ΥΓΕΙΑ

Μεταμόσχευση κεφαλιού; Και όμως είναι εφικτό!

Μεταμόσχευση κεφαλιού;  Και όμως είναι εφικτό!

Τα τελευταία χρόνια έχουμε διαβάσει για πολύ σημαντικά επιτεύγματα της ιατρικής και της τεχνολογίας, όπως 3D printing μοσχευμάτων προσώπου, τραχείας κ.ά. αλλά και κλωνοποίηση βλαστοκυττάρων, τεχνητό δέρμα και βιονικά χέρια.

Αυτή τη φορά όμως η κατάσταση ξεφεύγει και στα ήδη υπάρχοντα ηθικά διλήμματα προστίθεται ακόμη ένα, καθώς ερευνητές δημοσίευσαν μελέτη για επιτυχημένη μεταμόσχευση ανθρώπινου κεφαλιού!

Ο Dr. Sergio Canavero και η ομάδα του από το Turin Advanced Neuromodulation Group περιγράφουν στο επιστημονικό περιοδικό Surgical Neurology International τη μέθοδο HEAVEN/GEMINI (Head Anastomosis Venture with Cord Fusion), χάριν στην οποία μπορεί να ξεπεραστεί το μεγαλύτερο πρόβλημα που είναι η δυνατότητα επικόλλησης των σπονδύλων του αυχένα στο σώμα του δότη.

Αυτό μπορεί να επιτευχθεί αν γίνει μια υπέρ-εξαιρετικής ακρίβειας τομή με μια εξαιρετικά κοφτερή και λεπτή λεπίδα, που θα αφήσει τους κομμένους σπονδύλους σε τέτοια κατάσταση ώστε να μπορούν να επικολληθούν, και σύμφωνα με τον Dr. Canavero η σημερινή τεχνολογία παρέχει αυτά τα εφόδια.

Η διαδικασία βασίζεται στη μέθοδο του Dr. Robert White, ο οποίος είχε μεταμοσχεύσει το κεφάλι μιας μαϊμούς στο σώμα μιας άλλης με τα δύο μέρη (κεφάλι – σώμα) να ψύχονται στους 18ºC, έπειτα γίνεται η τομή για να αποστραγγίζεται το αίμα από το κεφάλι και γίνεται η ένωση των σπονδύλων με τη χρήση "ανόργανης πολυμερικής κόλλας".