ΥΓΕΙΑ

Εμβόλιο Pfizer: Ανησυχία από τη μείωση των αντισωμάτων που προκαλεί η μετάλλαξη της Νότιας Αφρικής

Εμβόλιο Pfizer: Ανησυχία από τη μείωση των αντισωμάτων που προκαλεί η μετάλλαξη της Νότιας Αφρικής

H μετάλλαξη της Νότιας Αφρικής μπορεί να μειώσει την προστασία των αντισωμάτων από το εμβόλιο της Pfizer κατά 2/3 όπως ανακοίνωσε η εταιρεία.

Κατά την ίδια ανακοίνωση που επικαλείται ευρήματα από εργαστηριακή μελέτη δεν είναι ξεκάθαρο αν θα είναι αποτελεσματικό το εμβόλιο για την μετάλλαξη αυτή.

Η έρευνα, σύμφωνα με τηλεγράφημα του Reuters που επικαλείται την ανακοίνωση της Pfizer, έδειξε, επίσης, ότι το εμβόλιο μπορεί να εξουδετερώσει τον ιό και δεν υπάρχει ακόμα ένδειξη από μελέτες σε ανθρώπους ότι η μετάλλαξη μειώνει την προστασία.

Ωστόσο η Pfizer συνεχίζει να προχωρά την ανάπτυξη ενός αναβαθμισμένου εμβολίου mRNA σε περίπτωση που αυτό χρειαστεί.

Οι επιστήμονες που διεξήγαγαν την έρευνα ανέπτυξαν έναν κατασκευασμένο στο εραστήριο ιό ο οποίος περιείχε τις ίδιες μεταλλάξεις με αυτές της Νότιας Αφρικής.

Στη συνέχεια εξέτασαν τον ιό αυτό σε σχέση με δείγματα αίματος που είχαν ληφθεί από άτομα που έκαναν το εμβόλιο και διαπιστώθηκε μια μείωση της τάξης των 2/3 στο επιπεδο των αντισωμάτων σε σχέση με τα αποτελέσματα της πιο κοινής εκδοχής του κορονοϊού που επικρατεί στις δοκιμές στις ΗΠΑ.

Ερώτημα, πάντως, παραμένει για τους ειδικούς ο αριθμός των αντισωμάτων που απαιτούνται για προστασία από τον κορονοϊό με τον επικεφαλής της έρευνας που δημιοσεύθηκε στο New England Journal of Medicine (NEJM) να υποστηρίζει ότι το εμβόλιο πιθανότατα θα προστατεύει κατά της συγκεκριμένης μετάλλαξης.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Σεισμός ΤΩΡΑ κοντά στη Θήβα - Αισθητός στην Αθήνα (pics)