ΥΓΕΙΑ

Ανησυχία για τις θρομβώσεις μετά τον εμβολιασμό κατά του κορονοϊού – Αναμένεται τοποθέτηση του ΕΟΦ

Εμβολιαστικό κέντρο θρόμβωση
INTIME

Ανησυχία έχουν προκαλέσει τα περιστατικά με θρομβώσεις μετά τον εμβολιασμό πολιτών για τον κορονοϊό και ιδιαίτερα μετά και τον θάνατο 63χρονης στη Μυτιλήνη – Αναμένεται η επίσημη τοποθέτηση του ΕΟΦ

Προβληματισμό έχουν προκαλέσει τα περιστατικά εκδήλωσης θρομβώσεων μετά από εμβολιασμό κατά του κορονοϊού.

Σύμφωνα με το OPEN, τα τέσσερα από τα περιστατικά που διερευνώνται αφορούν σε άτομα που εμβολιάστηκαν με Astrazeneca και το ένα άτομο που εμβολιάστηκε με Johnson & Johnson.

Η 48χρονη από τη Θήβα που παρουσίασε θρόμβωση μετά από εμβολιασμό της με Johnson & Johnson νοσηλεύεται στη ΜΕΘ του Ευαγγελισμού με την υγεία της, σύμφωνα με το MEGA, να δείχνει καλυτέρευση από εχτές, Τρίτη.

Κατά την ίδια πηγή οι γιατροί επιβεβαιώνουν ότι η θρόμβωση που εμφάνισε η 48χρονη στο πόδι ήταν αποτέλεσμα του εμβολιασμού της.

Σύμφωνα με πληροφορίες η 48χρονη, η οποία παρουσίασε επιπλοκές επτά ημέρες μετά τον εμβολιασμό της, ανέκτησε τις αισθήσεις της και ζήτησε να μιλήσει με τους συγγενείς της.

Την ίδια ώρα στο Ιπποκράτειο νοσηλεύεται και μια 36χρονη που εμφάνισε θρόμβωση μετά τον εμβολιασμό της με AstraZeneca. Η γυναίκα μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με αεροδιακομιδή από τη Μυτιλήνη.

Ο θάνατος της 63χρονης από τη Μυτιλήνη

«Καμπανάκι» χτύπησε ο θάνατος της 63χρονης στη Μυτιλήνη, η οποία έχασε τη ζωή της, όπως έγινε γνωστό την Τρίτη (25/05), καθώς υπέστη θρόμβωση περίπου έναν μήνα μετά τον εμβολιασμό της για τη νόσο COVID-19 με το σκεύασμα της AstraZeneca.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ από το MEGA, η 63χρονη είχε εμβολιαστεί στις 2 Μαρτίου και το επεισόδιο θρομβοεμβολής σημειώθηκε την 1η Απριλίου, δηλαδή έναν μήνα μετά.

Ωστόσο, όπως επισημαίνεται, η αρμόδια επιτροπή η οποία μελετούσε από την αρχή την περίπτωσή της, δεν έχει ακόμα καταλήξει σε συμπέρασμα για το αν σχετίζεται ή όχι με τον εμβολιασμό. Από την πλευρά του, ο σύζυγός της σε σχετικές δηλώσεις στο MEGA ανέφερε πως η 63χρονη είχε αφαιρέσει όγκο από τον πνεύμονα, ακολουθούσε συντηρητικό τρόπο ζωής και πρόσθεσε:

«Μιλούσαμε με πάρα πολλούς φίλους από την Αθήνα όλη την ημέρα και ξαφνικά το μεσημέρι, κατά τις 15:00, μου λέει "δεν αναπνέω, λίγο νερό". Πήραμε το ασθενοφόρο, έπαθε ανακοπή μέσα στο ασθενοφόρο».

Κρίσιμη η κατάσταση της 44χρονης από την Κρήτη με θρόμβωση στον εγκέφαλο

Σταθερά κρίσιμη είναι η κατάσταση της 44χρονης που νοσηλεύεται διασωληνωμένη στην Εντατική του ΠΑΓΝΗ, η οποία εμφάνισε θρομβώσεις, λίγες ημέρες μετά τον εμβολιασμό της με το σκεύασμα της AstraZeneca, όπως δήλωσε στο Newsbomb.gr ο διοικητής του Νοσοκομείου, Γιώργος Χαλκιαδάκης.

