ΥΓΕΙΑ

Κορονοϊός: Γι' αυτό βγαίνουν διαφορετικά τα αποτελέσματα των τεστ

Κορονοϊός: Γι' αυτό βγαίνουν διαφορετικά τα αποτελέσματα των τεστ
INTIME NEWS

Η αναστάτωση που προκλήθηκε με το κρουαζιερόπλοιο «Mein Schiff 6» αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα της ιδιαιτερότητας του εργαστηριακού ελέγχου. 

Η ευαισθησία των τεστ, η χρονική στιγμή που αυτά θα γίνουν, οι διαφορετικές μέθοδοι ελέγχου, ακόμα και ο τρόπος δειγματοληψίας και η εμπειρία των ατόμων που θα τα εκτελέσουν και θα αξιολογήσουν τα αποτελέσματά τους, είναι κάποιοι από τους παράγοντες που διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην εργαστηριακή ανίχνευση του κορονοϊού.

Το περιστατικό με το κρουαζιερόπλοιο «Mein Schiff 6», καταδεικνύει την ιδιαιτερότητα του εργαστηριακού ελέγχου και αναδεικνύει την ανάγκη για ποιοτικό έλεγχο στα εργαστήρια μικροβιολογίας της χώρας, που πραγματοποιούν μοριακούς ελέγχους.

Μιλώντας στην εφημερίδα «Καθημερινή», ο καθηγητής Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Αθανάσιος Τσακρής εξήγησε ότι «υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους ένα αρχικά θετικό τεστ μπορεί να μην επιβεβαιωθεί σε επαναληπτικό έλεγχο κι αυτό σημαίνει ότι για τη σωστή παρακολούθηση της πανδημίας είναι αναγκαία η εφαρμογή αξιόπιστων και ευαίσθητων εργαστηριακών μεθόδων, η τεχνογνωσία κάθε εργαστηρίου στη διερεύνηση ιογενών λοιμώξεων αλλά και η σωστή ερμηνεία των αποτελεσμάτων από έμπειρο επιστημονικό προσωπικό».

Όπως σημειώνει το δημοσίευμα, ένας από τους λόγους που συχνά οδηγούν στην απόκλιση των αποτελεσμάτων είναι καθαρά τεχνικός: έχει να κάνει με τη μεθοδολογία που εφαρμόζεται και την αναλυτική ευαισθησία της επιλεγόμενης μεθόδου.

Τα μοριακά τεστ (RT-PCR) ανιχνεύουν το γενικό υλικό του ιού και γενικά θεωρούνται τα πλέον αξιόπιστα. Τα rapid test ανίχνευσης αντιγόνου του ιού είναι επίσης αξιόπιστα σε αρκετά μεγάλο βαθμό και βοηθούν ιδιαίτερα στον έλεγχο των συμπτωματικών ασθενών, θεωρούνται όμως λιγότερο «ευαίσθητα» στο να ανιχνεύουν το πολύ χαμηλό ιικό φορτίο, που συνήθως παρατηρείται σε ασυμπτωματικούς φορείς.

«Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι σε επιδημίες από ιούς, όπως είναι οι κορονοϊοί, υπάρχουν και περιπτώσεις παροδικής ιοφορίας», εξηγεί ο κ. Τσακρής. «Δηλαδή μπορεί κάποιος, συνήθως ασυμπτωματικός, να εμφανίσει χαμηλό ιικό φορτίο, το οποίο να εντοπίζεται από τις πιο ευαίσθητες μεθόδους, και σε έναν επαναληπτικό έλεγχο να μην είναι δυνατή η επανανίχνευση του γενετικού υλικού του ιού. Ο εντοπισμός όμως ακόμα και αυτών των περιπτώσεων είναι απόλυτα αναγκαίος σε μία πανδημία, αφού έχει μεγάλη σημασία να ξέρουμε εάν σε ένα εργασιακό περιβάλλον, ένα νοσοκομείο, μια δομή, έχει εισέλθει ο ιός», τονίζει ο καθηγητής.

Παράλληλα, πολύ σημαντικός παράγοντας αξιοπιστίας του αποτελέσματος των τεστ είναι η ίδια η δειγματοληψία. «Μπορεί η λήψη ρινοφαρυγγικού επιχρίσματος, αν δεν γίνεται με τον ενδεδειγμένο τρόπο, να οδηγήσει σε παραπλανητικό αποτέλεσμα για πολύ χαμηλό -ακόμα και μη ανιχνεύσιμο- ιικό φορτίο», σύμφωνα με τον κ. Τσακρή.

Η περίπτωση του κρουαζιερόπλοιου

Εν τω μεταξύ, κανονικά αναμένεται να ακολουθήσει το πρόγραμμά του το κρουαζιερόπλοιο «Mein Schiff 6» μετά τη λήξη του συναγερμού και τα αρνητικά τεστ κορονοϊού στα 12 μέλη του πληρώματος τα οποία είχαν βγει αρχικά θετικά.

Το κρουαζιερόπλοιο μεταφέρει 922 επιβάτες και 666 μέλη πλήρωμα, ενώ πραγματοποιούσε το δρομολόγιο Ηράκλειο-Πειραιάς-Κέρκυρα.

Σήμερα το βράδυ αναμένεται να αναχωρήσει για την Κέρκυρα.

Το συγκεκριμένο κρουαζιερόπλοιο είχε ξεκινήσει κρουαζιέρες και στην Ελλάδα από τις 13 Σεπτεμβρίου ενώ τις προηγούμενες ημέρες είχε «δέσει» άλλες δύο φορές στον Πειραιά.

Η ανακοίνωση των 12 θετικών αποτελεσμάτων επί συνόλου 150 δειγμάτων που ελήφθησαν και ελέγχθηκαν, κινητοποίησε την εταιρεία Tui cruises και τις ελληνικές αρχές. Ο έλεγχος επαναλήφθηκε, βάσει του σχετικού πρωτοκόλλου, εν πλω, καθώς το πλοίο διαθέτει μηχάνημα μοριακού ελέγχου. Ο μοριακός έλεγχος των 12 μελών του πληρώματος διήρκεσε περίπου ένα 24ωρο, καθώς το μηχάνημα του μοριακού αναλυτή μπορούσε να δίδει αποτελεσμα ανά μια ώρα.

Η αναταραχή που προκλήθηκε, από την μία έδωσε ένα θετικό τέλος στην συγκεκριμένη περιπέτεια, από την άλλη, μας φέρνει αντιμέτωπους με ένα μείζον πρόβλημα, αυτό της αμφισβητούμενης αξιοπιστίας των εργαστηριακών ελέγχων. Πηγές του υπουργείου Υγείας αναφέρουν πως το πεδίο των εργαστηρίων εμφανίζει μεγάλη ανομοιογένεια και πως τα κριτήρια αξιολόγησης της αξιοπιστίας, ασφάλειας και εγκυρότητας των αποτελεσμάτων των εργαστηρίων δεν αφορούν όλα τα εργαστήρια. Ο νόμος προβλέπει πως τα εργαστήρια πρέπει να λαμβάνουν μέσα απο συγκεκριμένη διαδικασία και από φορείς ανεξάρτητους διαπίστευση.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: Η «έκρηξη» κρουσμάτων στην Αττική φέρνει μάσκες παντού - Αυτά τα μέτρα εξετάζονται