ΥΓΕΙΑ

Ήλιος και Ανοσοποιητικό: Μία ισχυρή και ζωτική σχέση για τον οργανισμό μας

Ήλιος και Ανοσοποιητικό: Μία ισχυρή και ζωτική σχέση για τον οργανισμό μας

Ένας από τους βασικούς λόγους που η Ελλάδα παραμένει εδώ και πολλά χρόνια μέσα στη λίστα των δημοφιλέστερων τουριστικών προορισμών παγκοσμίως, είναι η έντονη ηλιοφάνεια που παρουσιάζει καθόλη τη διάρκεια του χρόνου.

Μπορεί εμείς να χαιρόμαστε τις ζεστές λιακάδες σχεδόν καθημερινά και ο ήλιος να μην αποτελεί κριτήριο για να επιλέξουμε το επόμενο ταξίδι μας, όμως για τους κατοίκους βόρειων χωρών, όπως η Μεγάλη Βρετανία, η Νορβηγία και η Σουηδία, είναι μία αναγκαία συνθήκη για να απολαύσουν στο έπακρο τις διακοπές τους.

Ομολογουμένως, είναι κάπως δύσκολο να κατανοήσουμε απόλυτα την ανάγκη των συνανθρώπων μας για ήλιο, όταν εμείς απολαμβάνουμε τα πολλαπλά οφέλη του καθημερινά. Ωστόσο, λαμβάνοντας υπόψη διάφορες έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί στο παρελθόν και οι οποίες μελετούν τον ανθρώπινο οργανισμό σε σχέση την ηλιακή ακτινοβολία, γίνεται αμέσως αντιληπτό πόσο καθοριστικό ρόλο παίζουν οι καιρικές συνθήκες για την πορεία της υγείας αλλά και την ποιότητα ζωής μας εν γένει. Πιο συγκεκριμένα, έχει αποδειχθεί πως οι άνθρωποι που δεν εκτίθενται τακτικά στην ηλιακή ακτινοβολία, παρουσιάζουν σοβαρή ανεπάρκεια βιταμίνης D, ενός θρεπτικού στοιχείου απαραίτητου για τη βέλτιστη λειτουργεία του οργανισμού.

Τα πολλαπλά οφέλη της βιταμίνης D στον οργανισμό

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η βιταμίνη D είναι ένας από τους πιο «πολύτιμους» συμμάχους του ανθρώπινου οργανισμού, ειδικότερα για τις μικρότερες ηλικίες και τους υπερήλικες, καθώς είναι εκείνη που ενισχύει την απορρόφηση του ασβεστίου και του φωσφόρου από τον οργανισμό, συμβάλλοντας στην οστική πυκνότητα του σκελετού και των δοντιών μας, περιορίζοντας σημαντικά τον κίνδυνο της οστεροπόρωσης και της οστεοαρθρίτιδας. Επιπλέον, εξίσου σημαντική είναι και η συνεισφορά της στο ανοσοποιητικό σύστημα, καθώς η βιταμίνη D είναι η αναγκαία ουσία που «θωρακίζει» την άμυνά μας με φυσικό τρόπο, ενισχύοντας ταυτόχρονα τη λειτουργία του ανοσοποιητικού μας ενάντια στους παθογόνους μικροοργανισμούς που κυκλοφορούν ελεύθεροι στην ατμόσφαιρα. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, πως τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D, αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο λοιμώξεων και κρυολογημάτων, αφού το ανοσοποιητικό δεν είναι αρκετά ισχυρό για να τα αντιμετωπίσει.

Η «πολύτιμη» βιταμίνη του ήλιου

Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πως, παρότι μπορούμε να λάβουμε βιταμίνη D μέσω κάποιων συγκεκριμένων τροφών, η ποσότητα που περιλαμβάνουν δεν αρκεί για να καλύψουμε απόλυτα την ημερήσια ανάγκη του οργανισμού μας. Μπορεί τα μανιτάρια, ο τόνος, ο σολομός, το αβγό και τα μανιτάρια είναι μόνο μερικές από τις τροφές που εμπεριέχουν βιταμίνη D, όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε πως η επαφή του δέρματός μας με την ηλιακή ακτινοβολία, είναι η κύρια και πιο «πλούσια» πηγή από την οποία μπορούμε να λάβουμε τη συγκεκριμένη βιταμίνη. Αυτό συμβαίνει γιατί, καθώς η επιδερμίδα μας έρχεται σε επαφή με τις αόρατες ακτίνες UVB, οι ακτίνες διαπερνούν τις ανώτερες στιβάδες της επιδερμίδας και μέσω αυτών, ο οργανισμός μας έχει τη δυνατότητα να μετατρέπει τη χοληστερόλη σε προβιταμίνη D3. Τέλος, χάρη στη θερμότητα που παράγεται από την ηλιακή ακτινοβολία, ο οργανισμός μας μεταβάλλει τη προβιταμίνη D3 σε βιταμίνη D3, μέσω μίας συγκεκριμένης διαδικασίας που εκτελείται στο ήπαρ.

Λαμβάνοντας υπόψη όλο τα παραπάνω, καταλαβαίνουμε γιατί δεν πρέπει να αφήνουμε τις χειμερινές λιακάδες να περνάνε ανεκμετάλλευτες! Καλό θα ήταν, λοιπόν, να επωφεληθούμε από τις ημέρες του χειμώνα, που ο καιρός είναι «σύμμαχός» μας και πραγματοποιώντας έναν αναζωογονητικό, μακρύ περίπατο, να βοηθήσουμε τον οργανισμό να παράγει με φυσικό τρόπο τη βιταμίνη D που χρειάζεται για να επιτελέσει τις λειτουργίες του στο βέλτιστο.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.