ΦΑΡΜΑΚΟ

Γκάγκα: Πότε έρχεται το χάπι κατά του κορονοϊού στην Ελλάδα – Γρηγορότερα τα μονοκλωνικά αντισώματα

Το χάπι κατά του κορονοϊού
Η κυρία Γκάγκα επισήμανε ότι τόσο το χάπι της MSD όσο και τα μονοκλωνικά αντισώματα, δεν θα έρθουν σε μεγάλες ποσότητες.
ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA

Στο τέλος του έτους το νωρίτερο, ή στις αρχές του 2022 αναμένεται να έρθει το χάπι κατά του κορονοϊού της εταιρείας MSD (σ.σ. αμερικανική Merck) στην Ελλάδα, όπως δήλωσε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα στο Πρώτο Πρόγραμμα 105,8.

Το Ηνωμένο Βασίλειο έγινε χθες, Πέμπτη (05/11/2021), η πρώτη χώρα που ενέκρινε το φάρμακο molnupiravir. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) στη συνέχεια, άνοιξε το δρόμο για τη χρήση του αντιιικού χαπιού της MSD και στις χώρες της Ε.Ε., συστήνοντας στα κράτη-μέλη τη διαδικασία χορήγησης του φαρμάκου για έκτακτη ανάγκη, πριν από την επίσημη έγκρισή του.

Ο EMA προσπαθεί επίσης να επιταχύνει την αξιολόγηση που ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα για το χάπι, πριν από την πιθανή διάθεσή του στην αγορά της ΕΕ, καθώς η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα τεράστιο κύμα μολύνσεων. «Θα προσπαθήσουμε να επιταχύνουμε την αξιολόγησή μας για να λάβουμε έγκριση το συντομότερο δυνατό», τόνισε σε συνέντευξη Τύπου ο Μάρκο Καβαλέρι, επικεφαλής στρατηγικής εμβολίων στον EMA, προσθέτοντας ότι δεν μπορεί να δώσει ακόμη μια ακριβή ημερομηνία. Υπενθυμίζεται ότι η θεραπεία απευθύνεται σε ασθενείς με ήπια έως μέτρια συμπτώματα της COVID-19 και κίνδυνο σοβαρής νόσησης.

Για τα μονοκλωνικά αντισώματα κατά του κορονοϊού, η Μίνα Γκάγκα δήλωσε ότι θα έρθουν γρηγορότερα, το επόμενο διάστημα, όχι όμως νωρίτερα από τρεις εβδομάδες.
Για τα μονοκλωνικά αντισώματα της Lilly, για τα οποία σταμάτησε η αξιολόγηση από τον ΕΜΑ, θα χρειαστεί ειδική διαδικασία έγκρισης από τον ΕΟΦ. Άλλα μονοκλωνικά υπό εξέταση από τον EMA είναι το κοκτέιλ αντισωμάτων Evusheld της AstraZeneca και το Xevudy της GSK-Vir.

Η κυρία Γκάγκα, πάντως, επισήμανε ότι τόσο το χάπι της MSD όσο και τα μονοκλωνικά αντισώματα, δεν θα έρθουν σε μεγάλες ποσότητες. «Τα φάρμακα που θα έχουμε είναι της τάξης 2.000-10.000 χιλιάδες, μέχρι εκεί. Δεν θα είναι 100.000» είπε χθες (04/11/2021) κατά την τακτική ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας και επέμεινε στην ανάγκη του εμβολιασμού.

Τα μονοκλωνικά αντισώματα θα χορηγούνται στα νοσοκομεία ενδοφλέβια. «Δεν υπάρχει για την ώρα θέμα συνταγογράφησης των μονοκλωνικών, θα δίνεται από συγκεκριμένες δομές και σε συγκεκριμένα μέρη» δήλωσε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας , στο Πρώτο Πρόγραμμα. Όσο για το χάπι της MSD, παρόλο που λαμβάνεται και στο σπίτι, και αυτό θα συνταγογραφείται από συγκεκριμένες δομές για τον κατάλληλο πληθυσμό.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Νέα μέτρα: Έτσι θα μπαίνουν τα παιδιά έως 18 ετών σε καταστήματα και μεικτούς χώρους

Ανατροπές στη φορολογική ενημερότητα από το 2022 – Τι αλλάζει

Καιρός – Αρναούτογλου: Έτσι θα κυλήσει γενικά ο Νοέμβριος – Δείτε χάρτη