ΕΛΛΑΔΑ

Νέα μέτρα: Πώς θα κάνουμε Χριστούγεννα φέτος - Τι λένε στο Newsbomb.gr οι επιστήμονες

Νέα μέτρα: Πώς θα κάνουμε Χριστούγεννα φέτος - Τι λένε στο Newsbomb.gr οι επιστήμονες
INTIME

Νέα μέτρα: Για το πώς θα πώς εξελιχθεί η επιδημιολογική κατάσταση της χώρας εξαιτίας του κορονοϊού μέσα στον Δεκέμβριο μίλησαν οι επιστήμονες στο Newsbomb.gr.

Τους νέους περιορισμούς που αφήνουν εκτός κλειστών χώρων τους μη εμβολιασμένους πολίτες έναντι του κορονοϊού μέχρι και την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων ανακοίνωσε την Πέμπτη το απόγευμα ο πρωθυπουργός Κυριακός Μητσοτάκης.

Ωστόσο το τέταρτο κύμα της πανδημίας συνεχίζει να σαρώνει τη χώρα και τα «μαύρα» ρεκόρ στους επιδημιολογικούς δείκτες να «μεταφράζονται» σε εφιαλτικές εφημερίες των νοσοκομείων.

Με φόντο τις γιορτές, η κυβέρνηση δεν σκοπεύει να λάβει επιπλέον μέτρα, ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός. Όπως ανέφερε στο διάγγελμα για τα νέα μέτρα, όλοι οι ενήλικες μη εμβολιασμένοι πολίτες δεν θα μπορούν να μπαίνουν σε καμία κλειστή αίθουσα.

Με την ελπίδα να αναχαιτίσουν τον κορονοϊό οι νέοι περιορισμοί που έθεσε η κυβέρνηση, οι επιστήμονες μιλώντας στο Newsbomb.gr, εκτίμησαν πως τα κρούσματα θα αρχίσουν σταδιακά να μειώνονται από τα μέσα του Δεκεμβρίου, ενώ παράλληλα αναφέρουν πως οι εμβολιασμοί στην Ελλάδα αυξάνονται σημαντικά και έχουν ξεπεράσει τα 7 εκατομμύρια. Παράλληλα αξιολογούν ως σημαντικό το γεγονός ότι αυξάνονται και τα ραντεβού για την τρίτη δόση του εμβολίου.

Μια αισιόδοξη πρόβλεψη έκανε, μιλώντας στο Newsbomb.gr, ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, Νίκος Τζανάκης, «το πιο πιθανό σενάριο είναι, πως θα έχουμε μια κορύφωση των κρουσμάτων το επόμενο δεκαήμερο, ωστόσο εν συνέχεια σε συνδυασμό με τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση θα δούμε μια σταθερή αποκλιμάκωση. Τα κρούσματα θα μειωθούν μέχρι τα Χριστούγεννα. Μείωση στους θανάτους και τους διασωληνωμένους θα δούμε τη νέα χρονιά.

Ο καθηγητής επισήμανε πως ο στόχος αυτή τη στιγμή είναι να κάνουν άμεσα οι πολίτες την τρίτη δόση ώστε να μειωθεί η διασπορά και το κλάσμα των διασωληνωμένων και αυτών που χάνουν τη ζωή τους -που είναι βέβαια μικρό γύρω στο 5%-10%- και αφορά αυτούς που ναι μεν έχουν κάνει και τις δύο δόσεις.

Την ίδια ώρα ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης, σε επικοινωνία που είχε με το Newsbomb.gr, τόνισε πως μέχρι τα Χριστούγεννα θα έχουμε ακόμη 3.000 θανάτους, ωστόσο στις γιορτές η έξαρση θα έχει ασθενήσει.

