ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Βλαχόπουλος στο Newsbomb.gr: Αυτές είναι οι αλλαγές που φέρνει η συνταγματική αναθεώρηση

Βλαχόπουλος στο Newsbomb.gr: Αυτές είναι οι αλλαγές που φέρνει η συνταγματική αναθεώρηση
«Μέσω της συνταγματικής αναθεώρησης, οι πολιτικές δυνάμεις στοχεύουν στον εκσυγχρονισμό του πολιτικού συστήματος», τονίζει ο συνταγματολόγος Σπύρος Βλαχόπουλος
EUROKINISSI / ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Συνταγματική αναθεώρηση | Ειδήσεις: Την ανάγκη θωράκισης του Συντάγματος με μηχανισμούς διασφάλισης της τήρησής του υπογραμμίζει σε συνέντευξή του στο Newsbomb.gr ο συνταγματολόγος και καθηγητής Νομικών Επιστημών του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), Σπύρος Βλαχόπουλος.

Ο κ. Βλαχόπουλος υπογραμμίζει πως υπάρχουν, πράγματι, διατάξεις του ελληνικού Συντάγματος που χρειάζονται αναθεώρηση, όπως, για παράδειγμα, η αλλαγή στο άρθρο 32, ώστε να μη διαλύεται η Βουλή και προκηρύσσονται πρόωρες εκλογές, όταν δεν υπάρχει πλειοψηφία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

Εξίσου σημαντική είναι και η τροποποίηση του άρθρου 86, ώστε να καταργηθεί ο περιορισμένος χρόνος παραγραφής αδικημάτων για υπουργικά στελέχη και άπτεται του περιβόητου «νόμου περί ευθύνης υπουργών».

Παράλληλα, εκτιμά πως πρέπει να αλλάξει και το άρθρο 110, που αφορά στο χρόνο διεξαγωγής της εκάστοτε συνταγματικής αναθεώρησης.

Βήμα προς βήμα πώς γίνεται η αναθεώρηση του Συντάγματος

Ο έγκριτος συνταγματολόγος εξηγεί αναλυτικά τη διαδικασία που αναμένεται να ακολουθήσει η Βουλή, για τις αλλαγές στο ανώτατο νομοθετικό κείμενο της χώρας.

Περιγράφει τις ψηφοφορίες που θα γίνουν την Πέμπτη (14/02/2019) και σε περίπου ένα μήνα στο Κοινοβούλιο, καθώς και τα όσα θα πρέπει να πράξει η επόμενη Βουλή (αναθεωρητική), ώστε να ισχύσει η συνταγματική αναθεώρηση.

«Μέσω της συνταγματικής αναθεώρησης, οι πολιτικές δυνάμεις στοχεύουν στον εκσυγχρονισμό του πολιτικού συστήματος», τονίζει ο κ. Βλαχόπουλος και προσθέτει την ανάγκη της απλοποίησης των διαδικασιών που αφορούν στις αλλαγές του ανώτατου νομοθετικού κειμένου της χώρας.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Τα σημεία σύγκλισης και «τριβής» των κομμάτων για το Σύνταγμα

Σύμφωνα με τον Σπύρο Βλαχόπουλο, υπάρχει μια σειρά από άρθρα του Συντάγματος στα οποία τα κόμματα φαίνεται πως συμφωνούν ως προς την αναθεώρησή τους.

Αυτά, συνοπτικά, είναι τα εξής:

  • Το άρθρο 32 στην εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, ώστε να μη διαλύεται η Βουλή, όταν δεν είναι δυνατή η εκλογή του λόγω αδυναμίας ύπαρξης απόλυτης πλειοψηφίας
  • Το άρθρο 62 που αφορά στην ασυλία των βουλευτών
  • Το άρθρο 86 που αφορά τη σύντομη παραγραφή για τους υπουργούς (νόμος περί ευθύνης υπουργών)

Τέλος, αναφέρεται εκτενώς και στις διατάξεις εκείνες του Συντάγματος που η κυβέρνηση εισηγείται να αλλάξουν, αλλά που τα υπόλοιπα κόμματα διαφωνούν ως προς την αναθεώρησή τους.

Ακούστε τι επισημαίνει ο Σπύρος Βλαχόπουλος:

Διαβάστε επίσης:

Οι Τούρκοι συνέλαβαν Έλληνα στον Έβρο

Κακοκαιρία «Χιόνη»: Έκτακτη προειδοποίηση! Σοβαρός κίνδυνος σε Εύβοια, Αττική και νησιά του Αιγαίου

Σχετικές ειδήσεις