ΥΓΕΙΑ

Πώς να φροντίσετε τα εγκαύματα του παιδιού

Πώς να φροντίσετε τα εγκαύματα του παιδιού
pixabay.com

Τι να κάνουν οι γονείς για να ανακουφίσουν τον πόνο του παιδιού σε περίπτωση εγκαύματος.

Τα επιφανειακά εγκαύματα προκαλούν πόνο που μπορεί να διαρκέσει δύο ή τρεις μέρες.

Και επειδή τα ελαφρά εγκαύματα μπορούν να συμβούν συχνά εντός και εκτός σπιτιού η παιδίατρος Μαριαλένα Κυριακάκου συμβουλεύει τους γονείς τα εξής:

Πολύ νερό

Καλό θα είναι στο σημείο να πέσει πολύ νερό δροσερό ώστε να ανακουφίσει τον πόνο. Σε καμία περίπτωση δεν χρησιμοποιείται πάγος, καθώς μπορεί να καθυστερήσει τη διαδικασία της επούλωσης, ενώ δεν επιτρέπεται να τρίβουν την πληγή καθώς αυτό μπορεί να αυξήσει την αιμορραγία.

Απομάκρυνση ρούχων

Καλό θα είναι να απομακρυνθούν τα ρούχα από την περιοχή που έχει καεί. Ωστόσο χρειάζεται προσοχή στο σημείο αυτό: εάν τα ρούχα έχουν κολλήσει επάνω στην πληγή σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να τα τραβήξουν οι γονείς! Με τη χρήση ψαλιδιού μπορούν να απομακρύνουν όσο το δυνατόν περισσότερο ύφασμα.

Περιποίηση

Εάν η τραυματισμένη περιοχή εξακολουθεί να έχει έντονο χρώμα μπορεί να γίνει χρήση αποστειρωμένης γάζας για να καλυφθεί ο τραυματισμός.

Οχι βούτυρο ή ταλκ

Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται λιπαρές ουσίες, όπως λάδι, βούτυρο ή ακόμη και ταλκ. Όλες αυτές αποτελούν «σπιτικά γιατροσόφια» που το μόνο που μπορούν να κάνουν είναι να επιδεινώσουν τη βλάβη. Σε περίπτωση που το έγκαυμα είναι αρκετά σοβαρό, δεν περνάει η ερυθρότητα ή συνεχίζεται ο πόνος, καλό θα είναι να απευθυνθούν οι γονείς στον παιδίατρο. Επιπλέον, εάν έχει προκληθεί έγκαυμα από ηλεκτρική πηγή ή χημικά θα πρέπει άμεσα να καλέσουν τον παιδίατρο, ώστε να τους καθοδηγήσει για τις επόμενες κινήσεις.

Δρ.Μαριαλένα Κυριακάκου
www.kyriakakou.gr
marialenakyriakakou@gmail.com

Ροή Ειδήσεων