«Προσωπικά δεν κοιτάω τα κρούσματα, αυτό που με απασχολεί ιδιαίτερα είναι οι διασωληνωμένοι και οι άνθρωποι που χάνονται καθημερινά. Βλέπω ότι έχουμε μπει σε μια φάση ταχείας εξάπλωσης του ιού. Έχουν κολλήσει όλοι. Η έξαρση θα κορυφωθεί τις επόμενες εβδομάδες. Βλέπω έντονο κύμα θα έρθουν δύσκολες ημέρες, ωστόσο θα δούμε καλύτερες εικόνες στις εισαγωγές των νοσοκομείων, στις διασωληνώσεις και τους θανάτους. Προβλέπω καλά Χριστούγεννα θα μειωθούν σταδιακά και τα κρούσματα».

Ολα τα νέα μέτρα

  • Πρώτον, από την επόμενη Δευτέρα όλοι οι ενήλικες ανεμβολίαστοι πολίτες, πέραν της εστίασης, δεν θα εισέρχονται και σε άλλες κλειστές αίθουσες. Ούτε και με την επίδειξη τεστ. Σε σινεμά, θέατρα, μουσεία ή γυμναστήρια, για παράδειγμα. Είναι μία άμεση ενέργεια προστασίας και, ασφαλώς, μία έμμεση προτροπή να εμβολιαστούν.

Ημερομηνία λήξης στο πιστοποιητικό εμβολιασμού

  • Δεύτερον, το πιστοποιητικό εισόδου σε κλειστούς χώρους για εμβολιασμένους άνω των 60 ετών παύει να ισχύει επτά μήνες από την έκδοσή του. Θα δοθεί, δηλαδή, ένας μήνας περιθώριο για τον εμβολιασμό τους με την 3η δόση μετά την πάροδο του εξαμήνου. Και αυτό γιατί τα ιατρικά δεδομένα δείχνουν ότι, με τον καιρό, μειώνεται η άμυνα του εμβολίου.

Κυλιόμενο ωράριο

  • Τρίτον, στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα επεκτείνεται το κυλιόμενο ωράριο. Ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός, ιδίως τις ώρες προσέλευσης και αποχώρησης, αλλά και ο πρόσθετος φόρτος σε συγκεκριμένες ώρες στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Βεβαίως, με ειδικές πρόνοιες για εργαζόμενους με παιδιά στο σχολείο.

Εντατικοί έλεγχοι

  • Τέταρτον, οι έλεγχοι θα συνεχιστούν, ακόμα πιο εντατικά. «Δεν υπάρχουν «κορόιδα» και «έξυπνοι» σε μία εθνική μάχη. Και σε αυτήν πρέπει να μπουν πιο αποφασιστικά όλοι, αναλαμβάνοντας τις ευθύνες τους: το κράτος, η αυτοδιοίκηση, οι επιστημονικοί φορείς αλλά και οι επιμέρους επαγγελματικές ενώσεις», είπε ο πρωθυπουργός.

Ενίσχυση ΕΣΥ

  • Και πέμπτον, ενισχύεται κι άλλο το Εθνικό Σύστημα Υγείας. «Αξιοποιούνται, ήδη, ιδιωτικές Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Και στις περιοχές μεγάλης πίεσης επιτάσσονται και οι υπηρεσίες ιδιωτών γιατρών. Σήμερα, μάλιστα, υπέγραψα και τη σχετική διάταξη. Ενώ γίνονται προσλήψεις στη θέση ανεμβολίαστων υγειονομικών που παραμένουν σε αναστολή».

Παράλληλα, ανήρτησε πίνακα που καθίσταται σαφές πού μπαίνουμε και πως - Αναλυτικός πίνακας:

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Σάλος με τις δηλώσεις Εξαδάκτυλου για τους μη εμβολιασμένους - Οργισμένοι οι νοσοκομειακοί γιατροί

Οικογενειακό έγκλημα για την προίκα στο Κιλκίς - «Εκπληκτικό στη σύλληψη, πρωτοφανές στην αγριότητα»

Νέα μέτρα: Πώς θα κάνουμε Χριστούγεννα φέτος - Τι λένε στο Newsbomb.gr οι επιστήμονες