ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Από πότε και γιατί γιορτάζουμε την Πρωτοχρονιά την πρώτη ημέρα του Ιανουαρίου

Πρωτοχρονιά 2022
Πρωτοχρονιά 2022
Pixabay

Η ιστορία πίσω από τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά

Η γέννηση του Χριστού σηματοδοτεί το σημείο μηδέν στην ιστορία. Από εκεί μετριούνται τα πάντα, από εκεί και μετά χαράζονται τα γεγονότα και οι ιστορικοί το έχουν ως βάση.

Έχετε αναρωτηθεί όμως γιατί η αρχή του χρόνου, δεν είναι τα Χριστούγεννα οπότε γεννήθηκε ο Χριστός, αλλά την 1η Ιανουαρίου;

Πολλοί θα απαντήσουν πως μπορεί να έχουν χαθεί μέρες λόγω των αιώνων που πέρασαν, άλλοι θα πουν για εμπορικούς λόγους. Όμως η αλήθεια είναι πολύ διαφορετική.

Τα Χριστούγεννα αποτελούν ισχυρό συμβολισμό, τόσο για την θρησκεία μας όσο και για την ιστορία μας.

Η Δρ. Όλγα Κούρτογλου PhD Litteratur et Philosophiae University of Johannesburg «φωτίζει», μιλώντας στο Newsbomb.gr αυτή την σημαντική και ιδιαίτερη λεπτομέρεια.

«Τα Χριστούγεννα δεν εορτάζονταν τον 1ο μεταχριστιανικό αιώνα και άργησαν αρκετά να καθιερωθούν ως επίσημη γιορτή της χριστιανοσύνης.

Και αυτό γιατί κύριο μέλημα των απολογητών του δόγματος ήταν η προβολή του Θείου Πάθους και της Ανάστασης.

Αυτό το μήνυμα όφειλε να περάσει στους οπαδούς της η νέα θρησκεία.

Εξάλλου, πρωταρχική ανάγκη των πρώτων χριστιανών ήταν η επιβίωση τους από τους διωγμούς.

Τα Χριστούγεννα καθιερώνονται ως επίσημη γιορτή της χριστιανοσύνης το 354, και αφού ο χριστιανισμός έχει καθιερωθεί ως επίσημη θρησκεία της Αυτοκρατορίας με εγκύκλιο του Πάπα Λιμπέριου. Τι έχει μεσολαβήσει ξαφνικά και παρατηρούμε αυτή τη μεταστροφή;

Όπως είναι γνωστό στην αυτοκρατορία επικρατούσε το πνεύμα του θρησκευτικού συγκρητισμού, σύμφωνα με το οποίο όλες οι θρησκείες ήταν σεβαστές και μπορούσαν να συνυπάρχουν χωρίς να αποτελούν πρόβλημα», αναφέρει χαρακτηριστικά η κα. Κούρτογλου και συνεχίζει…

Τα Χριστούγεννα αντέκρουσαν τη λατρεία του Μίθρα

«Μέσα σε αυτές υπήρχε και η λατρεία του Μίθρα η οποία ήταν ιδιαίτερα διαδεδομένη. Σύμφωνα με τους πιστούς του ο Μίθρας είχε γεννηθεί σε μια ταπεινή σπηλιά, είχε πεθάνει και αναστήθηκε.

Σε ανάμνηση του οι πιστοί του γιόρταζαν τα γενέθλια του στις 25 Δεκεμβρίου.

Το γεγονός αυτό αποτελούσε σύγχυση στους υπηκόους της αυτοκρατορίας σε σχέση με την διάκριση των δύο θρησκειών.

Από την άλλη πλευρά η αυτοκρατορία γνώριζε ότι μία κοινή θρησκεία θα αποτελούσε συνεκτικό δεσμό στο πολυπολιτισμικό μωσαϊκό της και αυτόν τον δεσμό της το προσέφερε ο χριστιανισμός.

Έτσι αποφασίστηκε η γέννηση του Χριστού να εορτάζεται στις 25 Δεκεμβρίου, εκτοπίζοντας τη λατρεία του Μίθρα και αναδείχθηκε μία από τις μεγαλύτερες εορτές της χριστιανοσύνης».

Τι συνέβαινε με την Πρωτοχρονιά

Τα πρώτα χρόνια οι Ρωμαίοι γιόρταζαν το νέο έτος την 1η Μάρτη, όταν ο αστερισμός του Ταύρου ήταν ορατός. Αργότερα επί βασιλείας Νουμά Πομπιλίου προστέθηκαν άλλοι δύο μήνες, ο Ιανουάριος και Φεβρουάριος.

Ο πρώτος μήνας πήρε την ονομασία του από τον θεό του ρωμαϊκού πάνθεου, τον Ιανό. Ο Ιανός ήταν ο θεός με τα δύο αντίθετα προσωπεία. Θεωρούνταν ο θεός της καινούργιας αρχής και ήταν ο παλαιότερος Βασιλιάς των Ρωμαίων. Το ένα προσωπείο του κοιτούσε μπροστά και το άλλο πίσω, συμβολίζοντας το μέλλον και το παρελθόν.

Η πρώτη Γενάρη ορίστηκε αρχικά το 153 π.Χ., καθώς τότε ξεκινούσε η θητεία των Υπάτων και των Πραιτόρων.

Ωστόσο, ακόμα δεν γιορτάζονταν με ιδιαίτερη επισημότητα. Με την άνοδο του Ιουλίου Καίσαρα στην εξουσία το 46 π.Χ. καθιερώθηκε ως επίσημη γιορτή. Ο Καίσαρας παρατήρησε ότι το παλιό ρωμαϊκό ημερολόγιο δεν ήταν ακριβές και αποφάσισε να δημιουργήσει ένα καινούργιο με βάση τη θέση του ήλιου και όχι της σελήνης. Τη δημιουργία του ανέλαβε ο αλεξανδρινός αστρονόμος Σωσιγένης.

Οι Ρωμαίοι γιόρταζαν την αλλαγή του χρόνου με τελετές, όπου αντάλλαζαν δώρα και παράλληλα επιδίδονταν σε αυτό που αργότερα οι χριστιανοί ονόμασαν «ακολασίες». Με την επικράτηση του Χριστιανισμού η γιορτή των Ρωμαίων θεωρήθηκε ειδωλολατρική και καταργήθηκε.

Την περίοδο του Μεσαίωνα η πρώτη μέρα του έτους εορτάζονταν είτε τα Χριστούγεννα είτε κατά τον ευαγγελισμό της Θεοτόκου στις 25 Μαρτίου.

Όταν έγινε πάπας ο Γρηγόριος ‘ΙΓ, το 1582 επανήλθε η πρώτη Ιανουαρίου. Τότε δημιουργήθηκε το γρηγοριανό ημερολόγιο, το οποίο ισχύει μέχρι σήμερα. Το γρηγοριανό ημερολόγιο βασίστηκε στο ιουλιανό αλλά υπολόγισε ακριβέστερα την μετατόπιση της ισημερίας. Τα επόμενα χρόνια υιοθετήθηκε από τις περισσότερες χώρες. Στην Ελλάδα καθιερώθηκε το 1923….

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.