ΥΓΕΙΑ

Πώς μπορείτε να απαλλαγείτε από την υπνική άπνοια χωρίς τη χρήση μάσκας

Πώς μπορείτε να απαλλαγείτε από την υπνική άπνοια χωρίς τη χρήση μάσκας

Η υπνική άπνοια είναι μια πολύ συχνή πάθηση που επηρεάζει τουλάχιστον το 5% των ανθρώπων.

Εκτιμάται ότι μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής την εμφανίζουν περίπου 22 εκατομμύρια ασθενείς.

Αυτό που συμβαίνει σε όσους ασθενείς πάσχουν από υπνική άπνοια, είναι πως η αναπνοή τους σταματάει για τουλάχιστον 10 δευτερόλεπτα κατά τη διάρκεια του ύπνου τους κι αυτό επαναλαμβάνεται πολλές φορές, κάθε ώρα ύπνου. Το αποτέλεσμα είναι οι ασθενείς αυτοί να ξυπνούν κουρασμένοι και να έχουν υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας, ενώ ο κίνδυνος εμφάνισης εμφράγματος ή εγκεφαλικού επεισοδίου είναι σημαντικά αυξημένος. Η πιο διαδεδομένη θεραπεία για την υπνική άπνοια είναι η μάσκα CPAP. Πολλοί όμως ασθενείς δεν μπορούν να συμμορφωθούν στη χρήση της μάσκας CPAP αφήνοντας την υπνική τους άπνοια χωρίς θεραπεία και τα συμπτώματά της να τους ταλαιπωρούν σε καθημερινή βάση.

Θεραπεία της υπνικής άπνοιας χωρίς τη χρήση μάσκας

Η θεραπεία Inspire, η οποία έχει εγκριθεί από τον Αμερικάνικο Φορέα Τροφίμων και Φαρμάκων από το 2014, μπορεί να βοηθήσει αυτούς τους ασθενείς, δηλαδή να τους απαλλάξει από τις άπνοιες και το ροχαλητό χωρίς να χρειάζεται να φορούν μάσκα CPAP.

Η θεραπεία Inspire εφαρμόζεται με επιτυχία και στην Ελλάδα. Ένας από τους πρώτους ασθενείς στον οποίον εφαρμόστηκε, είχε διαγνωσθεί με υπνική άπνοια πριν πολλά χρόνια αλλά δεν μπορούσε επ’ ουδενί να ανεχτεί τη μάσκα CPAP. Ο ασθενής εμφάνιζε τόσο μεγάλη υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας που τον εμπόδιζε να εργαστεί.

Η θεραπεία Inspire είναι μια ελάχιστα επεμβατική θεραπεία η οποία περιλαμβάνει την εμφύτευση ενός νευροδιεγέρτη του υπογλωσσίου νεύρου. Γίνεται υπό γενική αναισθησία, μέσω δύο ή τριών μικρών τομών στο λαιμό και στο στήθος. Μετά την επέμβαση, ο ασθενής μπορεί να φάει και να μιλήσει κανονικά και ο πόνος είναι ελάχιστος. Δεν απαιτείται διανυκτέρευση στο νοσοκομείο.

Πώς εφαρμόζεται η θεραπεία Inspire

Ο θεράπων ιατρός ενεργοποιεί το νευροδιεγέρτη ένα μήνα περίπου μετά την επέμβαση για να δοθεί χρόνος να επουλωθούν οι μικρές τομές. Στη συνέχεια, ο ασθενής μπορεί να ξεκινήσει τη θεραπεία το βράδυ λίγο πριν κοιμηθεί χρησιμοποιώντας ένα τηλεχειριστήριο με το οποίο ενεργοποιεί το νευροδιεγέρτη του υπογλωσσίου νεύρου.

Όπως εξηγεί ο Χειρουργός ΩΡΛ Ιωάννης Κουτσουρελάκης, με την θεραπεία Inspire, το νεύρο που κινεί την γλώσσα (υπογλώσσιο νεύρο) διεγείρεται απαλά κατά τον ύπνο με αποτέλεσμα να εμποδίζεται η γλώσσα να χαλαρώσει και να αποφράξει τον αεραγωγό.

Αυτό επιτρέπει στον αέρα να ρέει ανεμπόδιστα προς τους πνεύμονες χωρίς διακοπές στην αναπνοή. Πλέον με τη βοήθεια της θεραπείας Inspire, ο ασθενής ξυπνάει ξεκούραστος και δεν νυστάζει κατά τη διάρκεια της ημέρας. Το ροχαλητό και οι άπνοιές του έχουν εξαφανιστεί και ο ίδιος μπορεί να ανταπεξέλθει ικανοποιητικά στην εργασία του, στις προσωπικές του υποχρεώσεις, αλλά και να απολαύσει την καθημερινότητά του.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να αναζητήσετε στο www.inspiresleep.gr.