ΥΓΕΙΑ

Το εμβόλιο της Pfizer είναι αποτελεσματικό και κατά της μετάλλαξης της Βραζιλίας

Το εμβόλιο της Pfizer είναι αποτελεσματικό και κατά της μετάλλαξης της Βραζιλίας
AP PHOTO

Καλά νέα για το εμβόλιο κορονοϊού της Pfizer προέκυψαν από έρευνα που δείχνει ότι είναι αποτελεσματικό και κατά της μετάλλαξης της Βραζιλίας.

Η έρευνα που δείχνει ότι το εμβόλιο της Pfizer μπορεί να εξουδετερώσει τη μετάλλαξη του κορονοϊού που εξαπλώνεται ταχύτατα στη Βραζιλία δημοσιεύτηκε στο New England Journal of Medicine τη Δευτέρα.

Σύμφωνα με το Reuters αίμα που ελήφθη από εμβολιασμένους με το εμβόλιο της Pfizer εξουδετέρωσε μια εργαστηριακή εκδοχή του ιού που περιείχε τις ίδιες μεταλλάξεις που περιλαμβάνονται στην πρωτείνη ακίδα της μετάλλαξης Ρ.1 που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη Βραζιλία.

Οι ερευνητές του πανεπιστημίου του Τέξας διαπίστωσαν ότι η εξουδετέρωση που κατέγραψαν ήταν παρόμοια με αυτή του εμβολίου και σε λιγότερο μεταδοτικές μεταλλάξεις του κορονοϊού.

Υπενθυμίζεται ότι σε προηγούμενες μελέτες έχει αποδειχθεί ότι το εμβόλιο της Pfizer εξουδετερώνει και άλλες μεταδοτικές μεταλλάξεις από τη Βρετανία και τη Νότια Αφρική μολονότι η δεύτερη μετάλλαξη, της Νότιας Αφρικής, μπορεί να μειώσει τον αριθμό των αντισωμάτων που παράγονται από το εν λόγω εμβόλιο.

Η εταιρεία, πάντως, εξετάζει ήδη μια τρίτη «ενισχυμένη» δόση του εμβολίου καθώς και μια επανασχεδιασμένη εκδοχή ειδικά για να αντιμετωπίζει τις μεταλλάξεις.

Την ίδια ώρα τα πρώτα στοιχεία από έρευνα που διεξήχθη στη Βραζιλία δείχνει ότι το εμβόλιο κορονοϊού της Sinovac είναι αποτελεσματικό κατά της μετάλλαξης Ρ1 σύμφωνα με πηγή που επικαλείται το Reuters.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Πότε ανοίγουν λιανεμπόριο, κομμωτήρια και σχολεία - Τι σχεδιάζεται για την εστίαση