ΥΓΕΙΑ

Οι δυσοίωνες προβλέψεις για τη διάρκεια της πανδημίας -Πότε αναμένεται η επιστροφή στην κανονικότητα

κορονοϊός πανδημία προβλέψεις διάρκεια
Οι εκτιμήσεις των ειδικών για την πορεία της πανδημίας.
Associated Press/Thanassis Stavrakis

Οι ειδικοί εκτιμούν πως η ανθρωπότητα χρειάζεται χρόνο ή, όπως λένε, χρόνια για να μπορέσει να ξεφύγει από τις επιπτώσεις της πανδημίας και να εισέλθει σε μια φάση κανονικότητας.

Περίπου ένας μήνας απομένει μέχρι τα Χριστούγεννα και ο πλανήτης ετοιμάζεται να περάσει για δεύτερη συνεχή χρονιά με την πανδημία του κορονοϊού σε έξαρση. Ραγδαία είναι η αύξηση των κρουσμάτων στην πλειοψηφία των χωρών, με την μετάλλαξη Δέλτα να «καλπάζει», ενώ τα συστήματα υγείας τελούν υπό ασφυκτική πίεση.

Μέσα σε αυτό βαρύ κλίμα, με την κοινωνία εξουθενωμένη μετά από δύο χρόνια πανδημίας, ήρθε και η εκτίμηση από τον καθηγητή Γενετικής Επιδημιολογίας του King’s College του Λονδίνου, Τιμ Σπέκτορ, που μόνο αισιόδοξη δεν μπορεί να χαρακτηριστεί.

Ειδικότερα, ο Τιμ Σπέκτορ, μιλώντας σε διαδικτυακή συζήτηση για τον κορονοϊό της Βασιλικής Εταιρίας Ιατρικής (Royal Society of Medicine), ανέφερε ότι ο ιός θα συνεχίσει πιθανότατα να κυκλοφορεί στους ανθρώπινους πληθυσμούς παρά τα υψηλά ποσοστά εμβολιασμού και τα επόμενα χρόνια, μια εκτίμηση που «ανατρέπει» τη θέση πολλών ειδικών ότι από το 2022 η κοινωνία θα μπορεί να επιστρέφει σταδιακά σε κανονικούς ρυθμούς.

«Πιστεύω ότι πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι δεν είναι μόνο αυτά τα Χριστούγεννα, αλλά ίσως τα Χριστούγεννα για τα επόμενα πέντε χρόνια για τα οποία πρέπει να σκεφτόμαστε ρεαλιστικά», σημείωσε ο καθηγητής Γενετικής Επιδημιολογίας.

Και πρόσθεσε ότι «Τώρα έχουμε μια καλύτερη εικόνα για το COVID-19 από ό,τι είχαμε πριν από ένα χρόνο όταν σκεφτήκαμε ότι απλώς έπρεπε να ξεπεράσουμε εκείνο τον χειμώνα, και θα είναι μια χαρά. Είναι ξεκάθαρο ότι αυτό δεν συμβαίνει».

Μάλιστα, ο Τιμ Σπέκτορ τόνισε ότι «Συνειδητοποιούμε ότι τα εμβόλια από μόνα τους... δεν είναι η τελική λύση σε αυτό. Χρειαζόμαστε έναν συνδυασμό μέτρων», σημειώνοντας ότι «Πρέπει να επεκτείνουμε το πρόγραμμα εμβολιασμού σε τρεις δόσεις. Πρέπει επίσης να συνειδητοποιήσουμε ότι θα υπάρξουν μολύνσεις πλήρως εμβολιασμένων, γνωρίζουμε τώρα ότι οι εμβολιασμένοι άνθρωποι μπορούν ακόμα να μεταδώσουν τον ιό και αυτό θα περάσει από τους πληθυσμούς μας σε ορισμένους βαθμό».

«Το πόσο υψηλά θέλουμε να είναι αυτά τα ποσοστά καθορίζεται εν μέρει από τον εφησυχασμό μας και τη χαλάρωση ορισμένων από τους κανόνες που είχαμε. Πέρσι νομίζω ότι ήταν αυστηροί και φέτος είναι ανεπαρκείς», υπογράμμισε ο καθηγητής του King’s College.

