ΥΓΕΙΑ

Συνάντηση Χρυσοχοΐδη με εργαζόμενους στα νοσοκομεία - Τι θα γίνει με τους συμβασιούχους

Υπουργείο Υγείας
Συγκέντρωση υγειονομικών στο υπουργείο Υγείας
EUROKINISSI/ ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ

Συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Υγείας πραγματοποίησαν εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία της Αττικής, την Πέμπτη (02/11/2023).  

Για τα δημόσια νοσοκομεία της Αττικής είχε προκηρυχθεί στάση εργασίας μέχρι τις 15:00 από την ΕΙΝΑΠ, ενώ για την περιφέρεια 24ωρη απεργία. Η πορεία των υγειονομικών ξεκίνησε το πρωί από την πλατεία Μαβίλη για να καταλήξει στο υπουργείο Υγείας, κάνοντας στάση στο Μέγαρο Μαξίμου, τη Βουλή και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία αντιδρούν στη «μεθοδευμένη», όπως καταγγέλλουν, κατάρρευση του δημόσιου συστήματος Υγείας, προκειμένου να διευκολυνθούν η ιδιωτικοποίηση και οι συγχωνεύσεις των μονάδων Υγείας. Σύμφωνα με τους ίδιους, 40.000 οργανικές θέσεις είναι κενές και 4.000 χειρουργικές κλίνες είναι κλειστές σε όλη τη χώρα, λόγω έλλειψης προσωπικού, ενώ η αναμονή των ασθενών για χειρουργείο φτάνει και τα τρία χρόνια. Οι υγειονομικοί απαιτούν μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με επείγουσες διαδικασίες και μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, ενώ δηλώνουν αντίθετοι στη λειτουργία των δημόσιων μονάδων Υγείας με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και τη μετατροπή σε ΝΠΙΔ ή Ανώνυμες Εταιρείες.

Συνάντηση με τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη

Αντιπροσωπεία της ΠΟΕΔΗΝ και των σωματείων συναντήθηκε με τον υπουργό Υγείας, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, στον οποίο έθεσε τα αιτήματα των υγειονομικών. Ο Υπουργός απάντησε ότι θα ανανεωθούν οι συμβάσεις όλων των συμβασιούχων εργαζομένων, σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ. Σύντομα θα εκδοθεί η σχετική εγκύκλιος με την οποία θα σταματήσουν οι διαγωνισμοί Συμβάσεων Ορισμένου Χρόνου «πέραν της προφορικής εντολής» και θα ανανεωθούν οι υπάρχουσες συμβάσεις.

Τέλος, για την ένταξη στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα, ο κ. Χρυσοχοΐδης, είπε ότι πρόκειται για ευρύτερη απόφαση της κυβέρνησης. Πάντως, «μας απασχολεί η ενίσχυση του συστήματος και θα λάβουμε μέτρα» σημείωσε ο υπουργός Υγείας.

Σχετικές ειδήσεις