ΦΑΡΜΑΚΟ

Συναντήσεις για το clawback του φαρμάκου και των διαγνωστικών

Άκης Σκέρτσος
Ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος
INTIME NEWS/ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Εν αναμονή των Υπουργικών Αποφάσεων που θα εξειδικεύουν τις προσφάτως ψηφισθείσες διατάξεις για τη φαρμακευτική δαπάνη και το clawback.  

Με το PhRMA Innovation Forum (PIF) Greece συναντήθηκε κυβερνητική αντιπροσωπεία, την Παρασκευή (03/06/2022), αποτελούμενη από τον υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη, τον υπουργό Επικρατείας, Άκη Σκέρτσο και τον γενικό γραμματέα συντονισμού του κυβερνητικού έργου, Θανάση Κοντογεώργη. Το φόρουμ των διεθνών φαρμακευτικών καινοτομίας, εκπροσωπήθηκε από την πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο του ΔΣ του, Agata Jakoncic και Γιώργο Τουσίμη, καθώς και τη Μαριάντζελα Οικονομοπούλου, External Affairs Manager.

Αντικείμενο της συζήτησης αποτέλεσε η επόμενη μέρα στη φαρμακευτική πολιτική και το μέλλον της υγειονομικής περίθαλψης στη χώρα μας, εν όψει της έκδοσης των Υπουργικών Αποφάσεων οι οποίες θα εξειδικεύουν τις διατάξεις του πρόσφατου νόμου, για την κατανομή της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης σε δύο κλειστούς προϋπολογισμούς, έναν για τα καινοτόμα φάρμακα υψηλού κόστους και έναν για τα φάρμακα της κοινότητας. Σε περίπτωση που ένας από τους δύο προϋπολογισμούς αποδειχτεί μικρός, αυτό θα έχει αντίκτυπο στο clawback, το ύψος δηλαδή των υποχρεωτικών επιστροφών που θα επωμιστούν οι αντίστοιχες φαρμακευτικές εταιρείες. Στόχος, πάντως, του Υπουργείου είναι να προχωρήσουν γρήγορα οι διαδικασίες στην Επιτροπή Διαπραγμάτευσης, καθώς οι κατηγορίες που θα ολοκληρώνουν τη διαπραγμάτευση δεν θα επιβαρύνονται με clawback.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε καλό κλίμα, ενώ και από τις δύο πλευρές φάνηκε να υπάρχει διάθεση να αναζητηθούν τρόποι συνεργασίας που να μπορούν να αποδώσουν καρπούς και αμοιβαία επωφελή αποτελέσματα με ορίζοντα το συμφέρον των ασθενών στην Ελλάδα, αναφέρουν πληροφορίες.

Την ίδια ημέρα, οι κύριοι Πλεύρης και Σκέρτσος πραγματοποίησαν συνάντηση και με το Συντονιστικό Όργανο ιδιωτικών φορέων της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Η συνάντηση ορίστηκε λίγες ημέρες μετά την τριήμερη απεργία-αποχή από κάθε ιατρική πράξη, στην οποία προχώρησαν διαγνωστικά εργαστήρια, πολυιατρεία και κλινικοεραστηριακοί γιατροί. Συζητήθηκε το πρόβλημα του clawback, το «κούρεμα» του τεχνητού χρέους που δημιουργήθηκε τα προηγούμενα έτη, καθώς και το ζήτημα της προείσπραξης του clawback από τον τρέχοντα μήνα πληρωμής. Ο υπουργός Επικρατείας ενημερώθηκε πλήρως για την κατάσταση του κλάδου και του ασφυκτικού σημείου στο οποίο έχει περιέλθει η Πρωτοβάθμια Φροντίδα εξαιτίας της συσσώρευσης του τεχνητού χρέους τα προηγούμενα δέκα χρόνια και την επιβάρυνση αυτού με τα υπέρογκα ποσά clawback του τρέχοντος έτους, που οδηγούν σε μαζική εξόντωση όλο τον κλάδο, επισημαίνει το Συντονιστικό.

Ο κ. Σκέρτσος εξέφρασε την επιθυμία του να επιλύσει το χρόνιο πρόβλημα που ταλανίζει την Υγεία και ονομάζεται clawback. Γι’ αυτό, συμφωνήθηκε να ακολουθήσουν συναντήσεις του Συντονιστικού Οργάνου φορέων ΠΦΥ με το υπουργείο Υγείας στις οποίες θα τεθούν επί τάπητος οι προτάσεις που θα βοηθήσουν στην επίλυση αυτού του «γόρδιου δεσμού» που λέγεται clawback. Σύμφωνα με το Συντονιστικό, αρχή αυτών των συναντήσεων θα είναι η Τετάρτη (08/06/2022), με εκπροσώπους του Υπουργείου Υγείας και του ΕΟΠΥΥ, ώστε να ανοίξει ο διάλογος ο οποίος θα οδηγήσει στη συμφωνία ενός πακέτου μεταρρυθμίσεων που θα έχουν μορφή νομοθέτησης και θα ψηφιστούν εντός του Ιουνίου.

Σχετικές ειδήσεις