ΥΓΕΙΑ

Κορονοϊός: Άμεση εξέταση και στο σπίτι - Τα κριτήρια για να λαμβάνεται δείγμα

Κορονοϊός: Άμεση εξέταση και στο σπίτι - Τα κριτήρια για να λαμβάνεται δείγμα
INTIME NEWS

Κορονοϊός: Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε σχέδιο δράσης για όσους έχουν την υποψία ότι νοσούν και για όσους νοσούν ελαφρά.

Ο σχεδιασμός στηρίζεται στις δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, συμπεριλαμβάνει ιδιώτες γιατρούς και κινείται σε τρεις άξονες:

  • παρακολούθηση ασθενών σε Κέντρα Υγείας,
  • παρακολούθηση κατ’ οίκον,
  • τηλεσυμβουλευτική.

Όπως σημειώνει σήμερα (04/04), η εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος», πρόκειται για ένα δίχτυ προστασίας της κοινότητας που θα λειτουργήσει κατευναστικά στις ανησυχίες όσων είχαν ελαφρά συμπτώματα και παρέμεναν σπίτι. Παράλληλα, θα δίνεται φαρμακευτική αγωγή σε ορισμένους ασθενείς, τα κριτήρια για τη χορήγηση της οποίας έχουν ήδη εγκριθεί.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, έχουν οριστεί Κέντρα Υγείας αποκλειστικά για κορονοϊό (Κ.Υ.-Covid), τα οποία θα λειτουργούν επί 24ώρου για τη διαλογή/διερεύνηση/διαχείριση ασθενών με λοίμωξη αναπνευστικού, που δεν χρήζουν παραπομπής σε νοσοκομείο. Τα συγκεκριμένα Κέντρα Υγείας θα λειτουργήσουν υποστηρικτικά στο δίκτυο των νοσοκομείων και αφορούν Κ.Υ. στον αστικό ιστό μεγάλων πόλεων (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Λάρισα, Ηράκλειο).

Τα Κέντρα Υγείας για τον Covid-19

Τα πρώτα Κέντρα Υγείας που θα λειτουργήσουν για ασθενείς με Covid-19 είναι για την 1η Υγειονομική Περιφέρεια τα Κ.Υ. Αλεξάνδρας, Καλυβίων και Ραφήνας και για τη δεύτερη το Κ.Υ. Καμινίων και το Κ.Υ. Περιστερίου. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, τα Κ.Υ. Αλεξάνδρας και Ραφήνας ήταν από χθες έτοιμα να δεχθούν κόσμο.

Στα Κέντρα Υγείας Covid θα λειτουργεί και τηλεφωνική γραμμή υποστήριξης για τον πληθυσμό αναφοράς.

Την ίδια ώρα, ο σχεδιασμός περιλαμβάνει και τα Κέντρα Υγείας 24ωρης λειτουργίας που δεν θα ενταχθούν στο δίκτυο των Κ.Y.-Covid και θα εξυπηρετούν τους ασθενείς με χρόνια νοσήματα, θα διαχειρίζονται τις έκτακτες και επείγουσες περιπτώσεις και θα επικοινωνούν με τους πολίτες του πληθυσμού ευθύνης τους που είναι σε απομόνωση στο σπίτι για την πορεία της υγείας τους.

Παρακολούθηση

Όπως αναφέρεται στο σχεδιασμό του υπουργείου Υγείας, στις δημόσιες δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας δημιουργείται δίκτυο επαγγελματιών Υγείας των Μονάδων ΠΦΥ (ιατροί, νοσηλευτές, επισκέπτες Υγείας κ.λπ.) για την τακτική επικοινωνία με τους πολίτες του πληθυσμού ευθύνης τους, ιδίως τους χρονίως πάσχοντες και τις ευπαθείς ομάδες που είναι σε απομόνωση στο σπίτι, για την παροχή συμβουλευτικής, καθοδήγησης και υποστήριξης των οικογενειών τους, για όλη τη διάρκεια της παρακολούθησης, σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ για την απομόνωση στο σπίτι. Η επικοινωνία θα γίνεται με τους εξής τρόπους:

