ΥΓΕΙΑ

Η μετάλλαξη Δέλτα ανεβάζει στο 80% τον στόχο για την ανοσία – Πώς θα γίνουν εμβολιασμοί κατ’ οίκον

Εμβολιασμός εμβολιαστικό κέντρο
INTIME

Σε εγρήγορση βρίσκονται οι υγειονομικές αρχές στην Ελλάδα λόγω της μετάλλαξης Δέλτα ανεβάζοντας τον στόχο για την ανοσία στο να εμβολιαστεί το 80% των πολιτών

Τον προβληματισμό στην τάξη των επιστημόνων από την μετάλλαξη Δέλτα του κορονοϊού μετέφερε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου υπενθυμίζοντας ότι η συγκεκριμένη παραλλαγή έχει επεκταθεί σε περισσότερες από 92 χώρες και στη χώρα μας έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα 29 στελέχη, ενώ προβλέπεται ότι θα αποτελεί το επικρατών στέλεχος μέχρι το τέλος του καλοκαιριού παγκόσμια.

Σύμφωνα δε με εκτιμήσεις, το 90% των νέων λοιμώξεων θα είναι η παραλλαγή Δ, είπε η κυρία Θεοδωρίδου, σημειώνοντας ότι το χαρακτηριστικό του ιού με τη Δ μετάλλαξη, είναι η υψηλή μεταδοτικότητα, 50%-70% μεγαλύτερη από την μεταδοτικότητα του βρετανικού στελέχους «που ας θυμηθούμε ότι είναι 50% πιο μεταδοτικό από το αρχικό στέλεχος της Γουχάν».

Επανέλαβε, δε, ότι η διασπορά του ιού με τη μετάλλαξη Δ θα αφορά, όπως φαίνεται από τα μέχρι σήμερα δεδομένα, κυρίως ανεμβολίαστους, ανοσοκατασταλμένους και τα παιδιά τα οποία δεν έχουν εμβολιαστεί.

Επικαλούμενη, μάλιστα, τα στοιχεία από το Ηνωμένο Βασίλειο και το Ισραήλ η κυρία Θεοδωρίδου τόνισε ότι η μετάλλαξη Δέλτα έχει υψώσει ακόμη περισσότερο το τείχος που χρειάζεται για την ανοσία και υπολογίζεται από επιστήμονες ότι ξεπερνά το 80%.

Στο πλαίσιο αυτό σημείωσε ότι η προστασία μετά από εμβολιασμό με δύο δόσεις έναντι της σοβαρής νόσου από τη μετάλλαξη Δέλτα είναι σε επίπεδο 96% για το εμβόλιο Pfizer και 92% για το AstraZeneca ενώ ανάλογα ποσοστά αναμένεται να έχουν και τα εμβόλια της ανάλογης τεχνολογίας, είτε της Moderna, είτε Johnson & Johnson.

«Η προστασία όμως μετά από μία δόση εμβολίου, για όσους δηλαδή έχουν κάνει μία δόση εμβολίου, δεν ξεπερνά ή ξεπερνά σε μικρό βαθμό το 30%» υπογράμμισε η κυρία Θεοδωρίδου.

Γι’ αυτό και τόνισε ότι «αυτό που χρειάζεται να κάνουμε με αυτά τα δεδομένα είναι εντατικοποίηση των εμβολιασμών. Κανείς δεν πρέπει να μένει ανεμβολίαστος και όλοι να εμβολιαστούν με δύο δόσεις εμβολίων, εκτός από τις περιπτώσεις που χρησιμοποιείται το μονοδοσικό εμβόλιο».

Ο εμβολιασμός κατ’ οίκον

Από την πλευρά του ο ΓΓ Πρωτοβάθμιας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους ανακοίνωσε ότι σε λίγες μέρες ξεκινά το πρόγραμμα των κατ’ οίκον εμβολιασμών καθώς σήμερα ψηφίζονται οι κανονιστικές διατάξεις στην Βουλή.

«Με την έκδοση του ΦΕΚ, θα υπάρχει κάλεσμα στους ιδιώτες γιατρούς έτσι ώστε να ενταχθούν στο πρόγραμμα» διευκρίνισε ο κ. Θεμιστοκλέους προσθέτοντας ότι μερικές ημέρες αργότερα - ώστε οι γιατροί να ενταχθούν - θα γίνει ανάρτηση των ονομάτων αυτών, έτσι ώστε τα άτομα με βαριά αναπηρία να μπορούν να καλούν τους ιδιώτες γιατρούς για να γίνει εμβολιασμός στο σπίτι.

Περιγράφοντας σε γενικές γραμμές τους δικαιούχους είπε ότι είναι

  • τα άτομα τα οποία βρίσκονται σε μόνιμο κλινοστατισμό,
  • τα άτομα τα οποία έχουν σοβαρή έκπτωση της λειτουργικότητας, δηλαδή η μετακίνησή
  • τους γίνεται με πολύ μεγάλη δυσκολία και
  • οι περιπτώσεις που έχουμε βαριά ψυχική ή νοητική νόσο, παραδείγματος χάρη τη νόσο Αλτσχάιμερ

Εξήγησε, ακόμα ότι ο εμβολιασμός θα γίνει με το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson διευκρινίζοντας ότι «θα υπάρχει συγκεκριμένη αμοιβή για το γιατρό από την Πολιτεία για τον εμβολιασμό κατ’ οίκον, καθώς ο γιατρός θα μπορεί να πραγματοποιεί και εμβολιασμούς στο ιατρείο».

«Δηλαδή κάποιος ασθενής, κάποιος πολίτης που θα απευθυνθεί σε ιδιώτη γιατρό που είναι ενταγμένος στο πρόγραμμα, θα μπορεί να πραγματοποιηθεί ο εμβολιασμός και στο ιατρείο του γιατρού, με διαφορετική αμοιβή. Και στις δύο περιπτώσεις, ο πολίτης δεν έχει καμία υποχρέωση. Η αμοιβή των γιατρών, που είναι διαφορετική αν είναι εμβολιασμός στο ιατρείο, διαφορετική αν είναι εμβολιασμός στο σπίτι, καλύπτεται από το ελληνικό Δημόσιο» κατέληξε ο κ. Θεμιστοκλέους.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κίνητρα σε εμβολιασμένους: Γιατί η κυβέρνηση ξεκίνησε από τους νέους - Οι επόμενες διευκολύνσεις