ΥΓΕΙΑ

Δεκτή η πρόταση του ΙΣΑ για τις ειδικότητες στην Πρωτοβάθμια Υγεία

Δεκτή η πρόταση του ΙΣΑ για τις ειδικότητες στην Πρωτοβάθμια Υγεία

Την πρόταση για τη συμμετοχή των εξειδικευμένων γιατρών στην Πρωτοβάθμια Περίθαλψη που κατέθεσε ο ΙΣΑ, εδώ και 4 μήνες στην ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, αποδέχθηκε δημόσια την Τετάρτη στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, παρουσία βουλευτών και του προέδρου της Επιτροπής Δ. Κρεμαστινού, ο Υπουργός Υγείας Α. Γεωργιάδης, μέτρο που αντίκειται στη μεταρρυθμιστική πρόταση του θεσμού του gatekeeping που πρότεινε Task Force για την Ελλάδα.

Στην Επιτροπή, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών ζήτησε από τον Υπουργό Υγείας Α. Γεωργιάδη έναν ουσιαστικό και όχι προσχηματικό διάλογο, ως πυξίδα εθνικού στρατηγικού σχεδιασμού στο χώρο της Υγείας.

Ο Πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης ανέφερε ως πρώτιστη προτεραιότητα τη χάραξη μιας εθνικής στρατηγικής για το ποια Υγεία χρειάζεται η πατρίδα μας. Σε αυτό τον προσδιορισμό, δήλωσε ο κος Πατούλης «απαραίτητος είναι ένας Υγειονομικός Χάρτης που θα προσδιορίζει τις ανθρωπογεωγραφικές ανάγκες ανά ειδικότητα και ανα περιοχή».

Μιλώντας για τη μεταρρύθμιση της Υγείας, ο Πρόεδρος του ΙΣΑ τόνισε ότι πρέπει να υπάρξουν Αστικού τύπου Κέντρα Υγείας με 24ωρη λειτουργία για την πρόσβαση όλων των επειγόντων περιστατικών που μπορούν να αντιμετωπιστούν πρωτοβάθμια. Αναφερόμενος στη λειτουργία της ΠΦΥ, τόνισε ότι μοναδικό κυματοθραύστη της Δευτεροβάθμιας και Τριτοβάθμιας περίθαλψης μπορεί να αποτελέσει ο εξειδικευμένος γιατρός στα ιατρεία της Γειτονιάς αλλά και στα Αστικά Κέντρα του ΕΟΠΥΥ.

Για την τύχη των γιατρών των Μονάδων του ΕΟΠΥΥ, ο κ. Πατούλης ζήτησε από τον Υπουργό να ορίσει με ξεκάθαρες κουβέντες το εργασιακό πλαίσιο που προτείνει το Υπουργείο υγείας, ώστε ο ΙΣΑ να ενημερώσει κατάλληλα το ιατρικό σώμα για τις εργασιακές προοπτικές των μελών του.

Διαβάστε περισσότερα στο onmed.gr