  • Τηλεφωνική επικοινωνία με τα Κέντρα Υγείας. Όλα τα Κ.Υ. θα αναρτήσουν στις ιστοσελίδες τηλέφωνα επικοινωνίας με γιατρούς όλων των ειδικοτήτων, ώστε να διασφαλιστεί η συνέχεια της φροντίδας κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Πολλά Κέντρα Υγείας ήδη έχουν προχωρήσει σε αυτό το βήμα.
  • Χρήση τηλεσυμβουλευτικής για τους ασθενείς που έχουν διαγνωστεί με τον κορονοϊό. Στο δίκτυο της τηλεσυμβουλευτικής -η πλατφόρμα θα είναι διαθέσιμη εντός των επόμενων ημερών- θα συμμετάσχουν ιδιώτες γιατροί, με αποζημίωση 10 ευρώ ανά κλήση.
  • Επίσκεψη κατ’ οίκον. Συγκροτούνται άμεσα μικρές και ευέλικτες ομάδες ΠΦΥ, αποτελούμενες από γιατρό και νοσηλευτή ή επισκέπτη Υγείας, είτε από τα Κ.Υ. είτε από τις ΤΟΜΥ, που υπό το συντονισμό της αρμόδιας Υγειονομικής Περιφέρειας, σε συνεργασία με τα Κέντρα Υγείας και για τους πολίτες του πληθυσμού ευθύνης τους και με τη χρήση ειδικά προετοιμασμένων μέσων μεταφοράς, θα προχωρούν σε άμεση επίσκεψη στο σπίτι ασθενών για εξέταση, με τήρηση όλων των μέτρων ατομικής προστασίας, καθώς και για λήψη υλικού προς εξέταση, εφόσον το πρωτόκολλο το απαιτεί. Ιδιαίτερη σημασία έχουν τέτοιες ομάδες για τη φροντίδα ηλικιωμένων ατόμων που ζουν μόνα τους σε απομακρυσμένες περιοχές της χώρας.
  • Επίσκεψη κατ’ οίκον από ιδιώτες γιατρούς συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ, με αποζημίωση 30 ευρώ ανά επίσκεψη.

Κάτω από συγκεκριμένα κριτήρια που έχουν ορισθεί από τον ΕΟΔΥ θα λαμβάνεται δείγμα από ασθενείς που οι γιατροί κρίνουν απαραίτητο, το οποίο και θα εξετάζεται στα εργαστήρια αναφοράς.

Είναι θέμα ημερών το Ηλεκτρονικό Μητρώο για την παρακολούθηση των ασθενών που έχουν διαγνωσθεί με Covid-19 από τους θεράποντες ιατρούς και τη διασφάλιση συνεχούς φροντίδας αυτών των ασθενών.

ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ: ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

Κορονοϊός: Προσοχή - Αυτό είναι το σύμπτωμα που δεν πρέπει να αγνοήσει κανείς

Κορονοϊός - Σοκαριστική ανακάλυψη - Μπορεί να εξαπλωθεί και μέσω του αέρα

Κορονοϊός: Πότε θα τελειώσει ο εφιάλτης που ζούμε; Τα τέσσερα σενάρια

Ποιοι θα λαμβάνουν φάρμακα

Φάρμακα μπορούν να λαμβάνουν και ασθενείς εκτός νοσοκομείων. Σύμφωνα με τον παθολόγο – λοιμωξιολόγο και πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων, Παναγιώτη Γαργαλιάνο, με μέτριας βαρύτητας νόσηση, για παράδειγμα βήχα και 38 πυρετό, υπάρχουν οι κατευθυντήριες οδηγίες να συνταγογραφείται από το γιατρό φαρμακευτική αγωγή. Τα φάρμακα που αυτή τη στιγμή αναμένεται να χρησιμοποιηθούν στην κοινότητα είναι οι δραστικές ουσίες χλωροκίνη και αζιθρομυκίνη, με την αποτελεσματικότητά τους, βέβαια, έναντι του κορονοϊού να εξετάζεται. «Στόχος μας είναι να καθυστερήσουμε την επιβάρυνση που θα τύχαινε σε κάποιους. Να είμαστε ένα βήμα μπροστά από τον ιό. Να μπορέσουν να πάρουν το φάρμακο όσο πιο γρήγορα», αναφέρει στην εφημερίδα ο κ. Γαργαλιάνος.

Ιδιώτες γιατροί και στα νοσοκομεία με μπλοκάκι

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, ιδιώτες γιατροί θα μπορούν να ενισχύσουν τα νοσοκομεία του ΕΣΥ. Με νομοθετική ρύθμιση θα προβλεφθεί ότι όλα τα δημόσια νοσοκομεία θα μπορούν να συνεργάζονται με ιδιώτες ιατρούς παθολόγους, λοιμωξιολόγους, γενικούς ιατρούς, ωτορινολαρυγγολόγους, πνευμονολόγους, αναισθησιολόγους, εντατικολόγους, καρδιολόγους και παιδιάτρους με την έκδοση δελτίου παροχής υπηρεσιών. Η αμοιβή των ιατρών αυτών καθορίζεται στα 2.000 ευρώ.

Πηγή: Εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος»

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός στην Ελλάδα: Αυτοί είναι οι 5 νομοί που δεν έχουν κανένα επιβεβαιωμένο κρούσμα

Σχετικές ειδήσεις