ΥΓΕΙΑ

Πώς το σχολείο, ο κοινωνικός περίγυρος και το διαδίκτυο επηρεάζουν ένα παιδί;

Πώς το σχολείο, ο κοινωνικός περίγυρος και το διαδίκτυο επηρεάζουν ένα παιδί;

Η οικογένεια κατ' εξοχήν αποτελεί το βασικό πρότυπο συμπεριφοράς για τα παιδιά.

Φυσικά, σε αυτό δεν συμβάλλουν αποκλειστικά και μόνο τα λεκτικά μηνύματα, οι συμβουλές και οι παραινέσεις ενός γονέα προς το παιδί του, αλλά και η δική τους συμπεριφορά και ο τρόπος ζωής που ακολουθούν. Μάλιστα, καθοριστικής σημασίας είναι και η συντροφική σχέση του ενός γονέα προς τον άλλον, διότι αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση για τις μελλοντικές προσωπικές σχέσεις των παιδιών, ως ενήλικες πλέον.

Ωστόσο, δεν είναι μόνο το πρότυπο της ελληνικής πατροπαράδοτης οικογένειας που επηρεάζει το παιδί καθώς αναπτύσσεται, διότι υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που συμβάλλουν σημαντικά στη διαμόρφωση της προσωπικότητας και της συμπεριφοράς ενός παιδιού. Πρόκειται για το σχολείο που αποτελεί τη δεύτερο πιο άμεσο περιβάλλον μέσα στο οποίο αναπτύσσεται ένα παιδί, τις παρέες και τους φίλους του, καθώς και τα τηλεοπτικά δίκτυα και το διαδίκτυο.

Το σχολείο ως μία προέκταση της οικογένειας

Η οικογένεια συνδυαστικά με το σχολείο, έχουν την πιο σημαντική επίδραση στην ανάπτυξη της προσωπικότητας και την ψυχοκοινωνική εξέλιξη ενός παιδιού. Διότι, μπορεί η οικογένεια να αναγνωρίζεται ως η πιο ισχυρή περιβαλλοντική επίδραση στο παιδί, όμως και το σχολείο εκφράζοντας τις αξίες, τις στάσεις και τους σκοπούς της κοινωνίας, συμβάλλει καθοριστικά στην ανάπτυξη της προσωπικότητας και την προαγωγή της ψυχικής υγείας του παιδιού. Αυτός ίσως είναι και ο λόγος, που είναι απαραίτητο να δούμε το σχολείο ως μια προέκταση της οικογένειας και όχι ως ένα σύστημα που λειτουργεί ανεξάρτητα.

Η φιλία ως «διαμορφωτής» της προσωπικότητας του παιδιού

Στο ερώτημα γιατί οι παιδικές φιλίες είναι πάρα πολύ σημαντικές για τα παιδιά, η απάντηση προκύπτει λόγω του ότι ο κοινωνικός περίγυρος συμβάλλει καθοριστικά στη διαμόρφωση της προσωπικότητας των παιδιών. Μέσω των φίλων άλλωστε, τα παιδιά αναπτύσσουν βασικές κοινωνικές δεξιότητες, όπως η επικοινωνία, η συνεργασία και η ικανότητα να ενταχθούν σε μια ήδη σχηματισμένη ομάδα, προσφέρουν στιγμές διασκέδασης και έτσι ανακουφίζουν τα παιδιά από το στρες της καθημερινής ζωής, ενώ συγχρόνως παρέχουν πρότυπα στενών σχέσεων που θα γίνουν σημαντικά για την μετέπειτα ζωή τους. Επομένως, οι γονείς πρέπει να γνωρίζουν τους φίλους των παιδιών τους -ειδικά σε μικρότερες ηλικίας που ακόμη ο χαρακτήρας και η προσωπικότητα των παιδιών είναι αρκετά εύπλαστη- και να έχουν εικόνα της επιρροής που ασκούν στην ψυχολογία των παιδιών τους.

Το διαδίκτυο επηρεάζει το παιδί σε μεγάλο βαθμό

Κι όμως, οι εποχές που τα παιδιά παίζανε στα πάρκα και στις γειτονιές ή συναντιόντουσαν στο σπίτι παίζοντας με τις κούκλες και τα αυτοκινητάκια τους, μοιάζουν να απομακρύνονται ανεπιστρεπτί. Καθοριστικός παράγοντας σε αυτήν την αλλαγή είναι η ραγδαία εξέλιξη της τεχνολογίας, που έχει φέρει τον υπολογιστή, το διαδίκτυο, τα ηλεκτρονικά παιχνίδια, την τηλεόραση και εν γένει την τεχνολογία στην καθημερινότητα του παιδιού. Όσα και εάν είναι ωστόσο, τα οφέλη αυτής της νέας εποχής, υπάρχουν σημαντικοί κίνδυνοι από την αλόγιστη χρήση του διαδικτύου από παιδιά, όπως η δυσκολία κοινωνικοποίησης, τα οφθαλμολογικά προβλήματα, ο εθισμός και φυσικά η προβολή λανθασμένων προτύπων και συμπεριφορών, που πολλές φορές δεν προλαβαίνουν να γίνουν αντιληπτές από τους ίδιους τους γονείς.

Αναμφίβολα υπάρχουν πολλοί και διαφορετικοί παράγοντες που επηρεάζουν το παιδί κατά τη διάρκεια της διαμόρφωσης του χαρακτήρα και της ταυτότητάς τους. Θα πρέπει λοιπόν οι γονείς να συνεργασθούν με τα παιδιά τους και να προσπαθήσουν να έχουν ενεργό ρόλο στην καθημερινή τους ρουτίνα, ακόμη και εκτός του οικογενειακού πλαισίου, έτσι ώστε να τα προφυλάξουν από εν δυνάμει κινδύνους που εγκυμονούν και να τα συμβουλεύσουν σύμφωνα με τις αρχές και τις ηθικές αξίες της παραδοσιακής ελληνικής οικογένειας.

Δείτε ΕΔΩ ολόκληρο το αφιέρωμα για την ψυχική ισορροπία των παιδιών