ΥΓΕΙΑ

Κορoνοϊός και άρση μέτρων: Η «δύσκολη εξίσωση» Τσιόδρα με το R0 και τα σενάρια της επόμενης ημέρας

Κορoνοϊός και άρση μέτρων: Η «δύσκολη εξίσωση» Τσιόδρα με το R0 και τα σενάρια της επόμενης ημέρας
INTIME NEWS

Νέα δεμένα μπαίνουν από σήμερα στην καθημερινότητα μας καθώς ξεκινά η μερική άρση των περιοριστικών μέτρων για την πανδημία του κορονοϊού.

Η μερική αποκλιμάκωση των μέτρων που επιβλήθηκαν για τη μείωση του κινδύνου μετάδοσης του COVID-19 περιλαμβάνει την άρση του βασικού περιορισμού των μετακινήσεων και σταδιακά μπαίνουν σε λειτουργία η αγορά, τα σχολεία, η εστίαση, ο τουρισμός και ο αθλητισμός. Επίσης, από σήμερα βγαίνουν στους δρόμους οι πρώτες κινητές ομάδες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) προκειμένου να αρχίσει ο διευρυμένος έλεγχος ανίχνευσης του ιού στον πληθυσμό.

Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στη χώρα, σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση του υπουργείου Υγείας, φθάνουν τα 2.626, ενώ -μέχρι την Κυριακή (03/05) τα θύματα του κορονοϊού είναι 144. Οι διασωληνωμένοι ασθενείς είναι 37, ενώ 78 έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Οι πρωτόγνωρες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί -παρά τη θετική πορεία της χώρας μας- κρατούν σε εγρήγορση επιστήμονες και κυβέρνηση, καθώς δεν υπάρχει κάποιος «οδηγός» για να συμβουλευθούν ούτε στο ξεκίνημα της επιστροφής προς την κανονικότητα, ούτε στη συνέχισή της.

Το μόνο βέβαιο είναι πως στη νέα καθημερινότητα καθιερώνονται νέες συνήθειες. Όπλο μας η ευλαβική τήρηση των κανόνων ατομικής προστασίας, υγιεινής, αλλά και ευθύνης. Χέρια πλένουμε, αποστάσεις κρατάμε, μάσκες φοράμε, είτε όπου είναι απαραίτητο, είτε όπου αυτό συνιστάται. Τηρούμε τους κανόνες μετακίνησης και κοινωνικής επαφής. Δεν μετακινούμαστε άσκοπα, δεν φεύγουμε εκτός του Νομού και των ορίων που επιτρέπονται, δεν συγχρωτιζόμαστε με παρέες άνω των 10 ατόμων.

Όπως υπογραμμίζουν οι ειδικοί ο ιός είναι εδώ και το στοίχημα των επόμενων εβδομάδων είναι πιο δύσκολο, πιο σύνθετο και εξαιρετικά σημαντικό. «Να μείνουμε ασφαλείς, να μην δώσουμε χρόνο και τρόπο στον ιό να μεταδοθεί».

«Πυξίδα» στην πορεία προς την κανονικότητα θα είναι ο δείκτης μετάδοσης του ιού, R0. Ο δείκτης μετάδοσης, γνωστός και ως πραγματικός αριθμός αναπαραγωγής της νόσου, υπολογίζει σε πόσους ανθρώπους μεταδίδει κατά μέσο όρο τον ιό ένα μολυσμένο άτομο. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην τελευταία ενημέρωση ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, καθηγητής Παθολογίας-Λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας ανέφερε πως παρακολουθεί με αγωνία τον δείκτη R0 στη Γερμανία, η οποία έχει ξεκινήσει την έξοδο από το lockdown πριν από μερικές ημέρες και μετά την μερική άρση των μέτρων ο δείκτης σημείωσε άνοδο, αλλά διατηρείται κάτω του 1.

Τα σενάρια της επόμενης μέρας

Οι ειδικοί καλούνται να προδιαγράψουν -με όσα δεδομένα μπορεί να έχουν στη διάθεσή τους- την ασφαλή πορεία εξόδου της χώρας από τα μέτρα της πανδημίας. Υπενθυμίζεται ότι ο επικεφαλής της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων είχε παραλληλίσει την πορεία της χώρας με την οδήγηση σε έναν δρόμο σε πολλές στροφές, ανηφόρες και γενικά δύσκολα σημεία στη διάρκειά της.

Σε ό,τι αφορά τον δείκτη μετάδοσης, το R0, είναι προφανές πως το καλό σενάριο είναι να παραμείνει κάτω από το 1. Η διατήρηση του R0 κάτω από 1 πρακτικά σημαίνει πως θα συνεχίζεται με ολοένα και πιο σταθερά βήματα η πορεία, δηλαδή θα αίρονται αποφασιστικά οι περιορισμοί καθώς θα παγιώνεται εβδομάδα με την εβδομάδα η μείωση της κυκλοφορίας του ιού.

Πρέπει να σημειωθεί πως στο «καλό σενάριο» οι ειδικοί θεωρούν πως πιθανότατα θα έχουμε σύμμαχο μας τον καιρό. Σχεδόν όλοι οι αναπνευστικοί ιοί, μεταξύ των οποίων είναι και ο SARS-COV-2, είναι εποχικοί. Εκτιμούν δηλαδή πως λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας θα μειωθεί σημαντικά η κυκλοφορία του νέου κορονοϊού, κάτι που αναμένεται να αποτυπωθεί με πιο σαφή τρόπο στις αρχές Ιουνίου. Σημειώνεται ότι τα μέχρι τώρα δεδομένα μελετών συνηγορούν σε αυτό, ωστόσο οι ειδικοί περιμένουν να δουν τη συμπεριφορά της COVID-19 και σε πραγματικές συνθήκες.

Το «κακό και επικίνδυνο» σενάριο είναι να καταγραφεί σταδιακή άνοδος του δείκτη μετάδοσης (R0) και μάλιστα σε σύντομο χρονικό διάστημα, μέσα στις πρώτες δύο εβδομάδες. «Αν δούμε τον δείκτη να ανεβαίνει σταδιακά, φυσικά και τα πρώτα μέτρα που θα επανέλθουν θα είναι τα μέτρα που αφορούν τις μαζικές συγκεντρώσεις ή το λιανεμπόριο», δήλωσε ο κ. Τσιόδρας είπε κατά την τελευταία ενημέρωση.

Στην περίπτωση που ο δείκτης μετάδοσης κινείται ανοδικά μέχρι τις 18 με 20 Μαϊου, δηλαδή δύο εβδομάδες μετά την πρώτη άρση μέτρων, οι ειδικοί πιθανότατα θα εισηγηθούν εκ νέου κλείσιμο καταστημάτων λιανεμπορίου. Σε ό,τι αφορά τα σχολεία οι ειδικοί εμφανίζονται καθησυχαστικοί εκτιμώντας πως εάν τηρηθούν τα μέτρα ασφαλείας δεν θα υπάρξουν επιδημικές εξάρσεις στη σχολική κοινότητα.

Τέλος, το πιο «μελανό» – αλλά και μακρινό κατά τους ειδικούς- σενάριο να σκαρφαλώσει ο δείκτης R0 πάνω από το 1 και να συνεχίσει να κινείται ανοδικά μεταφράζεται σε πλέγμα μέτρων εκ νέου.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Σχετικές ειδήσεις