ΥΓΕΙΑ

Κορονοϊός: Σύγχυση για την έναρξη των εμβολιασμών για τους πάσχοντες από σακχαρώδη διαβήτη

Κορονοϊός: Σύγχυση για την έναρξη των εμβολιασμών για τους πάσχοντες από σακχαρώδη διαβήτη
INTIME NEWS

Για «επικίνδυνη ολιγωρία» σε βάρος της υγείας των πασχόντων από σακχαρώδη διαβήτη κάνει λόγο η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων - Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ.ΔΙΑ), καταγγέλλοντας αντιφάσεις και σύγχυση σχετικά με την έναρξη των εμβολιασμών κατά του κορονοϊού για αυτή την ευπαθή ομάδα.

«Ως τον τελευταίο τροχό της αμάξης αντιμετωπίζει τους πάσχοντες από σακχαρώδη διαβήτη το υπουργείο Υγείας μεταθέτοντας για άλλη μια φορά τον εμβολιασμό τους, σε χρόνο μεταγενέστερο, παρά την απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, η οποία τους εντάσσει στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού με γνώμονα τον αυξημένο κίνδυνο που διατρέχουν για νόσηση από τον SARS-CoV-2» αναφέρει η Ομοσπονδία.

Οι πάσχοντες από σακχαρώδη διαβήτη εντάσσονται στην Ομάδα Β των ευπαθών ομάδων, ο εμβολιασμός της οποίας θα ξεκινήσει μετά από 1,5 μήνα, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργό, Άκης Σκέρτσος, την Παρασκευή (19/03/2021). Δηλαδή, σε χρόνο μεταγενέστερο του προγραμματισθέντος, σημειώνει η Ομοσπονδία, καθώς στελέχη υπουργείου Υγείας σε δηλώσεις τους έλεγαν ότι ο εμβολιασμός της συγκεκριμένης ομάδας θα ξεκινούσε μέσα στον Απρίλιο.

Επίσης, η Ομοσπονδία παραθέτει και σχετική δήλωση του γενικού γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριου Θεμιστοκλέους: «Θα ολοκληρώσουμε και τα υποκείμενα νοσήματα αυξημένου κινδύνου, την Ομάδα Β, και αμέσως μετά είναι ο γενικός πληθυσμός εντός Μαΐου και Ιουνίου» δήλωσε το Σάββατο (20/03/2021) σε πρωινή ενημερωτική εκπομπή.

«Αντιφάσεις σοβαρές, σύγχυση, άγνοια και παροιμιώδης ολιγωρία του υπουργείου Υγείας απέναντι στην πολυπληθέστερη ομάδα χρονίως πασχόντων στη χώρα μας! Τελικά, ρωτάμε κι εμείς με τη σειρά μας: πότε επιτέλους θα εμβολιαστούν οι πάσχοντες από σακχαρώδη διαβήτη;» τονίζει η Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ.ΔΙΑ.

Μελέτες δείχνουν ότι οι πάσχοντες από σακχαρώδη διαβήτη αντιμετωπίζουν έως και τριπλάσιο κίνδυνο σοβαρής έκβασης της λοίμωξης COVID-19 και αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο διασωλήνωσης και θανάτου σε ποσοστό 60 – 100%, αναφέρει η Ομοσπονδία και καλεί την ηγεσία του υπουργείου Υγείας να επανακαθορίσει τον εμβολιασμό των πασχόντων σε πιο σύντομο χρόνο, ώστε η προτεραιοποίηση και η ένταξή τους στις ευπαθείς ομάδες να μη μείνει μόνο στα λόγια.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

«Χρυσό» ριφιφί σε τραπεζικές θυρίδες στο Χαλάνδρι: Πήρε προθεσμία για να απολογηθεί ο 58χρονος