ΦΑΡΜΑΚΟ

Sanofi: Εγκαταλείπει την ανάπτυξη δικού της εμβολίου κατά της Covid-19 - Στα εμβόλια mRNA το μέλλον

ΕΜΒΟΛΙΑ
«Ανάγκη για τον εξοπλισμό της Γαλλίας και της Ευρώπης με εμβόλια mRNA»
ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA

Στην τελική φάση η ανάπτυξη του άλλου εμβολίου της για την Covid-19, σε συνεργασία με τη βρετανική GlaxoSmithKline.

Η γαλλική φαρμακευτική εταιρεία Sanofi ανακοίνωσε ότι εγκαταλείπει την ανάπτυξη νέου mRNA εμβολίου κατά της Covid-19 και κατευθύνεται προς την παραγωγή εμβολίων αυτής της τεχνολογίας για μελλοντικές πανδημίες.

Η Sanofi δεν θα προχωρήσει στη Φάση 3 των κλινικών δοκιμών του εμβολίου της κατά της Covid-19 βασισμένου στην τεχνολογία mRNA, κρίνοντας ότι η αγορά των εμβολίων αυτής της τεχνολογίας είναι υπερκορεσμένη και ότι ένα δικό της εμβόλιο θα έφθανε πολύ καθυστερημένα, την ώρα που 12 δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίων θα παραχθούν μέχρι το τέλος του έτους.

Η γαλλική φαρμακευτική εταιρεία ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει, ωστόσο, την ανάπτυξη του άλλου εμβολίου της για την Covid, σε συνεργασία με την βρετανική GlaxoSmithKline, το οποίο βασίζεται στην πιο συμβατική τεχνολογία της ανασυνδιασμένης πρωτεΐνης. Τα αποτελέσματα της Φάσης 3 των κλινικών δοκιμών αυτού του εμβολίου αναμένονται πριν από το τέλος του 2021.

Η Sanofi εργαζόταν παράλληλα για την ανάπτυξη του δεύτερου εμβολίου με βάση της τεχνολογία του mRNA. Τα αποτελέσματα των δοκιμών των δύο πρώτων φάσεων έδειξαν παραγωγή αντισωμάτων στο 91% έως 100% των συμμετεχόντων, δύο εβδομάδες μετά τη χορήγηση της δεύτερης δόσης, διευκρινίζει η Sanofi. Παράλληλα, δεν παρατηρήθηκαν παρενέργειες και ήταν καλά ανεκτό σε επίπεδο αντίστοιχο με εκείνο των δύο άλλων εμβολίων mRNA των εταιρειών Pfizer-BioNTech και Moderna. Ωστόσο, η εταιρεία έκρινε ότι «δεν υπάρχει ανάγκη για την ανάπτυξη νέων εμβολίων mRNA, αλλά υπάρχει ανάγκη για τον εξοπλισμό της Γαλλίας και της Ευρώπης με εμβόλια mRNA που θα προορίζονται για μια νέα πανδημία» εξηγεί ο Τομά Τριόμφ, εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Sanofi.

Κατά συνέπεια, η Sanofi θα αναπτύξει εμβόλια mRNA κατά άλλων ιών, άλλων ασθενειών, χωρίς παρενέργειες και με λιγότερους περιορισμούς ως προς την θερμοκρασία συντήρησης. Η Sanofi συνεργαζόταν από τον Μάρτιο 2020 με την Translate Bio για την ανάπτυξη του εμβολίου αυτού και στις αρχές του Αυγούστου εξαγόρασε την αμερικανική εταιρεία βιοτεχνολογίας έναντι 2,7 δισεκατομμυρίων ευρώ.

(Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Ανακοινώθηκε το «mega deal» Ελλάδας-Γαλλίας - Τι θα περιλαμβάνει η αμυντική συμφωνία

Συγκλονιστικό βίντεο: Κατέγραψε τη στιγμή που η θάλασσα «κατάπιε» και σκότωσε τον σύζυγό της

Ξέφυγαν τελείως στο Big Brother: Έχετε πάρει χαμπάρι τι γίνεται στο σπίτι του «Μεγάλου Αδερφού»;