ΥΓΕΙΑ

Κήλη: Άμεση και σύγχρονη αντιμετώπιση

Κήλη: Άμεση και σύγχρονη αντιμετώπιση

Υπάρχουν διάφορα είδη κήλης τα οποία ανάλογα με το σημείο του σώματος στο οποίο βρίσκεται η κήλη ή το ποια είναι η κλινική της εικόνα, λαμβάνουν και την αντίστοιχη αντιμετώπιση από τον γενικό χειρουργό.

Ο Γενικός Χειρουργός Δρ. Βασίλης Χαραλαμπάκης MD, PhD, FRCS με εξειδίκευση και μεγάλη εμπειρία στη Λαπαροσκοπική Χειρουργική, τη Χειρουργική του Ανωτέρου Πεπτικού και της Παχυσαρκίας (Βαριατρική Χειρουργική) καθώς και τη Χειρουργική μεγάλων και σύνθετων κηλών του κοιλιακού τοιχώματος μας εξηγεί ποια είναι τα συμπτώματα μιας κήλης, τι πρέπει να προσέχουμε και ποια είναι τα πλεονεκτήματα της λαπαροσκοπικής αντιμετώπισης.

Τι είναι η κήλη και σε ποια σημεία του σώματος εμφανίζεται;

Κήλη είναι η προβολή ενός σπλάχνου δια μέσου ενός χάσματος του σώματος. Συχνότερα το χάσμα αυτό βρίσκεται στους μύες του κοιλιακού τοιχώματος και η προβολή αυτή είναι ορατή σαν μια διόγκωση τοπικά. Το σπλάχνο δηλαδή, είτε έντερο είτε λίπος βγαίνει από την κοιλιά και φτάνει ακριβώς κάτω από το δέρμα.

Ποια είδη κήλης υπάρχουν;

Οι συχνότερες κήλες είναι οι κήλες της βουβωνικής περιοχής (δηλαδή χαμηλά στην κοιλιά, αριστερά και δεξιά) που λέγονται βουβωνοκήλες, του ομφαλού (ομφαλοκήλες) και οι μετεγχειρητικές κήλες που αναπτύσσονται σε μια παλιά χειρουργική τομη. Επίσης κήλες μπορούν να αναπτυχθούν στη ρίζα του μηρού (μηροκήλες) αλλά και εσωτερικά στην κοιλιά (διαφραγματοκήλες και εσωτερικές κήλες του εντέρου).

Πού οφείλεται η δημιουργία της κήλης; Υπάρχουν κάποιοι παράγοντες ή δραστηριότητες που ευνοούν την ανάπτυξη κήλης;

Η κήλη μπορεί να είναι αποτέλεσμα ελαττωματικής ανάπτυξης και σύγκλεισης φυσιολογικών οπών της κοιλιάς κατά την εμβρυϊκή ανάπτυξη. Συνηθέστερα όμως αναπτύσσονται σταδιακά κατά την ενήλικη ζωή και επιδεινώνονται από παράγοντες όπως η ηλικία, η βαριά εργασία, η παχυσαρκία, το κάπνισμα, ο χρόνιος βήχας, η υπερτροφία του προστάτη, η ανοσοκαταστολή και οι νόσοι του συνδετικού ιστού. Στην περίπτωση των μετεγχειρητικών κηλών, επιπλέον παράγοντες κινδύνου αποτελούν ο τύπος της τομής (μεγαλύτερος κίνδυνος για μέση τομή), η κακή συρραφή και η λοίμωξη του χειρουργικού τραύματος, ο ίκτερος, η αναιμία καθώς και η μετεγχειρητική χημειοθεραπεία που επιβραδύνει την επούλωση των τομών.

O δρ. Βασίλειος Χαραλαμπάκης

Τι συμπτώματα δημιουργεί η κήλη; Υπάρχει κίνδυνος επιπλοκών, αν αφεθεί χωρίς θεραπεία μια κήλη;

Το συνηθέστερο σύμπτωμα είναι η διόγκωση που γίνεται περισσότερο αντιληπτή σε όρθια θέση ή στο βήχα, ενώ μπορεί να εξαφανίζεται με την κατάκλιση (ανάταξη της κήλης). Μπορεί επίσης να αναπτυχθεί πόνος και δυσφορία τοπικά, ειδικά όσο η κήλη αυξάνει σε μέγεθος.

