Κύρτσος-Βόζενμπεργκ: Η ΕΕ να καλύψει τη φαρμακευτική δαπάνη των προσφύγων

Newsbomb

Κύρτσος-Βόζενμπεργκ: Η ΕΕ να καλύψει τη φαρμακευτική δαπάνη των προσφύγων

Ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το ζήτημα της νοσοκομειακής περίθαλψης των ανασφάλιστων προσφύγων-μεταναστών που επιβαρύνει τους φορολογουμένους και τη φαρμακοβιομηχανία, κατέθεσαν οι ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Κύρτσος και Ελίζα Βόζενμπεργκ.

Τα ελληνικά δημόσια νοσοκομεία προσφέρουν σήμερα, στο πλαίσιο της αναγκαίας αλληλεγγύης, περίθαλψη σε χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες με το κόστος να μετακυλίεται στους Έλληνες φορολογούμενους και στις φαρμακευτικές εταιρείες, οι οποίες καλούνται να καταβάλλουν δυσβάσταχτα ποσά λόγω της ρήτρας clawback, αναφέρουν οι δύο ευρωβουλευτές.

Ταυτόχρονα, στην Ελλάδα θα δοθούν περίπου 509 εκατομμύρια ευρώ κατά την περίοδο 2014-2020 από κοινού από τα ταμεία ΤΑΜΕ (Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης) και ΤΕΑ (Ταμείο Εσωτερικής Ασφάλειας), με 70 εκατομμύρια που έχουν ήδη αποδεσμευθεί ως προχρηματοδότηση να μένουν αναξιοποίητα.

Με τα δεδομένα αυτά, οι ευρωβουλευτές της ΝΔ ζητούν να πληροφορηθούν αν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορεί να συνδράμει στη χρηματοδότηση δράσεων για τη φαρμακευτική δαπάνη των προσφύγων-μεταναστών, αν η χρηματοδότηση του εθνικού σχεδίου περίθαλψής τους θα μπορούσε να προέλθει από την αποτελεσματική αξιοποίηση των κονδυλίων ΤΑΜΕ και ΤΕΑ, όπως επίσης και με ποιον τρόπο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παροτρύνει την ελληνική κυβέρνηση στην υιοθέτηση της μείωσης κατά 30% της ρήτρας clawback.

Αναλυτικά, η ερώτηση του Γιώργου Κύρτσου και της Ελίζας Βόζενμπεργκ:

«Η Ελλάδα αποτελεί τον πρώτο αποδέκτη κονδυλίων του Ταμείου Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης (ΤΑΜΕ) και του Ταμείου Εσωτερικής Ασφάλειας (ΤΕΑ), τα οποία ανέρχονται περίπου σε 509 εκατ. ευρώ για την περίοδο 2014 - 2020.

Ωστόσο, σύμφωνα με παραδοχή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο τέλος Ιουνίου 2016, η ελληνική κυβέρνηση έχει αφήσει αναξιοποίητα 70.000.000 ευρώ που έχουν καταβληθεί ήδη στη χώρα μας ως προχρηματοδότηση.

Αν λάβουμε υπόψη τη δεδομένη αυτή καθυστέρηση καθώς και ότι τα ελληνικά δημόσια νοσοκομεία προσφέρουν σήμερα, στο πλαίσιο της αναγκαίας αλληλεγγύης περίθαλψη σε χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες με το κόστος να μετακυλίεται στους Έλληνες φορολογούμενους και στις φαρμακευτικές εταιρείες, οι οποίες καλούνται να καταβάλλουν δυσβάσταχτα ποσά λόγω της ρήτρας clawback, ερωτάται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή:

1. Με ποιες δράσεις θα μπορούσε να χρηματοδοτήσει τη δημόσια νοσοκομειακή περίθαλψη των προσφύγων-μεταναστών στα ελληνικά δημόσια νοσοκομεία;

2. Η χρηματοδότηση του εθνικού πλαισίου δράσης για την περίθαλψη ιδιαιτέρως των προσφύγων -μεταναστών θα μπορούσε να προέλθει από την αξιοποίηση των κονδυλίων ΤΑΜΕ και ΤΕΑ;

3. Με ποιό τρόπο θα παροτρύνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την ελληνική κυβέρνηση στην υιοθέτηση μέτρων προκειμένου να μειωθεί, σύμφωνα με το τρίτο πρόγραμμα, το clawback κατά 30% μέσα στο 2017 και 2018;».

Ό,τι συμβαίνει, σκάει και στο Instagram! Ακολούθησέ μας!

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

DPG NETWORK

TOP ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ened ΜΕΛΟΣ ΕΝΕΔ Monetized by DPG Digital Media ©2010-2019 Newsbomb.gr - All rights reserved