ΥΓΕΙΑ

Προεκλαμψία: Συμπτώματα και θεραπεία

Προεκλαμψία: Συμπτώματα και θεραπεία
Photo by Jonathan Borba from Pexels

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την προεκλαμψία!

Πρόκειται για ένα σύνδρομο που εμφανίζεται μόνο κατά τη διάρκεια της κύησης και χαρακτηρίζεται από υψηλή αρτηριακή πίεση και πρήξιμο στα πόδια. Αν δεν το γνωρίζετε συνήθως επηρεάζει το 8-10% των κυήσεων και το 85% αυτών είναι πρώτες εγκυμοσύνες.

Στην ομάδα υψηλού κινδύνου συγκαταλέγονται οι μητέρες που είναι πάνω από 40 ετών, οι έφηβες μητέρες, οι διαβητικές και οι έγκυοι με ιστορικό υψηλής αρτηριακής πίεσης, προεκλαμψίας, νεφρικών ή ρευματολογικών ανωμαλιών ή οι έγκυοι με πολύδυμη κύηση.

Συμπτώματα προεκλαμψίας

  • Ξαφνικό εκτεταμένο οίδημα στο κάτω άκρο (πρήξιμο) ή υπερβολική αύξηση σωματικού βάρους.
  • Επίμονες κεφαλαλγίες
  • Θολή όραση ή εμφάνιση φωτεινών και μαύρων κουκίδων στην όραση
  • Πόνοι στην άνω δεξιά κοιλιακή χώρα, ακριβώς κάτω από τις τελευταίες πλευρές

Θεραπεία προκλαμψίας

Η αιτία είναι άγνωστη αν και κάποιοι θεωρούν ύποπτη κάποια πρωτεΐνη. Ωστόσο καμία θεραπεία δεν έχει αποδεχτεί αποτελεσματική σε επίπεδο πρόληψης ή αντιμετώπισης. Η γέννηση του μωρού αποτελεί τη μόνη θεραπεία.

Εάν εντοπιστεί στην αρχή της κύησης ή είναι ελαφριάς μορφής, η λήψη δισκίων για την υπέρταση θα μειώσει την αρτηριακή πίεση. Επίσης, η ασπιρίνη -75mg καθημερινά- και ίσως και το ασβέστιο μπορεί να περιορίσει τον κίνδυνο εξέλιξής της.

Εσείς δεν έχετε παρά να ακολουθείτε το πρόγραμμα των ιατρικών ελέγχων, ώστε να προλάβετε εγκαίρως οποιοδήποτε πρόβλημα και προσπαθήστε να μην αγχώνεστε, γιατί αυτό αυξάνει την πίεση.

πηγές: Μενέλαος Λυγνός, μαιευτήρας γυναικολόγος / mothersblog.gr / Η βίβλος της Εγκυμοσύνης από τις εκδόσεις Ψυχογιός