Δείτε την διαδικτυακή εκδήλωση όπου μίλησε ο Τιμ Σπέκτορ

Χρηστάκης: Οι τρεις φάσεις της πανδημίας και οι μακροχρόνιες επιπτώσεις

Δεν είναι η πρώτη φορά διατυπώνεται ένας χρονικός οριζόντας για τον τερματισμό της φάσης όπου κάθε χώρα καλείται να λαμβάνει μέτρα περιορισμού της διασποράς παράλληλα με τον εμβολιασμό κατά του κορονοϊού.

O καθηγητής του Yale, Νίκολας Χρηστάκης, στις αρχές του 2021 - έχοντας ήδη εκκινήσει το εμβολιαστικό πρόγραμμα κατά του κορονοϊου, έθετε έναν χρονικό ορίζοντα για την πανδημία μέχρι το 2024.

Ο κ. Χρηστάκης, μιλώντας στο CNN, ανέφερε ότι η πανδημία του κορονοϊού θα έχει βαθιές και μακροχρόνιες επιπτώσεις στον τρόπο που ζούμε, ενώ τονίζει ότι αυτή θα εξελιχθεί κατά την πάροδο του χρόνου σε τρεις φάσεις οι οποίες χωρίζονται ως εξής:

  • «Η άμεση» - Θα διαρκέσει μέχρι και τα τέλη του 2021
  • «Η ενδημική» - Θα διαρκέσει μέχρι το 2023
  • «Η περίοδος μετά την πανδημία» - Θα διαρκέσει μέχρι το 2024

Η πρώτη φάση

Κατά την πρώτη φάση του κορονοϊού, την «άμεση» σύμφωνα με τον καθηγητή Κοινωνικών και Φυσικών Επιστημών, όλος ο πλανήτης βιώνει το «βιολογικό και επιδημιολογικό σοκ του κορονοϊού».

Μέχρι να φτάσουμε στην λεγόμενη «ανοσία της αγέλης» ο ιός θα συνεχίσει να εξαπλώνεται διαρκώς, ενώ ο κόσμος θα πρέπει να ζει με έναν εντελώς διαφορετικό τρόπο απ' ότι είχε συνηθίσει φορώντας μάσκες, τηρώντας κοινωνικές αποστάσεις, με λουκέτα σε επιχειρήσεις και σχολεία.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο καθηγητής χαρακτηριστικό αυτής της περιόδου είναι πως οι άνθρωποι έχουν την τάση να στρέφονται στη θρησκεία, να κλείνονται στα σπίτια τους και να γίνονται περισσότερο απόμακροι.

Η δεύτερη φάση

Κατά την διάρκεια αυτής της περιόδου οι άνθρωποι θα έχουν «νοσήσει», εκτός από τον κορονοϊό ή άλλες αιτίες, κυρίως, από ψυχολογικές, κοινωνικές και οικονομικές επιδράσεις.

Σύμφωνα με τον ίδιο «η πανδημία επιτάχυνε έναν αριθμό τάσεων που αφορούν στον τρόπο παροχής της υγειονομικής περίθαλψης και ανέτρεψε κάποιες άλλες τάσεις. Έχοντας διαπιστώσει στην πράξη τη σημασία της επιστήμης στην αντιμετώπιση αυτής της παγκόσμιας απειλής, ίσως δούμε την αναγκαιότητά της και σε άλλους τομείς, όπως στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Είναι πιθανόν μια από τις μακροπρόθεσμες κληρονομιές της πανδημίας να είναι μια ανανεωμένη εκτίμηση, ένα ενδιαφέρον, μια στήριξη σε επιστημονικά εγχειρήματα», αναφέρει.

Η ενδιάμεση φάση εκτιμά ότι θα διαρκέσει έως το τέλος του 2023, οπότε και θα μπούμε στην περίοδο μετά την πανδημία.

Η τρίτη φάση

Διαφορετική θα είναι η εικόνα του κόσμου μετά τη λήξη της δεύτερης φάσης. Ο καθηγητής προβλέπει ότι θα αναστραφούν οι κοινωνικές τάσεις, αφού οι άνθρωποι θα επιδιώξουν περισσότερες κοινωνικές συναναστροφές, ενδεχομένως θα απομακρυνθούν από τη θρησκεία, ενώ δεν αποκλείει να υπάρξει σεξουαλική απελευθέρωση.

