ΥΓΕΙΑ

Κορονοϊός: Περίπου 4.000 οι παραλλαγές του σε όλο τον κόσμο – Σκέψεις για μικτές δόσεις εμβολίου

Κορονοϊός: Περίπου 4.000 οι παραλλαγές του σε όλο τον κόσμο – Σκέψεις για μικτές δόσεις εμβολίου

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, υπάρχουν περίπου 4.000 παραλλαγές του κορονοϊού σε όλο τον κόσμο, όμως, δεν είναι όλες τόσο διαφοροποιημένες όσο το μεταλλαγμένο στέλεχος από τη Βρετανία και τη Νότιο Αφρική. Δοκιμές μικτού εμβολίου ετοιμάζονται να κάνουν Pfizer και AstraZeneca το επόμενο διάστημα.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει το δημοσίευμα του Reuters, που επικαλείται επίσημες πηγές από τη βρετανική επιστημονική κοινότητα, ο κόσμος έρχεται αντιμέτωπος με 4.000 παραλλαγές του κορονοϊού κι αυτό προκαλεί έναν διαρκή αγώνα για τη βελτίωση των εμβολίων. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά «οι ερευνητές άρχισαν να εξετάζουν την ανάμιξη των δόσεων του εμβολίου της Pfizer και της AstraZeneca».

Χιλιάδες παραλλαγές έχουν ήδη τεκμηριωθεί και επιβεβαιώνουν πως ο κορονοϊός μεταλλάσσεται, συμπεριλαμβάνονται σε αυτές και το στέλεχος από τη Βρετανία, τη Νότιο Αφρική και τη Βραζιλία που δείχνουν να έχουν μεγαλύτερη εξάπλωση από τα υπόλοιπα.

Ο Βρετανός υπουργός ανάπτυξης και εμβολίων Ναντίμ Ζαχάουι, δήλωσε πως είναι απίθανο τα υπάρχοντα εμβόλια να μην καλύπτουν αυτές τις μεταλλάξεις, παρόλα αυτά όλες οι εταιρίες προσπαθούν να βελτιώσουν τα εμβόλιά τους και να βεβαιωθούν πως θα είναι έτοιμοι για οποιαδήποτε από τις 4.000 παραλλαγές του ιού.

Σύμφωνα με το British Medical Journal, παρά την ύπαρξη χιλιάδων παραλλαγών του ιού, ελάχιστες είναι οι μεταλλάξεις που διαφοροποιούν τον κορονοϊό με αξιοσημείωτο τρόπο.

Η βρετανική μετάλλαξη, γνωστή ως VUI-202012/01, έχει μια σημαντική διαφορά στην ακίδα πρωτεΐνης που χρησιμοποιεί ο ιός για να συνδεθεί με τον ανθρώπινο υποδοχέα ACE2, κι αυτό βοηθά στην πιο εύκολα διασπορά του.

«Έχουμε τη μεγαλύτερη βιομηχανία αλληλουχίας γονιδιώματος - έχουμε περίπου το 50% της βιομηχανίας αλληλουχίας γονιδιώματος στον κόσμο - και διατηρούμε μια βιβλιοθήκη όλων των παραλλαγών έτσι ώστε να είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε - είτε το φθινόπωρο είτε μετά - σε οποιαδήποτε πρόκληση που ο κορονοϊός μπορεί να παρουσιάσει και μπορούμε να παράγουμε το επόμενο εμβόλιο», είπε χαρακτηριστικά ο Ζαχάουι.

Μέχρι τώρα, όμως, ο κορονοϊός έχει κοστίσει τη ζωή σε 2.268 εκατομμύρια ανθρώπους στον κόσμο από την ημέρα που έκανε την εμφάνισή του στην Κίνα στα τέλη του 2019. Το Ισραήλ είναι η χώρα που έχει προχωρήσει περισσότερο από κάθε άλλη τον εμβολιασμό, ενώ ακολουθούν τα ΗΑΕ, το Ηνωμένο Βασίλειο, το Μπαχρέιν και οι Ηνωμένες Πολιτείες με χώρες όπως η Ισπανία, η Ιταλία και η Γερμανία να ακολουθούν πιο πίσω.

Η Βρετανία ήδη από την Πέμπτη (04/02) ξεκίνησε δοκιμές για να αξιολογήσει τις ανοσολογικές αντιδράσεις που δημιουργούνται αν συνδυαστούν οι δόσεις εμβολίου της Pfizer με αυτό της AstraZeneca. Τα αρχικά δεδομένα από αυτές τις δοκιμές αναμένονται στις αρχές του Ιουνίου. Η δοκιμή θα εξετάσει τις αντιδράσεις που θα προκύψουν αν κάποιος λάβει την πρώτη δόση από το εμβόλιο της Pfizer και τη δεύτερη από την AstraZeneca.

Αυτή θα είναι, μάλιστα, η πρώτη δοκιμή που θα συνδυάσει τη λήψη ενός εμβολίου mRNA με ένα εμβόλιο που περιλαμβάνει τον αδενοϊό φορέα, όπως αυτό της AstraZeneca. Το εμβόλιο αυτό, επίσης, θα δοκιμαστεί και σε συνδυασμό με το Sputnik V της Ρωσίας.

Οι Βρετανοί ερευνητές αναφέρουν πως ο εμβολιασμός με δυο διαφορετικούς τύπους εμβολίων, αν είναι επιτυχημένη, θα δώσουν τη δυνατότητα να υπάρξει μεγαλύτερη ευελιξία και μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα από τους εμβολιασμούς σε όλο τον κόσμο.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κρούσματα σήμερα: Ολοταχώς για τρίτη ημέρα με πάνω από 1.000 νέες μολύνσεις