ΥΓΕΙΑ

Αιμορροΐδες: Οριστική και ανώδυνη αντιμετώπιση

Αιμορροΐδες: Οριστική και ανώδυνη αντιμετώπιση

Η αιμορροϊδοπάθεια είναι μια συχνή πάθηση που επηρεάζει εξίσου τα δύο φύλλα, οδηγώντας σε μια σειρά συμπτωμάτων που μπορούν να επιβαρύνουν σημαντικά την καθημερινότητα του ασθενούς. Αν και στα πρώτα στάδια, η αντιμετώπιση του προβλήματος γίνεται με συντηρητικά μέσα, σε πιο προχωρημένες περιπτώσεις  προκρίνεται η χειρουργική λύση.

Ο Γενικός Χειρουργός και Χειρουργός Παχέος Εντέρου και Ορθού, διδάκτωρ και επίτιμος Λέκτορας του Πανεπιστημίου Imperial στο Λονδίνο, Δρ. Παναγιώτης Γεωργίου, μας ενημερώνει αναλυτικά για τα αίτια και τη συμπτωματολογία της πάθησης, καθώς και για τις σύγχρονες θεραπευτικές επιλογές.

Όπως μας εξηγεί ο ίδιος, για την επιτυχή αντιμετώπιση του προβλήματος, ο ασθενής θα πρέπει να απευθυνθεί σε έναν ειδικό με εμπειρία, ο οποίος με βάση την εξατομικευμένη συμπτωματολογία του ασθενούς θα προτείνει και την κατάλληλη θεραπεία.

Τι είναι οι αιμορροΐδες και πότε μιλάμε για αιμορροϊδοπάθεια;

Αρχικά να ξεκαθαρίσουμε ότι ο αιμορροϊδικός ιστός αποτελεί φυσιολογικό ανατομικό στοιχείο της περιπρωκτικής περιοχής και αποτελείται από αιμοφόρα αγγεία της περιοχής του πρωκτού. Ο ιστός αυτός μοιάζει με μικρά λειτουργικά «μαξιλαράκια» που συμβάλλουν στην εγκράτεια των κοπράνων κατά τη σύγκλιση των σφιγκτήρων.

Επομένως, όλοι οι άνθρωποι έχουν αιμορροΐδες. Όταν όμως, τα αγγεία αυτά διογκώνονται λόγω της επαναλαμβανόμενης αυξημένης πίεσης στην περιοχή, κατά τη διάρκεια της αφόδευσης, ξεκινά μια σειρά ενοχλητικών για τον ασθενή συμπτωμάτων, τα οποία οδηγούν τον ασθενή στην αναζήτηση ιατρικής βοήθειας. Στην περίπτωση λοιπόν, που οι αιμορροΐδες προκαλούν συμπτώματα που είναι δυσάρεστα και επώδυνα για τον ασθενή, χρησιμοποιούμε τον όρο «αιμορροϊδοπάθεια».

Αναφορικά με τα αίτια του προβλήματος, θα πρέπει να επισημάνουμε τον σημαντικό ρόλο της δυσκοιλιότητας, ως συνέπεια συνήθως και του σύγχρονου δυτικού τρόπου ζωής. Η εγκυμοσύνη επίσης, μπορεί να συμβάλει στην διόγκωση του αιμορροϊδικού ιστού καθώς η πίεση στην περιοχή αυξάνεται κατά τη διάρκειά της.

Ποια είναι τα συνήθη συμπτώματα της πάθησης που οδηγούν τον ασθενή στο ιατρείο;

Οι ασθενείς παρουσιάζονται κυρίως με αιμορραγία και πόνο στην περιοχή του πρωκτικού δακτυλίου. Επίσης, μπορούν να παρουσιαστούν με τοπικό ερεθισμό, έκκριση βλέννας, αλλά και με κνησμό της περιοχής. Μερικοί μπορεί απλά να νιώθουν την διόγκωση των αιμορροΐδων. Όλα αυτά τα συμπτώματα πρέπει να οδηγούν τον ασθενή στον εξειδικευμένο χειρουργό πρωκτού για κλινική αξιολόγηση.

