ΥΓΕΙΑ

Κορονοϊό - Νέα μελέτη: Αυτά τα συμπτώματα εμφανίζουν συνήθως τα παιδιά

Κορονοϊό - Νέα μελέτη: Αυτά τα συμπτώματα εμφανίζουν συνήθως τα παιδιά
ap

Καθώς μαθαίνουμε περισσότερα για τα παιδιά και το Covid-19, νέα έρευνα αναδιαμορφώνει μερικές από τις σκέψεις μας.

Οι ειδικοί του Νοσοκομείου Tongji της Ουχάν υποστηρίζουν ότι τα παιδιά με διάρροια, πυρετό και ιστορικό έκθεσης στο νέο κορονοϊό SARS-CoV-2 θα πρέπει να θεωρούνται ως ύποπτα κρούσματα κορονοϊού, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό Frontiers in Pediatrics.

Οι Κινέζοι ερευνητές αναφέρουν ότι τα γαστρεντερικά συμπτώματα που εμφάνισαν αρχικά κάποια παιδιά υπονοούν πιθανή μόλυνση μέσω του πεπτικού σωλήνα, καθώς ο τύπος των υποδοχέων στα κύτταρα στους πνεύμονες που στοχεύει ο ιός, μπορεί επίσης να βρεθεί στα έντερα.

«Τα περισσότερα παιδιά έχουν ήπια νόσηση λόγω COVID-19 και οι ελάχιστες σοβαρές περιπτώσεις συχνά σχετίζονται με υποκείμενα νοσήματα. Είναι εύκολο να κάνεις λάθος στην διάγνωση, ειδικά στα αρχικά στάδια της νόσου, όταν το παιδί δεν έχει αναπνευστικά συμπτώματα ή πάσχει από κάτι άλλο», εξηγεί ο συγγραφέας της μελέτης Δρ. Wenbin Li, από το Τμήμα Παιδιατρικής του κινεζικού νοσοκομείου.

Και συμπληρώνει ότι «βάσει της εμπειρίας μας με τoν COVID-19, στις περιοχές που ο ιός είναι επιδημικός, τα παιδιά που εμφανίζουν συμπτώματα από το πεπτικό, ειδικά όταν παράλληλα έχουν πυρετό και ή ιστορικό έκθεσης στη νόσο, θα πρέπει να υποψιαζόμαστε ότι ίσως έχουν μολυνθεί με τον νέο κορονοϊό».

Οι γιατροί του κινεζικού νοσοκομείου αξιολόγησαν λεπτομερώς τα κλινικά χαρακτηριστικά παιδιών που είχαν εισαχθεί για νοσηλεία με μη αναπνευστικά συμπτώματα, όπως βήχα, και που στη συνέχεια διαγνώστηκαν με πνευμονία και νόσο COVID-19.

Επρόκειτο για παιδιά που είχαν πάει στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του νοσοκομείου για άσχετα προβλήματα υγείας, όπως τραύμα στο κεφάλι. Όλα είχαν πνευμονία που επιβεβαιώθηκε με ακτινογραφία πριν ή αμέσως μετά την εισαγωγή και στη συνέχεια διαπιστώθηκε ότι είχαν COVID-19. Ενώ τα αρχικά συμπτώματα ήταν άσχετα ή τα συμπτώματα της COVID-19 ήταν αρχικά ήπια ή σχετικά μη ανιχνεύσιμα πριν την εισαγωγή στο νοσοκομείο, 4 στα 5 παιδιά είχαν συμπτώματα από το πεπτικό σύστημα ως πρώτη εκδήλωση της λοίμωξης.

Επισημαίνοντας αυτές τις περιπτώσεις, ο Λι ελπίζει ότι οι γιατροί θα χρησιμοποιήσουν αυτές τις πληροφορίες για τη γρήγορη διάγνωση και απομόνωση ασθενών με παρόμοια συμπτώματα, τα οποία θα βοηθήσουν στην έγκαιρη θεραπεία και θα μειώσουν τη μετάδοση.

Με πληροφορίες από: medicalxpress.com

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Τρόμος στη Λάρισα: Δείτε τι βρήκε μέσα στην μπανιέρα του