ΥΓΕΙΑ

Μύθοι και αλήθειες για τα παιδικά δόντια

Μύθοι και αλήθειες για τα παιδικά δόντια

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τα δόντια του παιδιού σας.

Για να αποκτήσει το παιδί υγιή δόντια θα πρέπει να μάθει να τα φροντίζει σωστά και από πολύ μικρή ηλικία.

Ωστόσο σύμφωνα με τον Αλέξανδρο Μάνο, DDS Οδοντίατρο, Ειδικό Ορθοδοντικό, υπάρχουν διάφοροι μύθοι σχετικά με την στοματική φροντίδα των παιδιών.

Δείτε τι ισχύει και τι όχι:

Τα παιδικά δόντια δεν είναι τόσο σημαντικά

Ναι, τα πρωταρχικά δόντια του μωρού σας είναι προσωρινά και τελικά θα πέσουν κάποια στιγμή. Ωστόσο, έχουν πολλές άλλες λειτουργίες πέρα από την εμφάνιση. Τα δόντια του μωρού είναι απαραίτητα για το φαγητό, για τη δομή του προσώπου και για το κράτημα χώρου για τα ενήλικα δόντια ώστε να μπουν σωστά. Εάν ένα δόντι χαθεί πολύ νωρίς λόγω αποσύνθεσης, τα άλλα δόντια θα μπορούσαν να μετατοπιστούν, ώστε να μην υπάρχει αρκετός χώρος για να αναπτυχθεί το ενήλικο δόντι. Ένας άλλος λόγος που τα μικροσκοπικά δόντια είναι σημαντικά είναι στην ανάπτυξη του λόγου του μωρού σας.

Πρέπει να βουρτσίζετε τα δόντια του μωρού σας μία φορά την ημέρα

Δύο φορές την ημέρα είναι καλύτερα. Χρειάζονται περίπου 24 ώρες ώστε τα βακτήρια που προκαλούν τις κοιλότητες, κοινώς ονομαζόμενες πλάκες, να δημιουργήσουν αρκετή δύναμη και να βλάψουν τη δομή των δοντιών. Είναι απίθανο κάθε άτομο-παιδί ή ενήλικας- να αφαιρέσει όλη την πλάκα με ένα βούρτσισμα μία φορά την ημέρα. Συνεπώς, συνιστούμε το βούρτσισμα δύο φορές την ημέρα, για να βελτιώσετε την πιθανότητα πιο ολοκληρωμένης αφαίρεσης της πλάκας. Πριν το μωρό σας αποκτήσει δοντάκια, καθαρίστε το στόμα και τα ούλα του με μια γάζα και νεράκι. Μόλις βγει το πρώτο δόντι, μεταβείτε σε μια μικρή, μαλακή οδοντόβουρτσα και χρησιμοποιήστε φθοριωμένη οδοντόκρεμα με φειδώ. Μια μικρή ποσότητα στο μέγεθος ενός κόκκου ρυζιού, είναι το μόνο που χρειάζεστε

Τα παιδιά δεν πρέπει να έχουν οδοντόκρεμα φθορίου μέχρι να γίνουν 2 ετών

Αυτή η άποψη επικρατούσε κάποτε, αλλά οι ειδικοί τώρα συμβουλεύουν τη χρήση οδοντόκρεμας από φθόριο από την αρχή. Το φθόριο μειώνει σημαντικά τις πιθανότητες αποσύνθεσης. Ο λόγος για τον οποίο δεν δινόταν οδοντόκρεμα με φθόριο είναι επειδή πάρα πολλά μπορεί να επηρεάσουν την εμφάνιση των δοντιών ενός παιδιού, προκαλώντας λευκές κηλίδες ή τραχιές τραυματισμένες επιφάνειες, και επιπλέον για το λόγο ότι τα μικρά παιδιά θα καταπιούν την οδοντόκρεμα αντί να τη φτύσουν. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πρέπει να χρησιμοποιήσετε μόνο μια πολλή μικρή ποσότητα. Οι γονείς επίσης συχνά αναρωτιούνται εάν πρέπει να χρησιμοποιούν παιδική οδοντόκρεμα. Εάν η οδοντόκρεμα που έχει επισημανθεί ότι είναι παιδική δεν έχει φθόριο, τότε δεν παρέχει οφέλη πρόληψης κοιλοτήτων. Τεχνικά, οποιαδήποτε οδοντόπαστα φθορίου θα έχει την ίδια συγκέντρωση φθορίου, αλλά η γεύση της παιδικής οδοντόκρεμας είναι πιο ευχάριστη. Καλό θα ήταν να αποφύγετε τις οδοντόκρεμες ενηλίκων που έχουν πρόσθετα συστατικά για πράγματα όπως η λεύκανση ή ο έλεγχος της πέτρας.


Αλέξανδρος Μάνος DDS , MOrth
Οδοντίατρος , Ειδικός Ορθοδοντικός
Tel Aviv University
site: www.drmanosclinic.com
e-mail: dralexmanos@gmail.com
instagram: dr_alex_manos