ΥΓΕΙΑ

Κορονοϊός: Μικρότερος ο κίνδυνος λοίμωξης για τα άτομα με ομάδα αίματος Ο

COVID-19
Αναλύθηκαν δεδομένα από 67.340 συμμετέχοντες στη μελέτη
AP

Τα άτομα με ομάδα αίματος Ο έχουν μικρότερο κίνδυνο λοίμωξης από κορονοϊό, σύμφωνα με τα αποτελέσματα νέας πολυκεντρικής μελέτης από τη Γαλλία. 

Η ομάδα αίματος έχει χαρακτηριστεί ως δυνητικός παράγοντας που επηρεάζει τη λοίμωξη από τον ιό SARS-CoV-2. Ωστόσο, οι δημοσιευμένες μελέτες είχαν συμπεριλάβει μικρά δείγματα ασθενών, ο πληθυσμός ήταν επιλεγμένος και χρησιμοποιήθηκαν αποτελέσματα εξετάσεων PCR. Η νέα μελέτη από τη Γαλλία, είχε ως στόχο την αξιολόγηση της συσχέτισης μεταξύ των υποτύπων ομάδας αίματος ΑΒΟ και της λοίμωξης covid-19, με τη χρήση δεδομένων ορο-επιπολασμού (ανεξάρτητα από το αν τα άτομα είχαν συμπτώματα ή προέβησαν ασυμπτωματικοί σε εξετάσεις) σε ένα μεγάλο δείγμα από το σύνολο του πληθυσμού. Στη μελέτη συμπεριελήφθησαν δεδομένα από 67.340 Γάλλους συμμετέχοντες από πολλά διαφορετικά κέντρα στη Γαλλία.

Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Γιάννης Ντάνασης, Πάνος Μαλανδράκης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τα αποτελέσματα της μελέτης που δημοσιεύθηκε στην έγκριτη επιστημονική επιθεώρηση Scientific Reports.

Τα άτομα που δεν είχαν ομάδα αίματος O, και ιδιαίτερα όσοι είχαν ομάδα αίματος A ή AB, ήταν πιο πιθανό να φέρουν αντι-SARS-CoV-2 αντισώματα συγκριτικά με τα άτομα ομάδας αίματος Ο. Αντίστοιχες αναλύσεις ανάλογα με την κατάσταση του ρέζους (θετικό/αρνητικό) δεν έδειξαν σημαντικές διαφοροποιήσεις μεταξύ των αποτελεσμάτων.

Επομένως, οι συγγραφείς θεωρούν ότι τα άτομα με ομάδα αίματος Ο ήταν λιγότερο πιθανό να νοσήσουν από τον ιό SARS-CoV-2 και να εμφανίσουν ακολούθως αντισωματική απάντηση. Συμπερασματικά, τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης μελέτης παρέχουν περαιτέρω πληροφορίες σχετικά με τη δυναμική της λοίμωξης SARS-CoV-2, επισημαίνοντας υψηλότερη ευαισθησία στη λοίμωξη για άτομα με ομάδα αίματος A και AB και μικρότερο κίνδυνο για τα άτομα με ομάδα αίματος O.

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: Μετά από τρία χρόνια, η Βραζιλία «έσπασε» το φράγμα των 700.000 θανάτων

Κορονοϊός και εγκυμοσύνη: Μεγαλύτερος κίνδυνος νευροαναπτυξιακών διαταραχών στα αγόρια

Κορονοϊός και ομάδα αίματος: Ποιοι έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να νοσήσουν