ΥΓΕΙΑ

Απεργία διαγνωστικών κέντρων: Δεν αναστέλλονται οι κινητοποιήσεις – Κλειστά μέχρι το Σάββατο (28/5)

Διαγνωστικά κέντρα
Διάλογο με τον υπουργό Υγείας την επόμενη εβδομάδα αναμένουν οι κλινικοεργαστηριακοί γιατροί
INTIME NEWS/ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΣΤΕΛΙΟΣ

Χιλιάδες διαγνωστικά εργαστήρια, πολυιατρεία και κλινικοεργαστηριακοί γιατροί συμμετέχουν στην τριήμερη απεργία-αποχή, σύμφωνα με το Συντονιστικό τους Όργανο, η οποία ξεκίνησε σήμερα, Πέμπτη (26/05/2022) και θα διαρκέσει μέχρι το Σάββατο (28/05/2022).

Το Συντονιστικό Όργανο των ιδιωτικών φορέων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας ευχαριστεί όλους όσοι συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις, επισημαίνοντας την πλήρη στήριξη του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και των Ιατρικών Συλλόγων όλης της χώρας. Τονίζει δε ότι «οι κινητοποιήσεις δεν ανεστάλησαν και όσοι διαδίδουν τέτοια παραπληροφόρηση εκθέτουν μόνο τους εαυτούς τους».

Ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, μιλώντας για την απεργία-αποχή των διαγνωστικών εργαστηρίων σε συνέντευξή του στο Open, δήλωσε πως «αυτή τη στιγμή υπάρχει το clawback, που πραγματικά είναι μια πιεστική κατάσταση για τα διαγνωστικά. Βρίσκομαι σε συνεννόηση με τα διαγνωστικά και μάλιστα για το 2021 είχαμε αύξηση του προϋπολογισμού κατά 57 εκατομμύρια και για το 2022 πάλι θα έχουμε μια αύξηση σε αυτό το ποσό. Είναι μια πιεστική κατάσταση. Θεωρώ ωστόσο και το είπα ότι δεν μπορεί να εκβιάζεται ο ασφαλισμένος, γιατί ο ΕΟΠΥΥ στην πραγματικότητα είναι ο μεγαλύτερος πελάτης όλων αυτών των διαγνωστικών κέντρων και δίνει 460 εκατομμύρια ετησίως, 1,5 εκατομμύριο την ημέρα στα διαγνωστικά κέντρα. Υπ’ αυτή την έννοια θα συνεχίσουμε την κουβέντα. Υπάρχουν θεσμικά μέτρα και για ενίσχυση προϋπολογισμού που γίνεται και οι ίδιοι έχουν αποδεχθεί ότι έχει γίνει μια τέτοια προσπάθεια αλλά και για θεσμικά μέτρα, γιατί πράγματι το να υπάρχει ένα clawback το οποίο κινείται στο 30% και αντιστοίχως επειδή υπάρχουν και οι παλαιές οφειλές clawback από το 2012 που δεν είχαν ρυθμιστεί και έχουν ρυθμιστεί τώρα, είναι μια πιεστική κατάσταση».

Οι δηλώσεις αυτές του Υπουργού «είναι προς θετική κατεύθυνση» σχολίασε το Συντονιστικό, καθώς «αναγνωρίζει την πιεστική και μη βιώσιμη κατάσταση στα διαγνωστικά εργαστήρια, στα πολυιατρεία και στους κλινικοεργαστηριακούς ιατρούς λόγω του υψηλού clawback».

«Έχοντας ως παρακαταθήκη, τη μέχρι τώρα συνεχή επαφή μαζί του, αναμένουμε από εβδομάδα διάλογο με τον Υπουργό Υγείας, με γνώμονα την εξεύρεση λύσεων για την επιβίωση του κλάδου» κατέληξε το Συντονιστικό των φορέων της ΠΦΥ.

Σχετικές ειδήσεις