ΥΓΕΙΑ

«Άδεια» τα ταμεία για λειτουργικές δαπάνες στα περισσότερα νοσοκομεία της Αττικής

ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ
Γενική εφημερία στον «Ευαγγελισμό» (φωτογραφία αρχείου)
INTIME NEWS

Ελλείψεις αντιδραστηρίων σε Κέντρα Υγείας και αδυναμία εξυπηρέτησης επειγόντων περιστατικών επισημαίνουν οι εργαζόμενοι σε αυτά.  

Τεράστιες δυσκολίες αντιμετωπίζουν τα περισσότερα νοσοκομεία της Αττικής, καθώς το κονδύλιο για τις λειτουργικές δαπάνες έχει εξαντληθεί από τις αρχές Σεπτεμβρίου, όπως καταγγέλλει η Ένωση των νοσοκομειακών γιατρών Αθήνας και Πειραιά (ΕΙΝΑΠ). Συνέπεια είναι να υπάρχει πρόβλημα σε αναγκαίες προμήθειες, όπως και στην αποπληρωμή δεδουλευμένων πρόσθετων εφημεριών και υπερωριών των υγειονομικών.

Το φαινόμενο αυτό, να εξαντλείται η χρηματοδότηση τον Σεπτέμβριο, δεν είναι καινούριο. Ωστόσο φέτος, η ΕΙΝΑΠ επισημαίνει μια επιπλέον καθυστέρηση στην ανταπόκριση του υπουργείου Υγείας. «Σε σχετικές αναφορές προς τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας, διοικήσεις νοσοκομείων λαμβάνουν την απαράδεκτη απάντηση πως "λόγω της αλλαγής της πολιτικής ηγεσίας και μέχρι να ενημερωθεί η καινούρια, δεν μπορούν να προωθηθούν τα αιτήματά σας"».

Η αύξηση των λειτουργικών εξόδων των νοσοκομείων, ειδικά φέτος στην Αττική, έχει να κάνει με τη νοσηλεία χιλιάδων ασθενών λόγω της επιδημίας του κορονοϊού καθώς και με τη λειτουργία νέων κλινών ΜΕΘ, διευκρινίζει η ΕΙΝΑΠ.

«Η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας και συνολικά η κυβέρνηση πρέπει άμεσα να φροντίσουν για το αναγκαίο συμπληρωματικό κονδύλιο λειτουργικών δαπανών που θα καλύπτει τις ανάγκες έως 31/12/21 και το οποίο θα είναι τουλάχιστον 30% επιπρόσθετο του αρχικού, γιατί πρέπει να καλυφθεί το τετράμηνο Σεπτέμβριος-Δεκέμβριος. Ήδη υπάρχει σχετική επικίνδυνη καθυστέρηση και η επίκληση της "αλλαγής της πολιτικής ηγεσίας" δεν είναι λογική δικαιολογία» αναφέρουν οι νοσοκομειακοί γιατροί.

Προβλήματα, όμως, αντιμετωπίζουν και αρκετά Κέντρα Υγείας της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας. Σύμφωνα με τον Σύλλογο των εργαζομένων 1ης και 2ης ΥΠΕ, στα Κέντρα Υγείας και Περιφερειακά Ιατρεία των Αχαρνών, Βύρωνα, Γαλατσίου, Ζωγράφου, Ηλιούπολης, Κεραμεικού, Νέας Φιλαδέλφειας, Νέας Ιωνίας, Πλατεία Αττικής, Παγκρατίου, Χαλανδρίου, Υμηττού, Νέας Μάκρης, Παλαιού Φαλήρου, Αλίμου, λείπουν βιοχημικοί αναλυτές, ζήτημα το οποίο έχει επισημανθεί ήδη από τον Νοέμβριο του 2020. Εκτός από εξοπλισμό, ελλείψεις καταγράφονται και σε αντιδραστήρια.

«Η απουσία μέριμνας για τη διεξαγωγή διαγωνισμών αγοράς αντιδραστηρίων για βιοχημικές εξετάσεις με συνοδό εξοπλισμό, οδηγεί σε αδυναμία εξυπηρέτησης των επειγόντων περιστατικών και βάζει σε κίνδυνο τη ζωή των πολιτών εν μέσω υγειονομικής κρίσης, καθώς δεν υπάρχει δυνατότητα άμεσης εκτέλεσης εξετάσεων» επισημαίνει ο Σύλλογος. Τα δημόσια εργαστήρια αποδυναμώνονται και δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν επείγοντα περιστατικά στα Κέντρα Covid-19 και σε Εμβολιαστικά Κέντρα.

Οι εργαζόμενοι ζητούν από την άμεση διενέργεια διαγωνισμών για την εγκατάσταση βιοχημικών αναλυτών σε όλα τα Κέντρα υγείας, επίσης τη διενέργεια διαγωνισμού για την κάλυψη των εξετάσεων που εκτελούνται στο Κεντρικό Διαγνωστικό Εργαστήριο στην οδό Δεληγιώργη, καθώς και την ολοκλήρωση των διαγωνιστικών διαδικασιών για το πληροφοριακό σύστημα LIS. Τέλος, ζητούν προσλήψεις ιατρικού, υγειονομικού, διοικητικού και λοιπού προσωπικού προκειμένου να καλυφθούν οι κενές θέσεις στα βιοπαθολογικά και μικροβιολογικά εργαστήρια.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Φορολογικές δηλώσεις: Τέλος χρόνου για την υποβολή τους

GNTM 4: Η 19χρονη που «τρέλανε» τους κριτές (video)

Ελένη Μενεγάκη: Αιφνιδίασε τους πάντες-«Μην τρομοκρατείστε! Έχω ψυχολογικά, αν δεν είμαι ελεύθερη»