ΥΓΕΙΑ

Πέτρες στη χολή: Γιατί η λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή αποτελεί την επέμβαση εκλογής

Πέτρες στη χολή: Γιατί η λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή αποτελεί την επέμβαση εκλογής

Η χολολιθίαση (πέτρες στη χολή) είναι η παρουσία λίθων μέσα στη χοληδόχο κύστη.

Πρόκειται για μια συχνή πάθηση, η οποία υπολογίζεται ότι ταλαιπωρεί το 10% του πληθυσμού και στις περισσότερες περιπτώσεις αντιμετωπίζεται επιτυχώς, χωρίς προβλήματα. Σήμερα, η λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή έχει καταστεί η επέμβαση εκλογής (Gold Standard) για την αντιμετώπιση της χολολιθίασης, επιταχύνοντας σημαντικά την ανάρρωση του ασθενή, διευκολύνοντας την επάνοδό του στις δραστηριότητες της καθημερινότητάς του. Είναι μία απόλυτα ασφαλής επέμβαση στα χέρια ενός έμπειρου λαπαροσκόπου χειρουργού, τα πλεονεκτήματα της οποίας θα αναλύσουμε διεξοδικά στο σημερινό μας άρθρο.

Ποια είναι τα αίτια της χολολιθίασης

Η χολή είναι ένα διάλυμα το οποίο παράγεται από το ήπαρ (συκώτι) και βρίσκεται σε ισορροπία μέσα στη χοληδόχο κύστη. Η χολολιθίαση οφείλεται κυρίως στον υπερκορεσμό της χολής σε χοληστερόλη και εμφανίζεται πιο συχνά στις γυναίκες που διανύουν την δεκαετία των 40.

Οι πιο συχνοί παράγοντες που αυξάνουν το ρίσκο για πέτρες στη χολή είναι οι ακόλουθοι:

  • Η κύηση
  • Η προϊούσα ηλικία
  • Το γυναικείο φύλο
  • Η παχυσαρκία

Άλλοι παράγοντες που αυξάνουν το ρίσκο είναι:

  • Η απότομη απώλεια βάρους που επηρεάζει τον κορεσμό της χολής στη χοληδόχο κύστη
  • Ενδοκρινολογικές διαταραχές (οιστρογόνα)
  • Αιματολογικές ασθένειες

Τα συμπτώματα που «θορυβούν» τους ασθενείς

Κυρίαρχο σύμπτωμα των ασθενών όταν παρουσιάζονται στο ιατρό τους είναι ο πόνος στο δεξιό άνω μέρος της κοιλιάς, ο οποίος μπορεί να αντανακλάται στη πλάτη δεξιά.

Όταν παρουσιάζεται με μεσοδιαστήματα χωρίς πόνο, ονομάζεται κολικός των χοληφόρων και υποχωρεί συνήθως αυτόματα ή με απλά αναλγητικά.

Πολλοί ασθενείς μπορεί να εμφανίσουν δυσπεψία, ναυτία ή και τάση για έμετο.

Σε περιπτώσεις που η χολολιθίαση επιπλακεί από φλεγμονή της χοληδόχου κύστης, τότε ονομάζεται οξεία χολοκυστίτιδα. Ο πόνος σε αυτήν την περίπτωση είναι συνεχής και εντοπισμένος στο δεξιό άνω μέρος της κοιλιάς, είναι έντονος και συνοδεύεται από ναυτία και πυρετό.

Τέλος, πολλοί ασθενείς παρουσιάζονται με αποφρακτικό ίκτερο (κίτρινο χρώμα) και άλγος στη δεξιά άνω κοιλία. Αυτό οφείλεται στην είσοδο λίθων ή ιζήματος (λάσπη) από τη χοληδόχο κύστη στο χοληδόχο πόρο (σωληνάκι που ενώνει τη χολή και το ήπαρ στο δωδεκαδάκτυλο), μία πάθηση που ονομάζεται xοληδοχολιθίαση.