Κλειστέ ραντεβού με τον Γιατρό εδώ

Πώς γίνεται η διάγνωση της αιμορροϊδοπάθειας;

Η διάγνωση των αιμορροΐδων γίνεται με την κλινική εξέταση. Συνιστάται όμως προσοχή, καθώς πρέπει να αποκλειστούν άλλες παθήσεις πριν την αντιμετώπιση της αιμορροϊδοπάθειας, οι οποίες μπορεί να έχουν παρόμοια συμπτώματα, όπως για παράδειγμα ο καρκίνος του εντέρου και του ορθού, ειδικά όταν έχουμε να κάνουμε με άτομα μεγαλύτερης ηλικίας.

Ποια είναι η θεραπεία της αιμορροϊδοπάθειας;

Αυτό που θα ήθελα να τονίσω εξαρχής είναι ότι η θεραπεία των αιμορροΐδων πρέπει να είναι εξατομικευμένη. Δεν υπάρχει δηλαδή μία μέθοδος κατάλληλη για όλους τους ασθενείς. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θα πρέπει να στηρίζεται όχι μόνο στο στάδιο, αλλά και τη συμπτωματολογία του εκάστοτε ασθενούς.

Σε γενικές γραμμές, τα πρώτα στάδια μπορούν να αντιμετωπιστούν συντηρητικά με καλύτερη ενυδάτωση, αύξηση των φυτικών ινών στη διατροφή και προσαρμογή του τρόπου αφόδευσης.

Για τις πιο προχωρημένες περιπτώσεις, υπάρχει μια πληθώρα χειρουργικών επιλογών που μπορούν να χρησιμοποιηθούν. Γι’ αυτό το λόγο χρειάζεται αρκετή εμπειρία και γνώση κάθε τεχνικής από το χειρουργό, ώστε να χρησιμοποιηθεί η πιο κατάλληλη ή συνδυασμός αυτών, αφού όμως προηγηθεί εμπεριστατωμένη συζήτηση με τον ασθενή και εξήγηση των πλεονεκτημάτων και μειονεκτημάτων κάθε μεθόδου.

Κλειστέ ραντεβού με τον Γιατρό εδώ

Μπορείτε να αναφερθείτε εν συντομία στις διαθέσιμες μεθόδους θεραπείας;

Η σκληροθεραπεία και η εφαρμογή ελαστικών δαχτυλιδιών είναι δύο θεραπευτικές επιλογές που βρίσκουν εφαρμογή στα πρώιμα στάδια αιμορροϊδοπάθειας με πάρα πολύ καλά αποτελέσματα. Και οι δύο τεχνικές είναι αναίμακτες και ανώδυνες όταν χρησιμοποιηθούν στην κατάλληλη περιοχή του πρωκτού. Η χρήση ελαστικών δαχτυλιδιών για τα πρώιμα στάδια υπερτερεί της σκληροθεραπείας, καθώς τα αποτελέσματα είναι πιο άμεσα και διαρκούν περισσότερο.

Τα τελευταία χρόνια, η ανάπτυξη των υπερήχων, έχει οδηγήσει σε μια τεχνική κατά την οποία τα αιμορροϊδικά αγγεία απομονώνονται με τη βοήθεια υπερήχων, και μετά απολινώνονται (HALO, THD), με αποτέλεσμα τη σμίκρυνση του μεγέθους των αιμορροΐδων. Ταυτόχρονα πραγματοποιείται αιμορροϊδοπηξία για την ανέγερση (lifting) του αιμορροϊδικού ιστού μέσα στον πρωκτικό δακτύλιο. Η τεχνική αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε αιμορροΐδες 2ου έως 4ου βαθμού με εξαιρετικά αποτελέσματα. Ένα από τα πλεονεκτήματα της τεχνικής είναι ότι είναι εντελώς ανώδυνη και αναίμακτη, με πολύ μικρό ρίσκο υποτροπής, όταν πραγματοποιείται από έμπειρους χειρουργούς πρωκτού.

