ΥΓΕΙΑ

Από ποια ηλικία τα παιδιά πρέπει να λαμβάνουν φθόριο;

Από ποια ηλικία τα παιδιά πρέπει να λαμβάνουν φθόριο;
pexels.com

Είναι απαραίτητο και γιατί; 

Το ιόν φθορίου προέρχεται από το στοιχείο του φθορίου. Το φθόριο, είτε εφαρμόζεται τοπικά στα δόντια, είτε απορροφάται από το στόμα (που ονομάζεται συστηματικό φθόριο) κατά την ανάπτυξη των δοντιών, βοηθά στην πρόληψη της φθοράς των δοντιών, ενισχύει το σμάλτο τους και μειώνει τις επιβλαβείς επιδράσεις της πλάκας. Το φθόριο επίσης καθιστά ολόκληρη τη δομή των δοντιών πιο ανθεκτική στην αποσύνθεση και προωθεί την αναμικροποίηση, γεγονός που βοηθά στην αποκατάσταση της πρώιμης αποσύνθεσης πριν η βλάβη ακόμα να είναι ορατή.

Πού βρίσκεται το φθόριο;

  • Βρίσκεται σε προϊόντα που περιέχουν ήπια ή ισχυρή συγκέντρωση φθορίου (για παράδειγμα, οδοντόκρεμες ή στοματικές ουσίες)
  • Φθοριούχα βερνίκια ή και πηκτές τοπικώς εφαρμοσμένες από έναν οδοντίατρο ή άλλο επαγγελματία στοματικής υγείας, είτε συνταγογραφούμενα για χρήση στο σπίτι (ειδικά για άτομα με υψηλό κίνδυνο τερηδόνας)
  • Σε κάποιες χώρες στο δημόσιο δίκτυο νερού
  • Στα αναψυκτικά
  • Στο τσάι
  • στα συμπληρώματα διατροφής

Το φθόριο απορροφάται μέσω του γαστρεντερικού σωλήνα, κατανέμεται και εναποτίθεται σε όλο το σώμα μέσω της παροχής αίματος.

Από πότε τα παιδιά πρέπει να λαμβάνουν φθόριο;

'Οπως αναφέρει ο Αλέξανδρος Μάνος DDS , MOrth, Οδοντίατρος , Ειδικός Ορθοδοντικός, συνιστάται τα παιδιά ηλικίας από 6 μηνών έως 16 ετών να λαμβάνουν καθημερινά κάποια μορφή φθορίου. Οι πιο συνηθισμένες πηγές είναι το πόσιμο νερό (όχι το εμφιαλωμένο νερό) και οι οδοντόκρεμες που περιέχουν φθόριο. Εάν το παιδί σας πίνει κατά κύριο λόγο εμφιαλωμένο νερό, μιλήστε με τον οδοντίατρό σας για τη χρήση ενός προϊόντος που περιέχει φθόριο. Ο γιατρός ή ο οδοντίατρος του παιδιού σας θα καθορίσει εάν το παιδί σας δεν λαμβάνει αρκετό φθόριο και μπορεί να επιλέξει να συνταγογραφήσει συμπληρώματα φθορίου. Τα συμπληρώματα αυτά τα βρίσκουμε είτε μορφή σταγόνας, είτε ως δισκία που λαμβάνονται από το στόμα. Τοπική χορήγηση φθορίου γίνεται από τον οδοντίατρο 2-4 φορές το χρόνο, ανάλογα με την ανάγκη του κάθε παιδιού.

Ποιοι κίνδυνοι για την υγεία σχετίζονται με τη χρήση φθορίου;

Σε γενικές γραμμές, η κατανάλωση φθορίου είναι ασφαλής. Οι κίνδυνοι για την υγεία που συνδέονται με τη φθορίωση συνήθως περιορίζονται σε κατάχρηση και υπερβολική συγκέντρωση.

Για την αποφυγή κακής χρήσης και υπερβολικής συγκέντρωσης:

  • Αποφύγετε να πίνετε υπερβολικά φθοριωμένο νερό. Τα αποτελέσματα του οποίου μπορούν να προκαλέσουν αποχρωματισμό των δοντιών ,στίγματα στο σμάλτο των δοντιών, ή να χρωματίσουν (μια κατάσταση γνωστή ως οδοντική φθορίωση).
  • Αποφύγετε την κατάποση οδοντόπαστας και άλλων προϊόντων οδοντικής υγιεινής.
  • Συμβουλευτείτε τον γιατρό ή τον οδοντίατρο του παιδιού σας εάν παρατηρήσετε αλλαγές στην κατάσταση των δοντιών του.