ΠΕΦ: Ύποπτες μεθοδεύσεις στο νέο διαγωνισμό της ΕΠΥ

Newsroom Newsroom

ΠΕΦ: Ύποπτες μεθοδεύσεις στο νέο διαγωνισμό της ΕΠΥ

Ύποπτες μεθοδεύσεις καταγγέλλει η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας στο νέο διαγωνισμό για την προμήθεια των νοσοκομείων με 51 δραστικές ουσίες, που προκήρυξε η Επιτροπή Προμηθειών Υγείας, λίγες ημέρες πριν από τις εθνικές εκλογές.

Σε μία σκληρή ανακοίνωση, η ΠΕΦ σημειώνει «περίεργες συμπτώσεις» στις «επιλεκτικές» ενέργειες της ΕΠΥ, η οποία εστιάζει την προσπάθεια εξοικονόμησης μόνο στο 20% της φαρμακευτικής δαπάνης των νοσοκομείων, η οποία αφορά σε φάρμακα εγχώριας παραγωγής.

Με το υπόλοιπο 80% που αφορά σε νεώτερα εισαγόμενα φάρμακα ή τις άλλες δαπάνες υγείας, η ΕΠΥ, πρόεδρος της οποίας είναι ο κ. Χρήστος Γιάνναρης, δεν ασχολείται, τονίζεται.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση αναφέρει:

«Η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) παρακολουθεί με έκπληξη την επιλεκτική, αποσπασματική και ατελέσφορη σε όρους πραγματικής εξοικονόμησης, ενέργεια της ΕΠΥ να προκηρύξει εσπευσμένα διαγωνισμό ύψους €29,2 εκατ. για την προμήθεια των νοσοκομείων με 51 ακόμη δραστικές ουσίες.

1. Η ΠΕΦ έχει καταγγείλει την πρακτική της επιλεκτικής, αποσπασματικής εστίασης της προσπάθειας εξοικονόμησης μόνο στο 20% της φαρμακευτικής δαπάνης, δηλαδή εκείνης των νοσοκομείων, την ίδια στιγμή που τα φάρμακα που αναλογούν στο υπόλοιπο 80% παραμένουν στο απυρόβλητο. Αποτελεί δε περίεργη σύμπτωση ότι ακριβώς αυτό το 20% αφορά κατά βάση σε φάρμακα εγχώριας παραγωγής της Ελληνικής Φαρμακοβιομηχανίας.

Στο πλαίσιο αυτό αναμένονται πειστικές και αναλυτικές εξηγήσεις τόσο προς την Ελληνική Φαρμακοβιομηχανία, όσο και προς τα αρμόδια όργανα της Πολιτείας, σχετικά με τις ενέργειες της ΕΠΥ, καθώς και των ιθυνόντων της εφαρμοζόμενης φαρμακευτικής πολιτικής: α) για το 80% της δαπάνης που αφορά σε νεώτερα εισαγόμενα φάρμακα, β) για τις άλλες δαπάνες υγείας, καθώς και γ) για τις σιωπηρές ανανεώσεις συμβάσεων υλικών στα νοσοκομεία λόγω της «απροθυμίας» της ΕΠΥ να ασχοληθεί με το θέμα.

2. Η ΠΕΦ έχει προτείνει συγκεκριμένο διάφανο, λειτουργικό πλαίσιο για την προμήθεια φαρμάκων στα δημόσια νοσοκομεία, το οποίο παράγει εξοικονομήσεις με βάση τους δεδομένους προϋπολογισμούς και δεν δημιουργεί στρεβλώσεις, ανισότητες και περιβάλλον όπου ισχύουν δύο μέτρα και δύο σταθμά, δυστυχώς χωρίς καμία ανταπόκριση μέχρι σήμερα.

3. Η εμμονή στο σημερινό μεροληπτικό και αποσπασματικό μοντέλο προμηθειών, με διαδικασίες που παραβιάζουν το ευρωπαϊκό δίκαιο, μεθοδεύουν τιμές dumping και στο πρόσφατο παρελθόν είχαν ως αποτέλεσμα την αδυναμία παραδόσεων φαρμάκων στα νοσοκομεία από τους αναδόχους, είναι καταδικαστέα και για αυτό θα προσβληθεί νομικά.

4. Παράλληλα και παραμένοντας πιστοί στην αξία του ουσιαστικού διαλόγου, είμαστε στη διάθεση της Πολιτείας και των αρμοδίων οργάνων της για να συζητήσουμε τρόπους για τη διασφάλιση μιας ορθολογικής, δίκαιης και βιώσιμης λύσης για την προμήθεια φαρμάκων στα νοσοκομεία».

Διαβάστε επίσης:

Η κυβέρνηση Σαμαρά «ξεπληρώνει γραμμάτια πριν από τις εκλογές»

Διαγωνισμοί ΕΠΥ στο ΕΣΥ: Οσμή σκανδάλου καταγγέλλει η ΠΕΦ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

DPG NETWORK

ened ΜΕΛΟΣ ΕΝΕΔ Monetized by DPG Digital Media ©2010-2019 Newsbomb.gr - All rights reserved