ΦΑΡΜΑΚΟ

Η DEMO κάνει την Τρίπολη «κόμβο» της φαρμακοβιομηχανίας στην Ευρώπη

Δημήτρης Δέμος
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της DEMO και αντιπρόεδρος της ΠΕΦ Δημήτρης Δέμος.

Επενδυτικό πρόγραμμα 356 εκατ. ευρώ από την ελληνική φαρμακοβιομηχανία DEMO ABEE. 

Ένα φιλόδοξο επενδυτικό πλάνο, ύψους 356 εκατ. ευρώ για την επόμενη επταετία, το οποίο εκτείνεται από την παραγωγή πρώτων υλών για φαρμακευτικά σκευάσματα μέχρι την ανάπτυξη μονοκλωνικών αντισωμάτων, παρουσίασε η ελληνική φαρμακοβιομηχανία DEMO ABEE, σε συνέντευξη Τύπου, την Τρίτη (09/11/2021).

Η DEMO θέλει να εκμεταλλευτεί την αλλαγή πλεύσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως προς την παραγωγή φαρμάκων που επιστρέφει σε ευρωπαϊκό έδαφος και να καταστεί μία από τις μεγαλύτερες προμηθεύτριες ενεσίμων της Ευρώπης, ανεξαρτήτως φαρμακοτεχνικής μορφής. Στόχος της εταιρείας είναι να βάλει την Ελλάδα στις νέες τεχνολογίες του φαρμάκου, με παραγωγικές δυνατότητες που θα μπορούν να καλύψουν το 20% των αναγκών όλων των νοσηλευτικών ιδρυμάτων της Ευρώπης.

«Ο πήχης μπαίνει ψηλά» ανέφερε ο Διευθύνων Σύμβουλος της DEMO και αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), Δημήτρης Δέμος, κατά την παρουσίαση του επενδυτικού προγράμματος. Όμως, «η Ελλάδα έχει στρατηγική ευκαιρία να πρωταγωνιστήσει σε αυτόν τον τομέα και να στηρίζει το ευρωπαϊκό οικοδόμημα με ένα από τα τρία βασικά αγαθά, που είναι το φάρμακο» τόνισε.

Το πρώτο εξάμηνο του 2022, ξεκινά η κατασκευή του νέου συγκροτήματος της DEMO στην Τρίπολη της Αρκαδίας. Θα περιλαμβάνει 3 μονάδες παραγωγής πρώτων υλών και 4 μονάδες παραγωγής φαρμακευτικών σκευασμάτων, σε 74.000 τ.μ. Ετησίως θα μπορούν να παραχθούν 2.000 τόνοι πρώτης ύλης και 250 εκατ. τεμάχια φαρμάκων. Με την ολοκλήρωση της επένδυσης δημιουργούνται 450 νέες και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας.

Όπως τόνισε ο Δημήτρης Δέμος, ποιοτικό στοιχείο της επένδυσης είναι ότι δημιουργείται ένας νέος κλάδος που δεν υπήρχε στην Ελλάδα και είναι η παραγωγή πρώτων υλών, η οποία μέχρι σήμερα γίνεται σε εγκαταστάσεις της Κίνας και της Ινδίας, από όπου τροφοδοτείται η Ευρώπη. Επίσης, το πρώτο τρίμηνο του 2022 ολοκληρώνονται δύο νέες μονάδες στην Αττική, για τη διεύρυνση του χαρτοφυλακίου της εταιρείας στα λυόφιλα.

Παράλληλα, στη Θέρμη Θεσσαλονίκης θα κατασκευαστεί νέο ερευνητικό κέντρο, για την έρευνα και ανάπτυξη χημικών μορίων και πρώτων υλών. Στόχος είναι να αναπτύσσονται 25 νέα προϊόντα το χρόνο και μέχρι το 2027 να έχουν αναπτυχθεί 105 νέα σκευάσματα.

Λαμβάνοντας υπόψη την τάση για βιοτεχνολογικά προϊόντα, καθώς και το γεγονός ότι στην Ελλάδα σήμερα δεν υπάρχει τεχνογνωσία, η DEMO αποφάσισε να δημιουργήσει ερευνητικό κέντρο βιοτεχνολογίας στο Κρυονέρι της Αττικής. Η ανέγερση του κτηρίου έχει ξεκινήσει και θα ολοκληρωθεί εντός του 2022. Θα περιλαμβάνει και πιλοτική μονάδα μονοκλωνικών αντισωμάτων που θα προορίζονται για κλινικές μελέτες.

Επίσης, στις νέες εγκαταστάσεις θα ιδρυθεί βιοακαδημία φαρμάκων, στελεχωμένη με επιστήμονες από το εξωτερικό. Εκεί θα εκπαιδεύονται νέοι ερευνητές, ενώ στόχος είναι να έχουν αναπτυχθεί τρία μονοκλωνικά αντισώματα μέχρι το 2027, τα οποία θα ολοκληρωθούν σταδιακά από το 2030 και μετά.

Σύμφωνα με τον κ. Δέμο, το 2030 ο τζίρος της εταιρείας εκτιμάται στα 500 εκατ. ευρώ, χωρίς να υπολογίζονται τα μονοκλωνικά, ενώ θα μπορεί να καλυφθεί παραγωγικά το 20% των αναγκών των νοσηλευτικών ιδρυμάτων όλης της Ευρώπης.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κρούσματα σήμερα: «Έκρηξη» με 8.613 νέα - 46 θάνατοι και 486 διασωληνωμένοι

Νέα μέτρα: Έρχονται αλλαγές στον τρόπο που ψωνίζουμε στα σούπερ μάρκετ

Καιρός: Έρχεται νέα κακοκαιρία τις επόμενες ώρες - Πού αναμένονται βροχές και ισχυροί άνεμοι