ΥΓΕΙΑ

A. Schally: 50 χρόνια προσφοράς στην Επιστήμη και την Ανθρωπότητα

A. Schally: 50 χρόνια προσφοράς στην Επιστήμη και την Ανθρωπότητα

Ένας από τους σημαντικότερους επιστήμονες της εποχής μας, ο Andrew V. Schally, βραβευμένος με Νόμπελ Ιατρικής και Φυσιολογίας, τιμάται από το Πανεπιστήμιο του Μαϊάμι για την προσφορά του στην Επιστήμη και την Ανθρωπότητα.

Η τελετή για τα 50 χρόνια προσφοράς του (1962 – 2012) θα πραγματοποιηθεί στις 19 Οκτωβρίου 2012. Στον Andrew Schally οφείλεται μία από τις σημαντικότερες ανακαλύψεις στην ιστορία της Ιατρικής, η ανακάλυψη της Εκκριτικής Ορμόνης LHRH των Γοναδοτροπινών. Για το λόγο αυτό τιμήθηκε και με το βραβείο Νόμπελ Ιατρικής.

Το ερευνητικό του έργο και η ανακάλυψη της ορμόνης LHRH του εγκεφάλου οδήγησε σε μεθόδους και σε φάρμακα αναπαραγωγής καθώς και σε αντικαρκινικά φάρμακα που έσωσαν εκατομμύρια ζωές. Η ορμόνη LHRH, για την ρυθμιστική της λειτουργία στην αναπαραγωγή των ειδών και τις εφαρμογές της στην Ιατρική, χαρακτηρίστηκε ως το «Πεπτίδιο της Ζωής».

Ο Andrew Schally ήταν προσκεκλημένος του Πανεπιστημίου Πατρών και το Τιμώμενο Πρόσωπο στο 11ο Συνέδριο Ιατρικής Χημείας τον Απρίλιο του 2010. Τιμήθηκε από το Πανεπιστήμιο Πατρών με την Αναγόρευσή του σε Επίτιμο Διδάκτορα από το Τμήμα Φαρμακευτικής. Συνεργάζεται με ερευνητές του Πανεπιστημίου Πατρών στην ανάπτυξη νέων αντικαρκινικών συνθέσεων και μεθόδων, στη βάση των ανακαλύψεών του στις γοναδοτροπίνες του εγκεφάλου.

Επίσης, είναι από τους Νομπελίστες που υπέγραψαν άμεσα και ένθερμα την Επιστολή υποστήριξης της Ελλάδας και των Ελληνικών Πανεπιστημίων, προς την Ευρωπαϊκή Ηγεσία. Η Επιστολή του αναρτήθηκε στο site του Science.