ΥΓΕΙΑ

Κορονοϊός: Κικίλιας - Μισό εκατομμύριο εμβολιασμοί στη χώρα μας μέχρι το Σάββατο

Κορονοϊός: Κικίλιας - Μισό εκατομμύριο εμβολιασμοί στη χώρα μας μέχρι το Σάββατο
INTIME NEWS

Η Ελλάδα αναμένεται να πιάσει το στόχο των 500.000 εμβολιασμών μέσα στις επόμενες δύο ημέρες. Ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας εξέφρασε την ικανοποίησή του για την προσέλευση των πολιτών στα εμβολιαστικά κέντρα, από τη Θεσσαλονίκη την οποία επισκέπτεται, για να διαπιστώσει την κατάσταση των μονάδων υγείας και την πίεση που δέχονται από την αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού.

Ο υπουργός Υγείας προχώρησε σε δηλώσεις, μετά την επίσκεψή του στο νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς». «Μέχρι το Σάββατο θα έχουν γίνει στη χώρα μας 500.000 εμβολιασμοί» τόνισε. Καθώς θα έρχονται περισσότερα εμβόλια, θα αυξάνονται και οι ροές προς τα εμβολιαστικά κέντρα το επόμενο διάστημα, πρόσθεσε.

Τη Δευτέρα (15/02/2021) θα προστεθούν νέες εμβολιαστικές γραμμές και κέντρα στη Θεσσαλονίκη. Αυτή τη στιγμή, λειτουργούν 52 στην πόλη.

Ο υπουργός Υγείας αναφέρθηκε, επίσης στις «φορητές ΜΕΘ» με τις οποίες εξοπλίζονται τρία νοσοκομεία, το «Γ. Γεννηματάς», ο «Άγιος Δημήτριος» και το Πανεπιστημιακό της Πάτρας. Πρόκειται για έξι φορητές ΜΕΘ, δωρεά της Stoiximan, οι οποίες αποτελούν ό,τι πιο σύγχρονο υπάρχει στο συγκεκριμένο νοσοκομειακό εξοπλισμό και μπορούν να μεταφερθούν στις περιοχές όπου υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη.

Τέλος, ζήτησε την εφαρμογή των μέτρων από όλους και ευχαρίστησε τους υγειονομικούς για τη μάχη που δίνουν, σημειώνοντας πως έχουν προστεθεί στο ΕΣΥ 10.000 άτομα, το τελευταίο διάστημα.

Αποφάσεις για τη Θεσσαλονίκη

Αυστηρότερα μέτρα αναμένεται να εισηγηθεί η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας και για τη Θεσσαλονίκη, στην αυριανή της συνεδρίαση.

Το ιικό φορτίο του SARS-CoV-2 στα λύματα της πόλης διατηρείται σε αυξημένα επίπεδα, με βάση τις δύο τελευταίες μετρήσεις, στην έρευνα που διεξάγει διεπιστημονική ομάδα του ΑΠΘ σε συνεργασία με την ΕΥΑΘ.

Μετά τον διπλασιασμό του ιικού φορτίου, που υπολογίστηκε στα δείγματα που ελήφθησαν από την εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων Θεσσαλονίκης (ΕΕΛΘ) στις 5 και 7 Φεβρουαρίου, οι επόμενες αναλύσεις από δειγματοληψίες της 8ης και 9ης Φεβρουαρίου έδειξαν μία τάση σταθεροποίησης στα αυξημένα αυτά επίπεδα.

«Αυτό που κρατάμε ως θετικό στοιχείο είναι πως μέχρι στιγμής δεν παρατηρείται μία εκρηκτική αύξηση, αντίστοιχης δυναμικής της πορείας που καταγράφηκε το φθινόπωρο. Οι πιο πρόσφατες μετρήσεις της ομάδας μας θα έλεγα ότι απλά επιβεβαίωσαν ότι έχουμε ανέβει ένα επίπεδο συναγερμού. Παρακολουθούμε μέρα με τη μέρα πώς εξελίσσεται η κατάσταση, αλλά τη δεδομένη στιγμή δεν είμαστε σε μία εκθετική διασπορά του ιού στην κοινότητα», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρύτανης του ΑΠΘ και επιστημονικά υπεύθυνος του ερευνητικού έργου, καθηγητής Νίκος Παπαϊωάννου.

Ερωτηθείς εάν η τάση σταθεροποίησης φαίνεται να έχει δυναμική να παγιωθεί, απάντησε: «Είμαστε σαφώς σε αυξητική πορεία. Διαχειρίσιμη μεν ακόμη, αλλά όταν διαπιστώνουμε διπλασιασμό του ιικού φορτίου μέσα σε μία εβδομάδα, δεν πρόκειται για μία διακύμανση ή μια αναστρέψιμη άνοδο, είναι μία ξεκάθαρη έντονα αυξητική τάση, που θα συνεχιστεί και που ευνοείται από τα μεταλλαγμένα στελέχη του ιού, τα οποία όλο και περισσότερο μεταδίδονται στην κοινότητα, όσο και από τις καιρικές συνθήκες και αντικοινωνικές συμπεριφορές».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Ράπερ Lamanif: Το βίντεο ντοκουμέντο λίγο πριν από την εξαφάνιση

Ροή Ειδήσεων