ΥΓΕΙΑ

RSV: Έρχεται και στην Ελλάδα το πρώτο εμβόλιο ενηλίκων για τον Αναπνευστικό Συγκυτιακό Ιό

GSK
(από αριστερά) Ειρήνη Μιτσίκη, Ηλίας Λένας, Antonino Biroccio, Βασίλεια Παπαγιαννοπούλου, Νικόλαος Τζανάκης
GSK

Η αξία του εμβολιασμού ενηλίκων και η περίπτωση του Αναπνευστικού Συγκυτιακού Ιού (RSV). 

Ο εμβολιασμός ενηλίκων θεωρείται το πιο αποδοτικό μέτρο πρόληψης για την αποφυγή εξάπλωσης επώδυνων, αλλά και κοστοβόρων για τα δημόσια συστήματα υγείας, ασθενειών. Λαμβάνοντας υπόψη πως το 2025 πάνω από το 50% του πληθυσμού στην Ευρώπη θα είναι άνω των 50 ετών, τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης αναμένεται να δεχθούν σημαντική πίεση. Υπό αυτό το πρίσμα, η έγκαιρη πρόσβαση του εν λόγω πληθυσμού στα εμβόλια, θα πρέπει να αποτελέσει μέρος ενός εθνικού σχεδίου δράσης για τον εμβολιασμό ενηλίκων.

Στο θέμα αυτό, ήταν αφιερωμένη εκδήλωση που πραγματοποίησε η GSK Ελλάδος, την Παρασκευή (06/10/2023). Η Ελλάδα βρίσκεται σε ανταγωνιστική θέση στον χρόνο που απαιτείται σε σχέση με άλλες χώρες για την πρόσβαση του πληθυσμού σε νέα εμβόλια, σημείωσε η Βασίλεια Παπαγιαννοπούλου, Government Affairs & Market Access Director της GSK Ελλάδος. Ωστόσο, υποστήριξε ότι θα ήταν ωφέλιμο να προτυποποιηθούν και να διασυνδεθούν οι διαδικασίες που απαιτούνται για την ένταξη των νέων εμβολίων στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών και τη Λίστα Αποζημιούμενων Φαρμάκων. Επιπλέον, ανέδειξε την αναγκαιότητα αξιοποίησης των υποδομών και της τεχνογνωσίας που αποκόμισε η χώρα από την πανδημία, αναδεικνύοντας την ανάγκη να αξιοποιηθούν σε μεγαλύτερο βαθμό τα εθνικά εμβολιαστικά μητρώα, αλλά και να τεθούν συγκεκριμένοι εμβολιαστικοί στόχοι προκειμένου να προάγεται η λήψη καλά ενημερωμένων αποφάσεων. Επιπλέον, επισήμανε τη συλλογική δράση που απαιτείται από όλους τους φορείς, προκειμένου να υπάρξει ένα άρτιο και τεκμηριωμένο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τον Εμβολιασμό με απτά οφέλη για την κοινωνία.

Η συζήτηση επικεντρώθηκε στην περίπτωση του Αναπνευστικού Συγκυτιακού Ιού (RSV), ενός κοινού χειμερινού ιού που τυπικά έχει συμπτώματα που αρχικά προσομοιάζουν με αυτά του κρυολογήματος, αλλά μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές για τους ενήλικες και ιδίως για τους ηλικιωμένους. Ο RSV αποτελεί πρόκληση για τα εθνικά συστήματα υγείας σε πολλές χώρες του κόσμου, καθώς η εκδήλωσή του μπορεί να είναι ραγδαία, ενώ η έκβαση της νόσησης μπορεί να αποβεί ακόμη και μοιραία για τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας.

