ΥΓΕΙΑ

Συστήνονται 2.250 θέσεις ειδικευόμενων νοσηλευτών – Τροπολογία του υπουργείου Υγείας

Συστήνονται 2.250 θέσεις ειδικευόμενων νοσηλευτών – Τροπολογία του υπουργείου Υγείας
INTIME NEWS

Θέματα του νοσηλευτικού λειτουργήματος, ζητήματα στελέχωσης των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας και ενίσχυσης της Εθνικής Κεντρικής Αρχής Προμηθειών Υγείας, ρυθμίζει τροπολογία που κατατέθηκε στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Υγείας με τίτλο «Μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεχιζόμενων συνεπειών της πανδημίας του κορονοϊού covid-19».

Μεταξύ άλλων, η τροπολογία προβλέπει τη σύσταση των ειδικοτήτων και των εξειδικεύσεων της Νοσηλευτικής. Ορίζεται ο συνολικός αναγκαίος χρόνος για τη λήψη κάθε ειδικότητας (18 μήνες) και εξειδίκευσης (6 μήνες) και καθορίζονται οι εκπαιδευτικές μονάδες αυτών.

Επίσης, δημιουργούνται 2.250 θέσεις ειδικευόμενων νοσηλευτών, οι οποίες καταλαμβάνονται σε ποσοστό 30% από νοσηλευτές ΠΕ κατηγορίας και σε ποσοστό 70% από νοσηλευτές ΤΕ κατηγορίας.

Καθορίζονται τα προσόντα των υποψηφίων για την απόκτηση της νοσηλευτικής ειδικότητας ή εξειδίκευσης. Προβλέπεται ότι, την επιστημονική ευθύνη διαμόρφωσης του εκπαιδευτικού προγράμματος των νοσηλευτικών ειδικοτήτων, έχει τριμελές συμβούλιο εκπαίδευσης. Ορίζονται «συντονιστές εκπαίδευσης» και «αναπληρωτές συντονιστές εκπαίδευσης» των ειδικευομένων νοσηλευτών, οι αρμοδιότητες και ο τρόπος επιλογής τους.

Επιπλέον, καθιερώνεται «Ηλεκτρονικό Βιβλιάριο Εκπαίδευσης» για την παρακολούθηση της πορείας της κλινικής και θεωρητικής εκπαίδευσης των ειδικευόμενων νοσηλευτών.

Ως προς τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, καθορίζεται ο τρόπος έγκρισης της προκήρυξης των θέσεων ειδικευμένων γιατρών κλάδου ΕΣΥ για τη στελέχωση των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας.

Για την Εθνική Κεντρική Αρχή Προμηθειών Υγείας παρέχεται η δυνατότητα πρόσληψης επικουρικού προσωπικού, πλην γιατρών, για την κάλυψη επιτακτικών αναγκών της.

Τέλος, επικαιροποιείται το πλαίσιο σχετικά με την ανάκληση ή την αναστολή της ισχύος της βεβαίωσης ή της αδείας άσκησης του ιατρικού και οδοντιατρικού επαγγέλματος, όταν εκκρεμούν δικαστικές διώξεις σε βάρος γιατρών και οδοντιάτρων, διασφαλίζοντας, ταυτόχρονα, την τήρηση του τεκμηρίου της αθωότητας.

Διαβάστε επίσης:

Επίθεση με βιτριόλι-«Πότε θα την πιάσουν»: Η αγωνία της Ιωάννας, οι πόνοι και οι τρεις ύποπτες

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Σχετικές ειδήσεις