ΥΓΕΙΑ

Συμφωνία ΓΕΕΘΑ-ΕΚΠΑ για την πρόληψη ψυχικών νοσημάτων στις Ένοπλες Δυνάμεις

ΕΚΠΑ
Τη συμφωνία υπέγραψαν ο Αντώνιος Παπαγεωργίου, ο Θάνος Δημόπουλος και ο Νικόλαος Βούλγαρης
ΕΚΠΑ

Προγραμματική συμφωνία που αφορά στην υποστήριξη της ψυχικής υγείας και ευεξίας του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων, υπέγραψαν ΕΚΠΑ - ΓΕΕΘΑ. 

Ο πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Καθηγητής Μελέτιος - Αθανάσιος Δημόπουλος, ο Αντιπρύτανης Έρευνας και Δια Βίου Εκπαίδευσης και Πρόεδρος της Επιτροπής Έρευνών Καθηγητής Νικόλαος Βούλγαρης και ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Υγειονομικού του ΓΕΕΘΑ Υποναύαρχος (ΥΙ) Αντώνιος Παπαγεωργίου ΠΝ υπέγραψαν τη συμφωνία, τη Δευτέρα (12/06/2023).

Επιστημονικός υπεύθυνος του έργου ορίστηκε ο Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Ψυχολογίας του ΕΚΠΑ, Ιωάννης Τσαούσης, το οποίο περιλαμβάνει την ανάπτυξη και χρήση εξειδικευμένων ψυχομετρικών εργαλείων, με στόχο τον έγκαιρο εντοπισμό και πρόληψη ψυχικών νοσημάτων.

Ειδικότερα, τα εργαλεία αυτά θα δώσουν τη δυνατότητα στις ένοπλες δυνάμεις, μεταξύ άλλων, να σχεδιάζουν στοχευμένες παρεμβάσεις ενίσχυσης της ψυχικής ανθεκτικότητας του ένστολου προσωπικού, με αποτέλεσμα τη διασφάλιση κι ενίσχυση του αξιόμαχου και της αποτελεσματικότητας των ενόπλων δυνάμεων. Επιπλέον, σημαντικός θα είναι και ο κοινωνικός αντίκτυπος, καθώς η πρόληψη της ψυχικής νόσου και των πολυεπίπεδων συνεπειών της στο άτομο έχει αντίστοιχες επιδράσεις στην οικογένεια, αλλά και στην κοινότητα.

Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών σταθερά τα τελευταία χρόνια αναπτύσσει δράσεις και συνέργειες με φορείς της Πολιτείας και ευρύτερα, πάντα στο πλαίσιο του επιστημονικού έργου των μελών του, με σημαντικά οφέλη για την κοινωνία ευρύτερα.

Σχετικές ειδήσεις