ΥΓΕΙΑ

Φυσικοθεραπεία και σύγχρονες προκλήσεις: Long Covid, νευρολογικές παθήσεις, μεταβολικά νοσήματα

Φυσιοθεραπεία
Φυσικοθεραπεία σε μονάδα ηλικιωμένων στο Βέλγιο, κατά την πανδημία της covid-19 (φωτογραφία αρχείου)
ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA

Το 30ο Πανελλήνιο Συνέδριο Φυσικοθεραπείας ανοίγει τις πύλες του στη Θεσσαλονίκη, στις 27 Μαΐου, με διεθνή συμμετοχή.

«Φυσικοθεραπεία και Διεπιστημονική Διαχείριση των Σύγχρονων Προκλήσεων» είναι ο τίτλος του συνεδρίου, το οποίο διοργανώνει ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών (ΠΣΦ), με δυνατότητα δια ζώσης παρακολούθησης. Το 30ο Πανελλήνιο Επιστημονικό Συνέδριο Φυσικοθεραπείας, θα πραγματοποιηθεί στις 27, 28 και 29 Μαΐου 2022 στο Συνεδριακό Κέντρο «Ι. Βελλίδης» της ΔΕΘ HELEXPO, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας, του Τομέα Μακεδονίας Θράκης του Υπουργείου Εσωτερικών, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Επιστημονικής Επιτροπής του Συνεδρίου, Αναπληρωτή Καθηγητή ΔΙΠΑΕ Γιώργο Κούτρα, «το 30ο Πανελλήνιο Επιστημονικό Συνέδριο Φυσικοθεραπείας ανταποκρίνεται στο πνεύμα των καιρών, στο οποίο η φυσικοθεραπεία ήταν και παραμένει στην πρώτη γραμμή της αντιμετώπισης της πανδημίας, μαζί με όλους τους Επιστήμονες Υγείας και θα συνεχίσει να αντιμετωπίζει, όχι μόνο τις επιπτώσεις της Covid-19, αλλά και όλες τις σύγχρονες προκλήσεις της εποχής. Η πρόληψη, θεραπεία και αποκατάσταση της υγείας απαιτεί τη διεπιστημονική προσέγγιση και συνεργασία όλων των Επιστημόνων Υγείας για την πληρέστερη, αποτελεσματικότερη και ασφαλέστερη διαχείριση των προβλημάτων που προκύπτουν καθημερινά.

Η αξιολόγηση, επιλογή και εφαρμογή των καταλληλότερων φυσικοθεραπευτικών μέσων, θεραπευτικών ασκήσεων, μεθόδων και τεχνικών προϋποθέτει όχι μόνο την ανανέωση, επικαιροποίηση της επιστημονικής γνώσης από την πλευρά του φυσικοθεραπευτή, αλλά και τη γνώση της παθογένεσης, της θεραπείας και της πορείας της νόσου από τον θεράποντα ιατρό, καθώς και τη συμβολή στην αποκατάσταση από όλους τους εμπλεκόμενους κάθε φορά Επιστήμονες Υγείας: νοσηλευτές, εργοθεραπευτές, λογοθεραπευτές και ψυχολόγους. Οι περισσότεροι από 650 επιστήμονες που υπογράφουν τις επιστημονικές εργασίες και συμμετέχουν ενεργά στο συνέδριο θα προσελκύσουν το σύνολο των φυσικοθεραπευτών και των Επιστημόνων Υγείας, επιβεβαιώνοντας την πρωτεύουσα θέση της φυσικοθεραπείας στη διεπιστημονική διαχείριση των σύγχρονων προκλήσεων στην παγκόσμια κοινότητα».

Σχετικά με την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της Covid-19, θα πραγματοποιηθούν οι εξής στρόγγυλες τράπεζες:

- Ο βαρέως πάσχων ασθενής της ΜΕΘ, μία πολυδιάστατη οντότητα

- Διεπιστημονική προσέγγιση των Long Covid-19 ασθενών

- Πολυνευροπάθεια Covid-19 και η

- Η συνεισφορά της Εργασιακής Υγείας και Εργονομίας στην ελάττωση των εργασιακών κινδύνων κατά την περίοδο της πανδημίας COVID-19.

