ΥΓΕΙΑ

Παλίνδρομη κύηση: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Παλίνδρομη κύηση: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε
Photo by Daria Shevtsova from Pexels

Αίτια και πρόληψη παλίνδρομης κύησης.

Η παλίνδρομη κύηση, για όσες και όσους δεν γνωρίζουν, είναι κάτι που μπορεί να συμβεί σε οποιαδήποτε γυναίκα, ακόμη και χωρίς κανένα πρόβλημα υγείας. Δηλαδή σταματάει η ανάπτυξη του εμβρύου ενώ μπορεί να διατηρηθεί η λειτουργία του πλακούντα για κάποιο μικρό χρονικό διάστημα. Όταν μια εγκυμοσύνη «παλινδρομεί» όμως, δε σημαίνει απαραίτητα ότι υπάρχει και κάποιο πρόβλημα.

Τα ακριβή αίτια που προκαλούν την παλίνδρομη κύηση δεν έχουν εξακριβωθεί. Ωστόσο, εικάζεται ότι μεταξύ άλλων μπορούν να επηρεάσουν οι κακές συνήθειες της μητέρας, η παχυσαρκία αλλά και διάφορα προβλήματα υγείας. Πιο συγκεκριμένα, τα πιο πιθανά αίτια της παλίνδρομης κύησης θεωρούνται τα εξής:

  • Ορμονικά προβλήματα
  • Κάποια λοίμωξη
  • Παχυσαρκία
  • Διαταραχές του αναπαραγωγικού συστήματος της μητέρας
  • Ασθενές ανοσοποιητικό σύστημα
  • Διαβήτης
  • Κάπνισμα
  • Κατάχρηση αλκοόλ ή ναρκωτικών ουσιών

Αν η παλίνδρομη κύηση συμβεί στο πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, το οποίο είναι και το πιο σύνηθες, συνήθως οφείλεται σε προβλήματα που εντοπίζονται στο έμβρυο. Η παλίνδρομη κύηση είναι πιο συνήθης σε γυναίκες άνω των 35 ετών ή σε γυναίκες που έχουν αποβάλλει στο παρελθόν.

Πώς αντιμετωπίζεται;

Στην περίπτωση παλίνδρομης κύησης το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να δράσουμε προληπτικά. Αποβάλετε όσο μπορείτε το άγχος από την καθημερινότητά σας, φροντίστε τη διατροφή σας και καντε τακτικό έλεγχο της υγείας σας.

Σε ποιο βαθμό όμως μία παλίνδρομος κύηση επηρεάζει το αναπαραγωγικό σύστημα μίας γυναίκας;

Η επιρροή της παλίνδρομης κύησης στο αναπαραγωγικό σύστημα της γυναίκας εξαρτάται καταρχήν από την αντιμετώπισή της από τον ιατρό και συγκεκριμένα από το αν παραστεί χρεία καθαρισμού της ενδομητρικής κοιλότητας με απόξεση του ενδομητρίου. Αν η παλινδρόμηση λάβει χώρα σε πολύ αρχικά στάδια της κύησης, σε πολλές περιπτώσεις το όποιο περιεχόμενο της ενδομητρικής κοιλότητας αποβάλλεται από τον οργανισμό με τη μορφή ήπιας κολπικής αιμόρροιας, η οποία μοιάζει με έμμηνο ρύση. Στις περιπτώσεις αυτές συνήθως το ζευγάρι μπορεί να ξεκινήσει άμεσα τις προσπάθειες για επίτευξη νέας εγκυμοσύνης.