ΥΓΕΙΑ

Κορονοϊός: 50 κλίνες παραχωρεί το ΝΙΜΤΣ στο ΕΣΥ για τρεις μήνες

ΝΙΜΤΣ
Στο Ν.Ι.Μ.Τ.Σ. θα προωθούνται περιστατικά εκτός κορονοϊού
INTIME NEWS

Με απόφαση των υφυπουργών Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Εθνικής Άμυνας και Υγείας, το Νοσηλευτικό Ίδρυμα Μετοχικού Ταμείου Στρατού (Ν.Ι.Μ.Τ.Σ.) παραχωρεί 50 κλίνες νοσηλείας, αυξημένης φροντίδας και εντατικής θεραπείας για την κάλυψη αναγκών δημόσιας υγείας, που συνδέονται με την αντιμετώπιση του κορονοϊού για το χρονικό διάστημα από 1-1-2024 έως και 31-3-2024.

Η παραχώρηση των κλινών στο Εθνικό Σύστημα Υγείας κρίνεται επιτακτική, λόγω της αύξησης των νοσηλειών στα δημόσια νοσοκομεία λόγω covid-19, αλλά και λόγω της έξαρσης της γρίπης και των άλλων αναπνευστικών λοιμώξεων.

Στο Ν.Ι.Μ.Τ.Σ. θα προωθούνται περιστατικά εκτός κορονοϊού. Συγκεκριμένα, οι κλίνες νοσηλείας του Ν.Ι.Μ.Τ.Σ. θα μπορούν να μετατρέπονται, ως προς τη χρήση τους, σε κλίνες Μονάδων Αυξημένης Φροντίδας (Μ.Α.Φ.) ή και σε κλίνες Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (Μ.Ε.Θ.).

Η 1η Υγειονομική Περιφέρεια (Υ.Πε.) αναλαμβάνει την ευθύνη της επιστημονικής και λειτουργικής διαχείρισης των προς διάθεση κλινών του Ν.Ι.Μ.Τ.Σ. και προβλέπεται ο ορισμός Συνδέσμου – Συντονιστή μεταξύ της 1ης Υ.Πε. και του Ν.Ι.Μ.Τ.Σ. Ως Σύνδεσμος-Συντονιστής μεταξύ της 1η Υ.Πε και του Ν.Ι.Μ.Τ.Σ ορίζεται ο Γενικός Διευθυντής του Ν.Ι.Μ.Τ.Σ, ο οποίος θα ασκεί τα καθήκοντά του αμισθί και θα συνεπικουρείται από τον Πρόεδρο του ΕΚΑΒ, ως συντονιστή και αρμόδιο για τη διαδικασία διακομιδής των ασθενών.

Επίσης, η 1η Υ.Πε. διαθέτει στο Ν.Ι.Μ.Τ.Σ. το απαιτούμενο προσωπικό (ιατρικό, νοσηλευτικό και πάσης φύσεως βοηθητικό προσωπικό) και ιατροφαρμακευτικό υλικό, εφόσον απαιτηθεί. Με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Υπηρεσιών Υγείας δύναται να μετακινείται προσωπικό που εργάζεται με οποιαδήποτε σχέση εργασίας στις δομές της 1ης Υ.Πε., για τις ανάγκες λειτουργίας του Ν.Ι.Μ.Τ.Σ.

Οι ασθενείς δεν επιβαρύνονται με ιατρικές αμοιβές και συμμετοχή επί των νοσηλίων. Η αναγκαία ημερήσια φαρμακευτική αγωγή επιβαρύνει τον προϋπολογισμό του Ε.Ο.Π.Υ.Υ.

Υπεύθυνος συντονισμού και εποπτείας της διαδικασίας διακομιδής ασθενών σε τμήματα νοσηλείας ή και θαλάμους με κλίνες αυξημένης φροντίδας στο Ν.Ι.Μ.Τ.Σ. ορίζεται το Ε.Κ.Α.Β., κατόπιν σχετικής ημερήσιας ενημέρωσής του για τη διαθεσιμότητα των κλινών νοσηλείας και των κλινών αυξημένης φροντίδας, καθώς και για το είδος των υπό διακομιδή νοσηλευτικών περιστατικών.

Τέλος, για το χρονικό διάστημα από 01.01.2024 έως και 31.03.2024, το Νοσηλευτικό Ίδρυμα Μετοχικού Ταμείου Στρατού (Ν.Ι.Μ.Τ.Σ.) εντάσσεται στο γενικό σύστημα εφημεριών του Ε.Σ.Υ. και το προσωπικό του αποζημιώνεται για τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα εφημεριών του Εθνικού Συστήματος Υγείας (Ε.Σ.Υ.), με επιβάρυνση του προϋπολογισμού του Υπουργείου Υγείας.

Σχετικές ειδήσεις