Για τον σημαντικό ρόλο της φυσικοθεραπείας στη διεπιστημονική διαχείριση των σύγχρονων προκλήσεων διοργανώνονται στρόγγυλες τράπεζες από τις τρεις Πανεπιστημιακές Ορθοπαιδικές Κλινικές της Θεσσαλονίκης, το τμήμα Μυοσκελετικής Φυσικοθεραπείας του ΠΣΦ και έγκριτους ορθοπαιδικούς, φυσικοθεραπευτές και λοιπούς επιστήμονες υγείας. Επίσης, δεν λείπουν στρόγγυλες τράπεζες για την πρόληψη αθλητικών τραυματισμών, την αποκατάσταση των αθλητών αλλά και για τον «Αθλητισμό και Αναπηρία» με συμμετοχή ιατρών, φυσικοθεραπευτών, ψυχολόγων, προπονητών και παραολυμπιονικών.

Ιδιαίτερο διεπιστημονικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι στρόγγυλες τράπεζες για:

- τις νευρολογικές παθήσεις

- τη νευροαναπτυξιακή προσέγγιση των νεογνών στη Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας

- τους παιδιατρικούς ασθενείς με εγκεφαλική παράλυση και όγκους εγκεφάλου

- τους καρδιολογικούς και πνευμονολογικούς ασθενείς

- την οστεοπόρωση, τα μεταβολικά νοσήματα και την πρόληψη πτώσεων των ηλικιωμένων

- την προσέγγιση σε επώδυνα σύνδρομα της γυναίκας

- το λεμφικό οίδημα

- το διαβητικό πόδι

- τις νέες τεχνολογίες και άλλα θέματα ειδικού ενδιαφέροντος.

Τις εργασίες του Συνεδρίου θα τιμήσουν με την παρουσία τους, τόσο η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Τμήματος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Φυσικοθεραπείας (ER-WCPT) Esther-Mary D'Arcy, όσο και η Αντιπρόεδρος και Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου της Σεβίλλης Carmen Suarez, ενώ διαδικτυακή παρέμβαση θα πραγματοποιήσει και η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα.

Στο πλαίσιο του Συνεδρίου θα πραγματοποιηθεί ειδική, τιμής ένεκεν, απονομή προς τους καθηγητές του Τμήματος Φυσικοθεραπείας του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης κυρίους Διομήδη Κοτζαηλία, Ελευθέριο Φραγκοράπτη, Σοφία Παπαδοπούλου, Στυλιανό Ρόσμπογλου, Στυλιανή-Λιάνα Μηλιώτη, Σάββα Μαυρομούστακο, Σταύρο Κοτταρά, Αθηνά Γεωργιάδου και Ανθούλα Πορφυριάδου.

Ο πρόεδρος του ΠΣΦ Πέτρος Λυμπερίδης, αναφερόμενος στο διάστημα που μεσολάβησε από την προηγούμενη διαζώσης διοργάνωση του συνεδρίου, δήλωσε σχετικά: «Η παγκόσμια υγειονομική κρίση επηρέασε και τον Πανελλήνιο Σύλλογο Φυσικοθεραπευτών που δεν μπόρεσε να διοργανώσει επιστημονικό συνέδριο δια ζώσης. Μέσα όμως από τις επιστημονικές δράσεις, κυρίως των Επιστημονικών Τμημάτων, με την αρωγή της επιστημονικής κοινότητας, κατάφερε να κρατήσει θερμό το επιστημονικό ενδιαφέρον των Ελλήνων φυσικοθεραπευτών, που διαδικτυακά ανταποκρίθηκαν και παρακολούθησαν πολλές επιστημονικές εκδηλώσεις. Η μεγάλη επιτυχία των προηγούμενων συνεδρίων αποτελεί πρόκληση, αλλά και ισχυρό κίνητρο για τους συναδέλφους, για να υποβάλλουν τις επιστημονικές τους εργασίες για τη συμμετοχή τους στο Επιστημονικό Συνέδριο. Καλή αντάμωση στη Θεσσαλονίκη, στο 30ο Επιστημονικό Συνέδριο του Πανελληνίου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών, που αποτελεί τη μέγιστη Επιστημονική αλλά και κοινωνική συνάθροιση του κλάδου».

Διαβάστε επίσης:

Ανακοίνωση ΕΟΔΥ για την ευλογιά των πιθήκων: Αυτά είναι τα συμπτώματα, δεν υπάρχει ειδική θεραπεία