ΥΓΕΙΑ

Κρούσματα σήμερα: Στο «μάτι» της πανδημίας η Αττική - Αγωνία, με τον δείκτη μεταδοτικότητας στο 1

Κρούσματα σήμερα: Στο «μάτι» της πανδημίας η Αττική - Αγωνία, με τον δείκτη μεταδοτικότητας στο 1
ΙΝΤΙΜΕ

Κρούσματα σήμερα: Παρατεταμένη αγωνία για την κατάσταση που επικρατεί στην Αττική. Για μία ακόμη μέρα, την Δευτέρα 1η Φλεβάρη, τα μισά από τα συνολικά κρούσματα εντοπίστηκαν στην περιφέρεια, με τους ειδικούς να παρακολουθούν και να εξετάζουν καθημερινά τα επιδημιολογικά δεδομένα, διαμορφώνοντας ανάλογα τις εισηγήσεις τους για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Ήδη, από το Σάββατο η Αττική επέστρεψε στα «κόκκινα», με νέα μέτρα να τίθενται σε εφαρμογή για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού.

Η περιφέρεια της Αττικής είναι τις τελευταίες εβδομάδες και πάλι στο «μάτι» της πανδημίας, με το κέντρο της Αθήνας και τη Δυτική Αττική να αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο πρόβλημα.

Μάλιστα, δεν έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο εφαρμογής επιπλέον περιοριστικών μέτρων, ενός πιο αυστηρού lockdown, σαν αυτό που είχε επιβληθεί τον περασμένο Μάρτιο.

Με τα επιδημιολογικά δεδομένα να αλλάζουν με τη συχνότητα που βλέπουμε, είναι καθόλα πιθανή η εφαρμογή της μεθόδου «ακορντεόν», όποτε κρίνεται αναγκαίο.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας κατά τη συνεδρίαση της επιτροπής του υπουργείου Υγείας την περασμένη Παρασκευή, στην Αττική ο δείκτης μεταδοτικότητας RT αυξήθηκε στο 1,01, ενώ στη Νότια Ελλάδα ευρύτερα έχει ανέλθει στο 1,10.

Την ίδια στιγμή, για περισσότερο από μία εβδομάδα, στην Αττική καταγράφηκε αύξηση των κρουσμάτων κατά 50%. Ακόμη, καθημερινά πλέον, έχουμε 50-80 νέες εισαγωγές ασθενών Covid στα νοσοκομεία της Αττικής.

Φόβο για αύξηση των κρουσμάτων έως και 40% τις επόμενες 15 ημέρες εξέφρασε ο καθηγητής του ΕΚΠΑ, Νίκος Θωμαΐδης, ο οποίος αναφερόμενος στις αναλύσεις των λυμάτων της Αττικής, τόνισε, πως από τις 20 Δεκεμβρίου και μετά αυξάνεται σταδιακά και πάλι το ιικό φορτίο στην Αττική.

«Την τελευταία εβδομάδα η αύξηση ήταν πάνω από 40%. Νομίζω ότι υπάρχει πιο εκτεταμένη διάδοση από αυτή που περιμέναμε. Η εποχή ευνοεί την μετάδοση», σημείωσε ο καθηγητής, προειδοποιώντας πως τις επόμενες 15 ημέρες θα πρέπει να περιμένουμε αύξηση 40% στα κρούσματα και μεγαλύτερη πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Όπως ανέφερε ο καθηγητής, «αυτό που παρατηρούμε στα λύματα, οφείλεται στο σύνολο των φορέων στην Αττική, μαζί με τους ασυμπτωματικούς. Μετά από μια διάδοση, τα θετικά κρούσματα εμφανίζονται μετά από μια εβδομάδα, 10 ημέρες. Κι αυτό μεταφέρεται στην πίεση στο σύστημα το επόμενο 15μερο. Αυτό που παρατηρούμε ως κρούσματα, στον ΕΟΔΥ είναι η προηγούμενη διάδοση».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.