Υπενθυμίζεται ότι η 44χρονη γυναίκα εμβολιάστηκε με την πρώτη δόση του εμβολίου της AstraZeneca, ωστόσο λίγες μέρες αργότερα άρχισε να αισθάνεται αδιαθεσία. 7 μέρες μετά την πρώτη δόση του εμβολίου άρχισε να εκδηλώνει τα πρώτα συμπτώματα, μεταφέρθηκε στο Βενιζέλειο νοσοκομείο και έγινε εισαγωγή της στην Αιματολογική του νοσηλευτικού ιδρύματος με τους γιατρούς να παρακολουθούν στενά την πορεία της υγείας της.

Στη συνέχεια ωστόσο επιδεινώθηκε ραγδαία και μεταφέρθηκε στο ΠΑΓΝΗ όπου νοσηλεύεται. Η 44χρονη, σύμφωνα με πληροφορίες, υπέστη ένα εξαιρετικά σπάνιο σύνδρομο θρομβοπενίας μετά από τον εμβολιασμό, το οποίο παρουσιάζεται σε ένα άτομο στις 200.000 πληθυσμού.

Για το θέμα ρωτήθηκε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας του υπουργείου Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους.

«Τα σοβαρά περιστατικά που έχουν αναφερθεί στην Επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνησης του ΕΟΦ είναι τα τέσσερα περιστατικά τα οποία γνωρίζουμε και έχει αξιολογήσει η Επιτροπή του ΕΟΦ και αναμένονται οι επίσημες ανακοινώσεις τις επόμενες ημέρες ή ακόμα και αύριο» δήλωσε στο MEGA

«Όλα έχουν δει το φως της δημοσιότητας, δεν υπάρχουν άλλα περιστατικά» συμπλήρωσε ο κ. Θεμιστοκλέους, ενώ για το ενδεχόμενο τα περιστατικά αυτά να οδηγήσουν σε πρόωρη παύση των εμβολιασμών με το σκεύασμα της Astrazeneca, ο γ.γ. του υπουργείου Υγείας τόνισε πως δεν θεωρεί πιθανό να συμβεί κάτι τέτοιο.

«Να πούμε ότι πέρα από τα περιστατικά, πολλές χιλιάδες κόσμου έχει εμβολιαστεί με το εμβόλιο της Astrazeneca και αυτοί είναι οι αριθμοί που κινούνται και σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

«Σε κάθε περίπτωση όλα τα επιστημονικά όργανα και οι επιστήμονες είναι σε επαγρύπνηση, ώστε να αξιολογούνται αυτά τα περιστατικά και να λαμβάνονται οι αποφάσεις» συμπλήρωσε ο Μάριος Θεμιστοκλέους.


O κ. Θεμιστοκλέους ρωτήθηκε και για τη δυνατότητα να αλλάξουν εμβόλιο οι πολίτες που έχουν ήδη κάνει την πρώτη δόση, με τον ίδιο να τονίζει πως η σύσταση των επιστημόνων είναι να συνεχίζεται ο εμβολιασμός με το ίδιο εμβόλιο, πέρα από ελάχιστες περιπτώσεις.

«Δεν έχει αποδειχθεί επιστημονικά, δεν έχει μελετηθεί σε τέτοιο βαθμό η κάλυψη της ανοσίας με αλλαγή του εμβολίου» ξεκαθάρισε ο κ. Θεμιστοκλέους και υπογράμμισε πως η σύσταση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών είναι «να συνεχίζεται ο εμβολιασμός με το ίδιο εμβόλιο, εκτός των περιπτώσεων που εμφανίστηκαν συγκεκριμένα προβλήματα, οι οποίες έχουν εκτιμηθεί από τους επιστήμονες».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Αεροπειρατεία: Η ΕΥΠ «σαρώνει» κάμερες και λίστα επιβατών - Τι δείχνουν τα πρώτα στοιχεία