ΥΓΕΙΑ

Μαζάνης: «Πρώτη φορά βλέπουμε τόσα μικρόβια, ιούς και βακτήρια μαζί»

Μαζάνης: «Πρώτη φορά βλέπουμε τόσα μικρόβια, ιούς και βακτήρια μαζί»
Πολλά τα περιστατικά γρίπης σε παιδιά
Eurokinissi / φωτογραφία αρχείου

Πολλά είναι τα περιστατικά γρίπης σε παιδιά αυτή την περίοδο, ενώ ο Παιδίατρος Σπύρος Μαζάνης εκτιμά ότι τις επόμενες εβδομάδες θα εκτιναχθεί και η νοσηρότητα των μεγάλων.

«Συμβαίνει κάτι αταίριαστο που δεν το έχουμε ξαναδεί σε μελέτες 30 ετών. Ένα κοκτέιλ ιώσεων με τη γρίπη στην κορυφή, μετά ο κορονοϊός και παρακάτω ο πνευμονιόκοκκος και ο στρεπτόκοκκος», όπως επεσήμανε ο Παιδίατρος Σπύρος Μαζάνης.

Ο κ. Μαζάνης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ανέφερε ότι «πρώτη φορά βλέπουμε τόσα μικρόβια, ιούς και βακτήρια μαζί και τόσο νωρίς», καθώς έχουν ξεκινήσει από τον Σεπτέμβριο και έχουν κορυφωθεί τώρα.

Όπως είπε, κολλούν κυρίως παιδιά 0-14 ετών, τα οποία είναι και η αιτία που κολλούν οι μεγαλύτεροι. Μάλιστα, εκτίμησε ότι θα εκτιναχθεί η νοσηρότητα των μεγάλων τις επόμενες εβδομάδες. Ο γιατρός σημείωσε επίσης ότι την προηγούμενη εβδομάδα η νοσηρότητα έφτασε στο 41%.

Τόνισε, δεν, ότι όταν κρυώσει ο καιρός θα φουντώσουν οι ασθένειες.

Ένα ακόμη πρόβλημα που επεσήμανε αυτή την περίοδο ο κ. Μαζάνης είναι η έλλειψη φαρμάκων λόγω υπέρογκης κατανάλωσης τον τελευταίο καιρό. Συγκεκριμένα, παρουσιάζονται ελλείψεις σε αντιβιωτικά και αντιπυρετικά. Επίσης, παρατηρείται πρόβλημα και με τα κρεβάτια στα νοσοκομεία.

«Έχουμε παιδάκια που έχουν βρογχιολίτιδα και κινδυνεύει η ζωή τους και δεν υπάρχουν κρεβάτια», είπε χαρακτηριστικά.

Τέλος, ανέφερε ότι η γρίπη είναι η κορυφή του παγόβουνου αυτή την εποχή και επεσήμανε ότι τα παιδιά πρέπει να κάνουν το εμβόλιο, ενώ με τον πρώτο πυρετό να απευθύνονται οι γονείς στον παιδίατρο.

Για τον στρεπτόκοκκο είπε ότι στην Ελλάδα δεν έχουμε πρόβλημα αυτή τη στιγμή. Στη Βρετανία είχαν θανάτους κυρίως γιατί δεν έχουν αρκετούς παιδιάτρους και τα παιδιά εξετάζονταν από γενικούς γιατρούς.

Παγώνη: Έξαρση γρίπης και στρεπτόκοκκου μετά τις 25 Δεκεμβρίου

Μετά τις 25 Δεκεμβρίου θα έχουμε και έξαρση γρίπης και στρεπτόκοκκου, τόνισε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη, ωστόσο εξήγησε ότι είναι κάτι αναμενόμενο, ειδικά σε ό,τι αφορά τη γρίπη.

Μιλώντας στο Newsbomb.gr, η κα Παγώνη είπε ότι από τον Δεκέμβριο μέχρι τέλος Φεβρουαρίου η γρίπη παρουσιάζει έξαρση, καθώς είναι οι μήνες που κάνει κυρίως την εμφάνισή της. Επεσήμανε, επίσης, ότι είναι πάρα πολλά τα περιστατικά, διότι όσο φορούσαμε μάσκα για τον κορονοϊό προστατευόμασταν κι από τη γρίπη.

«Μας ανησυχεί περισσότερο η γρίπη από την Covid. Τα παιδιά είναι σχεδόν όλα άρρωστα με γρίπη. Το προηγούμενο Σαββατοκύριακο στο Αγλαΐα Κυριακού είχαμε 1300 περιστατικά. Παρακαλούμε τον κόσμο να πάει να κάνει το εμβόλιο», ανέφερε.

Σχετικά με τον στρεπτόκοκκο Α', είπε ότι είναι λογικό να ανησυχούν οι γονείς λόγω των πολλών θανάτων σε άλλες χώρες. Στη Βρετανία συγκεκριμένα ο στρεπτόκοκκος Α' έχει ήδη προκαλέσει τον θάνατο 16 παιδιών, ενώ 23 θάνατοι έχουν καταγραφεί και στους ηλικιωμένους.

Η κα Παγώνη επεσήμανε ότι είναι ένα βακτήριο πολύ παλιο που το γνωρίζουμε και το αντιμετωπίζουμε αρκεί να διαγνωστεί έγκαιρα και να δοθεί αντιβίωση. Με τη θεραπεία το παιδί εντός λίγων ημερών γίνεται καλά. Τα συμπτώματα είναι υψηλός πυρετός και δυνατός πονόλαιμος και με το που τα εμφανίσει το παιδί οι γονείς πρέπει να επικοινωνούν με τον παιδίατρο. «Να μην μας πιάνει πανικός» τόνισε.

Για τους γονείς είπε να μην στέλνουν τα παιδιά σχολείο ακόμα κι αν τα συμπτώματα είναι στην αρχή τους, ενώ ανέφερε ότι στα σχολεία δεν χρειάζεται να φορούν μάσκα.

Σχετικά με τη μετάδοση του κορονοϊού και της γρίπης είπε ότι τώρα στις γιορτές καλό θα είναι να χρησιμοποιούμε μάσκα, αντισηπτικά και να κάνουμε τεστ πριν πάμε σε σπίτια συγγενών και φίλων.

Διαβάστε ακόμα:

Παγώνη: Έξαρση γρίπης και στρεπτόκοκκου μετά τις 25 Δεκεμβρίου

SOS για τον στρεπτόκοκκο: Κρατήστε τα παιδιά μακριά από τους παππούδες

Γρίπη: Νέο εμβόλιο που παρέχει προστασία για 20 υποτύπους υπό μελέτη