». Να το βοηθήσει να κοινωνικοποιηθεί. Γιατί νομίζω ότι το βασικό πρόβλημα είναι η μη κοινωνικοποίηση και αν λυθεί αυτό, θα έχουμε μεγάλη βελτίωση σε πολλά ζητήματα που ταλαιπωρούν την κοινωνία, στο επίπεδο των διαπροσωπικών σχέσεων κυρίως. Π.χ. ένα παιδί που το αποκλείουν από τις παρέες, σίγουρα θα αναπτύξει αρνητικά συναισθήματα τώρα και στο μέλλον πιθανώς αυτά να το οδηγήσουν σε αντικοινωνική συμπεριφορά (ληστεία, ναρκωτικά, βιασμό, εκφοβισμό κ.ά.)».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.