ΥΓΕΙΑ

Ρεπορτάζ Newsbomb.gr: Κίνδυνος για επιδημία χολέρας και ιλαράς μετά τον φονικό σεισμό στην Τουρκία

Ρεπορτάζ Newsbomb.gr: Κίνδυνος για επιδημία χολέρας και ιλαράς μετά τον φονικό σεισμό στην Τουρκία
Associated Press

Σεισμός στην Τουρκία: Η καθηγήτρια Ιατρικής Αθηνά Λινού μίλησε στο Newsbomb.gr και εξήγησε ότι ο μεγάλος κίνδυνος για τα παιδιά είναι στα τραύματα που έχουν, καθώς και στις υποδομές των παροχών νερού που μπορεί να έχουν διαρροές αποβλήτων.

Την ανησυχία για ξέσπασμα χολέρας και άλλων ασθενειών εκφράζουν οι ειδικοί, μετά τον φονικό σεισμό στην Τουρκία και τη Συρία. Χιλιάδες άνθρωποι θάφτηκαν κάτω από τα συντρίμμια για ώρες, με πάνω από 20.000 να ανασύρονται νεκροί και πολλούς ακόμα να παραμένουν εγκλωβισμένοι.

Ειδικά τα παιδιά που βρέθηκαν στα χαλάσματα και κατάφεραν να βγουν ζωντανά μετά από 60 και 70 ώρες θα πρέπει να δεχτούν ιδιαίτερη φροντίδα, ενώ ανακύπτει και το ζήτημα των υποδομών.

Όπως ανέφερε στο Newsbomb.gr η καθηγήτρια Ιατρικής Αθηνά Λινού, αρχικά θα πρέπει να αναλάβουν κάποιες ομάδες να επιβεβαιώσουν τους εμβολιασμούς των παιδιών ανάλογα με την ηλικία τους. «Ο μεγάλος κίνδυνος είναι στα τραύματα που έχουν, στις υποδομές των παροχών νερού και στον συνωστισμό», είπε χαρακτηριστικά.

Η καθηγήτρια εξήγησε ότι σε ανάλογες περιπτώσεις καταστροφών από μεγάλους σεισμούς, σε πολλές περιοχές εκδηλώθηκε επιδημία ιλαράς. Αυτό που θα πρέπει να προσέξουν οι άνθρωποι είναι κυρίως το νερό που καταναλώνουν, καθώς οι υποδομές και οι σωληνώσεις μπορεί να έχουν καταστραφεί ή να υπάρχει διαρροή αποβλήτων σε παροχή νερού.

Σε ό,τι αφορά την πιθανότητα ξεσπάσματος χολέρας, η κα Λινού ανέφερε ότι είναι σημαντικό να προσέξουν την υδροδότηση και το νερό που πίνουν οι άνθρωποι εκεί. Πρέπει όσο είναι δυνατόν να τηρηθούν κανόνες υγιεινής για να αποφύγουν να αρρωστήσουν. Ωστόσο, σημαντικό είναι και το ζήτημα των νοσοκομείων, καθώς μετά τον καταστροφικό σεισμό κάποια έχουν υποστεί ζημιές, ενώ πλέον θα επικρατεί ένας χαμός από τους ανθρώπους που θα διακομίζονται σε αυτά.

Ένα ακόμα πρόβλημα είναι ότι, πριν ακόμα σημειωθεί ο σεισμός, ο ΠΟΥ είχε προειδοποιήσει ότι υπάρχει παγκόσμια έλλειψη στα εμβόλια για τη χολέρα. Επομένως, εντείνεται η ανησυχία για το τι θα συμβεί σε περίπτωση έξαρσης.

Μετά το πρώτο κρούσμα θα πρέπει να γίνεται εμβολιασμός, αν αυτό είναι εφικτό, ή να παρέχεται θεραπεία με φαρμακευτική αγωγή, σημείωσε η κα Λινού. Πρόσθεσε, επίσης, ότι η ασθένεια μεταδίδεται μέσα σε ώρες και έως και 5 μέρες από τη νόσηση. Παράλληλα, τόνισε ότι αν υπάρξει τέτοιο πρόβλημα θα πρέπει να φροντίσουν οι άνθρωποι να μένουν ενυδατωμένοι, καθώς πολλοί πεθαίνουν από αφυδάτωση.

Τέλος, ανέφερε ότι σε περιπτώσεις σεισμών οι περισσότεροι θάνατοι επέρχονται από τα χρόνια νοσήματα που έχουν κάποιοι άνθρωποι και λόγω της κατάστασης δεν μπορούν να συνεχίσουν τη θεραπεία τους.

Σχετικές ειδήσεις