«Η περίοδος αυτή θα είναι κάπως σαν εκείνη της δεκαετίας του 1920 μετά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο και την πανδημία της Ισπανικής Γρίπης. Όλες οι δυσκολίες και τα προβλήματα κι οι αλλαγές στις ζωές μας, που κληθήκαμε να αντέξουμε και να ξεπεράσουμε αυτά τα πρώτα χρόνια, θα ανατραπούν ξαφνικά. Οι άνθρωποι δεν θα στρέφονται πλέον τόσο στη θρησκεία, θα αναζητούν διαρκώς ευκαιρίες για κοινωνικοποίηση και επαφές σε νυχτερινά κέντρα, μπαρ και εστιατόρια, αθλητικές και πολιτικές εκδηλώσεις, μουσικές παραστάσεις», αναφέρει.

«Μπορεί να δούμε και κάποια σεξουαλική απελευθέρωση. Κι υπάρχουν κάποια πράγματα που μπορεί να μην επιστρέψουν ποτέ, όπως οι χειραψίες, για παράδειγμα, στις δυτικές κοινωνίες, ή συγκεκριμένοι τύποι μη αναγκαίων επαγγελματικών ταξιδιών Οι άνθρωποι διαπιστώνουν τώρα ότι μπορούν να λειτουργήσουν και με τηλεδιασκέψεις ή συγκεκριμένοι τρόποι παροχής ιατρικής φροντίδας, όταν οι άνθρωποι πήγαιναν πρώτα να συναντήσουν με φυσική παρουσία τον γιατρό τους και τώρα βλέπουν ότι δεν χρειάζεται πλέον να το κάνουν προς όφελος όλων. Ή μοτίβα τηλεργασίας, για παράδειγμα με τους ανθρώπους να συνειδητοποιούν ότι δεν χρειάζεται να μεταβούν με μέσα μαζικής μεταφοράς στις δουλειές τους για να εξασφαλίσουν τα προς το ζην», αναφέρει.

«Αν με ρωτήσετε τι μου δίνει ελπίδα, μπαίνω στον πειρασμό να αναφέρω ένα ανέκδοτο που αναφέρουν συχνά γιατροί, κάπως κυνικό και απαισιόδοξο, ότι “όλες οι αιμορραγίες σταματούν κάποια στιγμή”. Οι πανδημίες, λοιπόν, πάντα σταματούν, αλλά συχνά αφού έχουν στοιχίσει πολλές ζωές. Έρχονται κατά κύματα και κάποια στιγμή εξαφανίζονται», υπογραμμίζει προσθέτοντας: «Είμαι, ως εκ τούτου, πολύ αισιόδοξος ότι θα βγούμε στην άλλη άκρη του τούνελ. Όσο σοβαρή κι αν είναι η απειλή του κορωνοϊού, η μοίρα του στο τέλος είναι να γίνει ενδημικός, σαν ένας από τους κοινούς ιούς της γρίπης, κυκλοφορώντας ανάμεσά μας και προκαλώντας στο τέλος σχετικά ήπια συμπτώματα, αλλά έχοντάς μας επηρεάσει για πάντα».

Θεοδωρίδου: Ο ιός θα μείνει μαζί μας ως ενδημικός

«Η εμφάνιση και ραγδαία επικράτηση της παραλλαγής Δέλτα προκάλεσε ανατροπή πολλών θεμάτων που θεωρούντο δεδομένα και μείωσαν το αρχικό κλίμα του ενθουσιασμού» τόνισε η πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, στην ενημέρωση της προηγούμενης Δευτέρας.

«Μοιάζει ότι ο ιός θα παραμείνει μαζί μας όπως και ο ιός της γρίπης, θα είναι δηλαδή άλλος ένας ενδημικός ιός» σημείωσε η κυρία Θεοδωρίδου και πρόσθεσε ότι «τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά για την προστασία από την σοβαρή νόσηση και τον θάνατο, και αποτελεσματικά και για την παραλλαγή Δέλτα».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Σάλος με τις δηλώσεις Εξαδάκτυλου για τους μη εμβολιασμένους - Οργισμένοι οι νοσοκομειακοί γιατροί

Οικογενειακό έγκλημα για την προίκα στο Κιλκίς - «Εκπληκτικό στη σύλληψη, πρωτοφανές στην αγριότητα»

Νέα μέτρα: Πώς θα κάνουμε Χριστούγεννα φέτος - Τι λένε στο Newsbomb.gr οι επιστήμονες