ΥΓΕΙΑ

Οι ψηλοί κινδυνεύουν λιγότερο από καρδιοπάθειες από τους κοντούς!

Οι ψηλοί κινδυνεύουν λιγότερο από καρδιοπάθειες από τους κοντούς!

Η επιστήμη ευνοεί το…ύψος!

Σύμφωνα με νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα οι ψηλοί άντρες κινδυνεύουν λιγότερο από καρδιοπάθειες σε σχέση με τους κοντούς!

Οι επιστήμονες δεν εννοούν φυσικά ότι το μεγάλο ύψος προστατεύει κατ’ ανάγκη την καρδιά μιας και πιθανόν να υπεισέρχονται και άλλοι παράγοντες κινδύνου.

Πάντως, σύμφωνα με τη βιολογία των ψηλότερων ανθρώπων τα καρδιακά νοσήματα τα κρατούν μακριά. Κι αυτό γιατί ίσως να οφείλεται στην απόσταση της καρδιάς τους από ορισμένες αρτηρίες και αιμοφόρα αγγεία, γεγονός που συνιστά συγκριτικό πλεονέκτημα γι' αυτούς, καθώς μειώνει το στρες που υφίσταται η καρδιά τους.

Σε κάθε περίπτωση, η νέα μελέτη δείχνει ότι -πέρα από τους κλασικούς παράγοντες κινδύνου για την καρδιά, όπως η παχυσαρκία, η πίεση του αίματος και ο διαβήτης- υπάρχουν και άλλες παράμετροι, όπως το ύψος, που θα έπρεπε να συνυπολογίζονται.

Οι ερευνητές, της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Χάρβαρντ, μελέτησαν στοιχεία 22.000 ατόμων επί 22 χρόνια κατά μέσο όρο, στη διάρκεια των οποίων περίπου το 7% εμφάνισαν καρδιολογικά προβλήματα.

Όπως διαπιστώθηκε, όσο πιο ψηλοί ήσαν οι συμμετέχοντες στην έρευνα, τόσο μικρότερη ήταν η πιθανότητα να έχουν πρόβλημα με την καρδιά τους. Οι πιο ψηλοί είχαν 24% μικρότερο κίνδυνο να διαγνωστούν με καρδιολογικό πρόβλημα, σε σχέση με τους πιο κοντούς.