Τα τελευταία χρόνια έχουν, επίσης, αναπτυχθεί τεχνικές που χρησιμοποιούν το laser ή ραδιοκύματα (RAFAELO) και μπορούν να εφαρμοστούν σε συνδυασμό με άλλες τεχνικές ή αποκλειστικά για τη θεραπεία των αιμορροΐδων με πάρα πολύ καλά αποτελέσματα.

Οι πιο πάνω τεχνικές είναι ανώδυνες και ως αποτέλεσμα τυγχάνουν ευρύτερης αποδοχής από τους ασθενείς. Η αποτελεσματικότητά τους όμως, είναι περιορισμένη όταν πρόκειται για προχωρημένες περιπτώσεις.

Τέλος, η ανοικτή και κλειστή αιμορροϊδεκτομή χρησιμοποιούνται κυρίως για ασθενείς όπου άλλες μέθοδοι έχουν αποτύχει, για τη θεραπεία τρίτου και τετάρτου βαθμού αιμορροΐδων. Οι τεχνικές αυτές μπορούν να εφαρμοστούν και με τη χρήση ψαλιδιού ραδιοσυχνοτήτων. Τα αποτελέσματα της αιμορροϊδεκτομής είναι πιο μόνιμα σε σχέση με άλλες τεχνικές. Ωστόσο, οι ασθενείς μπορεί να βιώσουν σημαντικό πόνο κατά τη διάρκεια της πρώτης μετεγχειρητικής βδομάδας, ο οποίος μπορεί να αντιμετωπιστεί επαρκώς με συνδυασμό αναλγητικών και κρεμών. Οι τεχνικές αυτές είναι ασφαλείς όταν πραγματοποιούνται από εξειδικευμένο χειρουργό πρωκτού με εμπειρία στις τεχνικές αυτές.

Είναι πολύ σημαντικό να τονίσουμε σε αυτό το σημείο ότι η τροποποίηση του τρόπου αφόδευσης και η αποφυγή της δυσκοιλιότητας είναι απαραίτητα για την αποτελεσματικότητα οποιασδήποτε μεθόδου. Για το πρώτο οι ασθενείς πρέπει να συμπεριλάβουν φυτικές ίνες στη διατροφή τους και να φροντίζουν την επαρκή ενυδάτωσή τους.

Για αναλυτική ενημέρωση καλέστε στο 6988 266 898, ο Παναγιώτης Γεωργίου, Διευθυντής Χειρουργός Παχέος Εντέρου και Ορθού Ιατρικού Κέντρου Αθηνών είναι στη διάθεση σας στην Κηφισίας 58, στο Μαρούσι.

Εναλλακτικά επισκεφθείτε την ιστοσελίδα: georgioumd.gr

Ο Παναγιώτης Γεωργίου είναι Διευθυντής Γενικός Χειρουργός και Χειρουργός Παχέος Εντέρου και Ορθού, διδάκτωρ και επίτιμος Λέκτορας του Πανεπιστημίου Imperial στο Λονδίνο, με διατριβή στη διάγνωση και θεραπεία του προχωρημένου και υποτροπιάζοντος καρκίνου του ορθού.

Ο Δρ Γεωργίου εργάζεται στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών ως Διευθυντής με τακτικές ιατρικές επισκέψεις στην Κύπρο, όπου εξετάζει και χειρουργεί εξειδικευμένα περιστατικά. Στόχος του είναι η παροχή χειρουργικών υπηρεσιών ακολουθώντας τα διεθνή πρότυπα και τις εξελίξεις στην υποειδικότητά του, με γνώμονα τις ανάγκες του ασθενή.