Χολολιθίαση: Πόσο επικίνδυνη είναι;

Η χολολιθίαση, στην πλειονότητα των περιπτώσεων, αντιμετωπίζεται χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα. Οι επιπλοκές της χολολιθίασης όμως μπορούν να καταστούν επικίνδυνες. Οι επιπλοκές της χολολιθίασης περιλαμβάνουν, την χολοκυστίτιδα, εμπύημα (συλλογή πύου στην χολή), χολαγγειΐτιδα, ή και παγκρεατίτιδα, επιπλοκές που μπορεί να αποβούν καταστροφικές για τον ασθενή αν δεν αντιμετωπιστούν εγκαίρως από έμπειρο χειρουργό. Ως εκ τούτου η έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση της χολολιθίασης μπορεί να προλάβει τις πιο πάνω επιπλοκές.

Λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή: Το Gold Standard για την αντιμετώπιση της χολολιθίασης

Η λαπαροσκοπική χειρουργική αποτελεί πλέον την επέμβαση εκλογής (Gold Standard) για την αντιμετώπιση της χολολιθίασης, καθώς επιταχύνει την ανάρρωση του ασθενή. Η συντριπτική πλειοψηφία των χολοκυστεκτομών πραγματοποιείται λαπαροσκοπικά, στα χέρια έμπειρων λαπαροσκόπων χειρουργών. Η ανοιχτή χολοκυστεκτομή για χολολιθίαση γίνεται πλέον κατ’εξαίρεση στην μοντέρνα χειρουργική, οι ενδείξεις της είναι σχετικές και καθορίζονται κατά περίσταση από την εμπειρία του χειρουργού, και τους κινδύνους από τις ανατομικές και τεχνικές δυσκολίες της επέμβασης.

Υπάρχει κίνδυνος επιπλοκών;

Η λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή είναι μία ασφαλής επέμβαση στα χέρια ενός έμπειρου λαπαροσκόπου χειρουργού. Ωστόσο, όπως μας διδάσκει και η διεθνής βιβλιογραφία ο κίνδυνος περι-εγχειρητικών επιπλοκών είναι μικρός, αλλά υπαρκτός. Η έγκαιρη αντιμετώπισή τους, η οποία απαιτεί την κατάλληλη εμπειρία, διασφαλίζει την γρήγορη ανάρρωση του ασθενή.

Άμεση επάνοδος μετά το χειρουργείο

Η επάνοδος στην καθημερινότητα μετά το χειρουργείο είναι άμεση, καθώς η πλειοψηφία των ασθενών επιστρέφει στις καθημερινές συνήθειες τους μέσα σε 48 ώρες. Οι ασθενείς κινητοποιούνται και σιτίζονται πλήρως με ελεύθερη δίαιτα άμεσα μετά την επέμβαση και μπορούν να πάρουν εξιτήριο ακόμα και την ίδια μέρα. Η πλειονότητα των ασθενών επιστρέφει στην εργασία τους μέσα σε 3 με 7 ημέρες.

Η σημασία της επιλογής του κατάλληλου χειρουργού

Η επέμβαση αυτή έχει περάσει στην αντίληψη της κοινής γνώμης ως μια επέμβαση ρουτίνας. Παρόλα αυτά, ο ασθενής πρέπει να επιλέξει έναν έμπειρο και πλήρως καταρτισμένο λαπαροσκόπο χειρουργό για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, λαμβάνοντας υπ’ όψιν την εκπαίδευσή του, την εμπειρία του και τα αποτελέσματά του.

Για αναλυτική ενημέρωση καλέστε στο 6988 266 898, ο Παναγιώτης Γεωργίου, Διευθυντής Γενικός Χειρουργός στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών είναι στη διάθεσή σας στην Κηφισίας 58, στο Μαρούσι.

Εναλλακτικά επισκεφθείτε την ιστοσελίδα: georgioumd.gr

Ο Παναγιώτης Γεωργίου είναι Διευθυντής Γενικός Χειρουργός, διδάκτωρ και επίτιμος Λέκτορας του Πανεπιστημίου Imperial στο Λονδίνο. Ο Δρ Γεωργίου εργάζεται στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών ως Διευθυντής με τακτικές ιατρικές επισκέψεις στην Κύπρο, όπου εξετάζει και χειρουργεί εξειδικευμένα περιστατικά. Στόχος του είναι η παροχή χειρουργικών υπηρεσιών ακολουθώντας τα διεθνή πρότυπα και τις εξελίξεις στην χειρουργικής, με γνώμονα τις ανάγκες του ασθενή.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: Όλα δείχνουν παράταση του lockdown μέχρι τις 15 Μαρτίου - Αγωνία για τις μεταλλάξεις