Αν αγνοήσουμε τα συμπτώματα, εκτός της αύξησης του μεγέθους υπάρχει ο κίνδυνος η κήλη να σταματήσει να ανατάσσεται και να είναι μόνιμα έξω (μη ανατασσόμενη κήλη). Έτσι αυξάνεται ο κίνδυνος περίσφιξης και στραγγαλισμού του σπλάχνου που βρίσκεται εντός της. Αυτό εκδηλώνεται με έντονο πόνο, ερυθρότητα τοπικά, απόφραξη του εντέρου και τελικά στραγγαλισμό και νέκρωση με συνέπεια διάτρηση και περιτονίτιδα.

Πώς αντιμετωπίζουμε την κήλη σήμερα;

Η αντιμετώπιση των κηλών είναι κατά βάση χειρουργική και λέγεται πλαστική αποκατάσταση. Σχεδόν πάντα οι επεμβάσεις αυτές απαιτούν τη χρήση ειδικού πλέγματος που ενισχύει την αποκατάσταση και μειώνει κατακόρυφα την πιθανότητα επανεμφάνισης της κήλης (υποτροπή). Οι επεμβάσεις γίνονται κατά περίπτωση με ανοικτή μέθοδο ή λαπαροσκοπικά. Σταδιακά, η λαπαροσκοπική χειρουργική τείνει να προτιμάται και με τις σύγχρονες τεχνικές είναι εφικτή η αποκατάσταση ακόμη και σύνθετων και μεγάλων κηλών με άριστα αποτελέσματα.

Η συντηρητική (μη χειρουργική) αντιμετώπιση προτείνεται μόνο σε κήλες που δεν προκαλούν καθόλου συμπτώματα, με χαμηλό κίνδυνο περίσφιξης. Κυρίως αφορά ηλικιωμένους ασθενείς με σοβαρά προβλήματα υγείας στους οποίους θα προτιμούσαμε να αποφύγουμε το χειρουργείο.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της λαπαροσκοπικής επέμβασης για τον ασθενή;

Τα πλεονεκτήματα της λαπαροσκοπικής προσέγγισης είναι κατά βάση ο σημαντικά λιγότερος μετεγχειρητικός πόνος. Αυτό σημαίνει ελάχιστη παραμονή στο νοσοκομείο (λίγες ώρες), ταχύτερη αποκατάσταση και επάνοδο στην καθημερινότητα και την εργασία. Ο κίνδυνος λοιμώξεων είναι επίσης μικρότερος όπως και η πιθανότητα χρόνιου πόνου λόγω τραυματισμού νεύρων. Το αισθητικό αποτέλεσμα είναι καλύτερο καθώς η λαπαροσκοπική χειρουργική γίνεται μέσω μικρών τομών λίγων μόλις χιλιοστών.

Ο Βασίλειος Χαραλαμπάκης είναι απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης και ολοκλήρωσε την ειδίκευσή του στη Γενική Χειρουργική στην Κλινική Χειρουργικής Ογκολογίας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου, δραστηριοποιήθηκε 8 χρόνια στο Ηνωμένο Βασίλειο όπου ολοκλήρωσε την εξειδίκευσή του στη Λαπαροσκοπική Χειρουργική και τη Χειρουργική της Παχυσαρκίας (2 έτη) και εν συνεχεία υπηρέτησε με βαθμό Διευθυντή (Consultant) για 6 έτη σε μεγάλα κέντρα.
Επαναπατρίστηκε το 2021 και συνεργάζεται αποκλειστικά με το Ιατρικό Κέντρο Αθηνών σε Μαρούσι και Ψυχικό.

Για περισσότερες και αναλυτικές πληροφορίες, επισκεφτείτε την ιστοσελίδα: https://vc-surgery.com/ ή καλέστε στο 210 686 2062 ή 6947828048

Ακολουθήστε τον κ. Χαραλαμπάκη στα Social Media Facebook & YouTube