ΥΓΕΙΑ

Κορονοϊός: Νέα αύξηση κρουσμάτων των μεταλλαγμένων στελεχών φοβούνται οι λοιμωξιολόγοι

Κορονοϊός: Νέα αύξηση κρουσμάτων των μεταλλαγμένων στελεχών φοβούνται οι λοιμωξιολόγοι
INTIME NEWS

Αύξηση φαίνεται πως καταγράφουν τα θετικά κρούσματα, τα οποία οφείλονται στα μεταλλαγμένα στελέχη του κορονοϊού. Η υποεπιτροπή των λοιμωξιολόγων συνεδριάζει ξανά σήμερα, Πέμπτη (28/01/2021) για να εξετάσει περαιτέρω την κατάσταση στην Αττική, έχοντας στα χέρια της και τη νέα έκθεση του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ), για τη διάδοση των μεταλλάξεων του SARS-CoV-2 στη χώρα μας.

Το μεταλλαγμένο στέλεχος Β.1.1.7 (μετάλλαξη Μ. Βρετανίας) έχει ανιχνευθεί σε τουλάχιστον 32 κρούσματα, σύμφωνα με την έκθεση επιτήρησης του Ελληνικού Κέντρου Γονιδιωματικής του ΙΙΒΕΑΑ. Σήμερα αναμένεται να ανακοινωθούν περισσότερα θετικά κρούσματα, τα οποία έχουν προκύψει από νέες μολύνσεις και από τη διαδικασία ιχνηλάτησης των προηγούμενων θετικών κρουσμάτων με το συγκεκριμένο στέλεχος, η οποία ήταν σε εξέλιξη τις προηγούμενες ημέρες.

Τόσο η αύξηση του συνόλου των κρουσμάτων, όσο και η διάδοση των μεταλλάξεων θα βρεθεί στο επίκεντρο της συνεδρίασης της υποεπιτροπής των λοιμωξιολόγων. Ο βαθμός συγκέντρωσης των μεταλλάξεων στην Αττική θα αποτελέσει έναν ακόμα κρίσιμο παράγοντα, που θα βαρύνει στην εισήγηση των λοιμωξιολόγων σχετικά με το άνοιγμα ή μη των Γυμνασίων και Λυκείων, καθώς και για την αυστηροποίηση των μέτρων περιορισμού. Η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, που θα κάνει και τις ανάλογες εισηγήσεις προς την κυβέρνηση, συνεδριάζει αύριο, Παρασκευή.

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι στιγμής το μεταλλαγμένο στέλεχος του κορονοϊού έχει εντοπιστεί εκτός από την Αττική, στην Κρήτη και στη Βόρεια Ελλάδα. Τα 32 θετικά δείγματα, τα οποία έχουν ανακοινωθεί επισήμως μέχρι αυτή την ώρα, κατανέμονται ως εξής:

• 3 δείγματα από τις Πύλες Εισόδου.
• 4 δείγματα που είναι στενές επαφές επιβεβαιωμένου Β.1.1.7 κρούσματος.
• 8 δείγματα προερχόμενα από τη ΥΠΕ Κρήτη.
• 17 δείγματα από την Αθήνα.

Ο έλεγχος αφορά την εβδομάδα 17-23 Ιανουαρίου 2021 για 235 δείγματα. Εξ αυτών, τα 172 δείγματα αφορούν αναδρομικό έλεγχο της περιόδου από 11/11/2020 έως και 31/12/2020 ενώ 63 δείγματα αφορούν την περίοδο από 11/01/2021 έως και 18/01/2021.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

«Βόμβα» για την Αττική: «Μπαίνει σήμερα στο "κόκκινο"» λέει μέλος της επιτροπής του υπ. Υγείας

Ροή Ειδήσεων