Με αφορμή την έγκριση του πρώτου εμβολιου για ενηλίκους κατά του Αναπνευστικού Συγκυτιακού Ιού (RSV) τον περασμένο Ιούνιο από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ), ο καθηγητής Πνευμονολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστήμιου Κρήτης, Νικόλαος Τζανάκης υπογράμμισε τη σημασία της πρόληψης της νόσου μέσω του εμβολιασμού. Εστίασε στο κλινικό και οικονομικό φορτίο της νόσου του Αναπνευστικού Συγκυτιακού Ιού (RSV) για τα εθνικά συστήματα υγείας και παρουσίασε τους παράγοντες κινδύνου του RSV για όλες τις ηλικίες, με έμφαση στους ηλικιωμένους ενήλικες, για τους οποίους τα ποσοστά θνητότητας είναι ιδιαίτερα αυξημένα προσεγγίζοντας το 10%. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, πρόκειται για έναν ιδιαίτερα επικίνδυνο ιό, ο οποίος οδηγεί σε αυξημένο αριθμό νοσηλειών και απαιτεί ιδιαίτερα υψηλή υγειονομική δαπάνη, προκαλώντας, μεταξύ άλλων, πολύ σημαντικές επιπλοκές όπως καρδιαγγειακές επιπλοκές, όξυνση των υφιστάμενων συννοσηροτήτων και λοιμώξεις του κατώτερου αναπνευστικού συστήματος.

Το νέο εμβόλιο ενηλίκων για τον RSV, αναμένεται να εγκριθεί στη χώρα μας στις αρχές του 2024, διευκρίνισε η Ειρήνη Μιτσίκη, Vaccines Medical Lead της GSK Ελλάδος. Το εμβόλιο παρέχει προστασία κατά 85% από σοβαρή νόσο, ενώ το ποσοστό βαίνει αυξανόμενο στις ηλικίες άνω των 65 ετών. Ως προς τη διάρκεια της προστασίας, τα μέχρι στιγμής δεδομένα είναι αισιόδοξα, ωστόσο η σχετική μελέτη είναι ακόμα σε εξέλιξη.

Η GSK διαθέτει παγκοσμίως πάνω από 20 εμβόλια, ενώ 23 νέα εμβόλια βρίσκονται υπό ανάπτυξη και αφορούν είτε λοιμώδη νοσήματα για τα οποία δεν υπήρχε εμβόλιο μέχρι τώρα, είτε βελτιωμένες εκδοχές υπαρχόντων εμβολίων. Συγκεκριμένα στην Ελλάδα, η GSK διαθέτει 18 εμβόλια, καλύπτοντας τα λοιμώδη νοσήματα που περιγράφονται στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού. Ο Ηλίας Λένας, Εμπορικός Διευθυντής Εμβολίων Ενηλίκων της GSK Ελλάδος, επισήμανε πως για κάθε 1 ευρώ που επενδύεται στην πρόληψη, μέσω του εμβολιασμού, δύναται να αποδοθούν από 4 ως και 52 ευρώ στα συστήματα υγείας. Σημείωσε πως στο τμήμα εμβολίων της GSK στη χώρα μας απασχολούνται περισσότεροι από 50 άνθρωποι, στις δύο, διακριτές πλέον, εμπορικές διευθύνσεις για τη διάθεση παιδιατρικών εμβολίων και εμβολίων ενηλίκων. Παράλληλα, επισήμανε πως στην Ελλάδα, η εμβολιαστική κάλυψη στα παιδιά είναι αρκετά πιο υψηλή από αυτήν των ενηλίκων, γεγονός που υποδηλώνει το μεγάλο περιθώριο βελτίωσης που υπάρχει σε επίπεδο εμβολιαστικής κάλυψης ενηλίκων.

Τέλος, ο Antonino Biroccio, Πρόεδρος & Γενικός Διευθυντής της GSK Ελλάδος αναφέρθηκε στη αξία της πρόληψης μέσω του εμβολιασμού και στους λόγους για τους οποίους ο εμβολιασμός ενηλίκων διαδραματίζει καταλυτικό ρόλο για την επίτευξη ενός βιώσιμου και ανθεκτικού εθνικού συστήματος υγειονομικής περίθαλψης. Υπογράμμισε ότι ζούμε σε κοινωνίες των οποίων οι πληθυσμοί γηράσκουν, καθώς σύμφωνα με στοιχεία του Π.Ο.Υ. αυτή τη στιγμή οι ενήλικες άνω των 60 ετών ξεπερνούν πλέον τα παιδιά κάτω των 5 ετών, ενώ παγκοσμίως το ποσοστό του πληθυσμού άνω των 60 ετών σχεδόν θα διπλασιαστεί (από 12% σε 22%), φτάνοντας τα 2,1 δισεκατομμύρια έως το 2050.